damianlisu 15.12.2011 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 (edytowane) No i przyszedł czas na napisanie kilku słów o ceramicznym dopalaczu spalin. Nie będę wklejał fotek z montażu bo jest on sam w sobie błahy a efekt nie różni się od tego co jest na fotce w moim poprzednim poście. Montaż sprowadza się jedynie do poskręcania wszystkiego do kupy za pomocą kilku śrub.Największa zmiana zaobserwowana już po dwugodzinnym paleniu z dopalaczem to brak spieków. Jak niejednokrotnie wspominałem palę pieklorzem z Bobrka, w tym sezonie trafiłem na jakąś feralną partię która sklejała się jak diabli, wychodziły kalafiory wielości dwóch pięści a w środku niespalony groszek.Po montażu dopalacza zostaje sam pyłek ! Ani pół grudki czy spieku, dla jasności, samych ustawień na sterowniku również nie zmieniałem.Obecnie palę z tym rozwiązaniem niespełna dobę i za wcześnie aby powiedzieć jak dopala sadzę i jak wygląda piec od środka ale kwestia kilkunastu dni i sprawa będzie jasna. Zakup jak dla mnie to w 100% strzał w dziesiątkę. Edytowane 15 Grudnia 2011 przez damianlisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 15.12.2011 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Myślałem swego czasu o tym stożku i temat mi powrócił bo chcę przetestować jakiś deflektor no to może być i stożek. Akurat bobrek spala m się idealnie ale bardziej rozchodzi mi się o lepsze dopalanie spalin. Czy ten dopalacz musi być zamocowany swym stożkiem tak nisko w retorcie - to chyba palący się ekogroszek jest przez ten stożek rozpychany na boki ? damianlisu może jednak zrób fotkę jak to u Ciebie wygląda w czasie pracy kotła. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 15.12.2011 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Czy ten dopalacz musi być zamocowany swym stożkiem tak nisko w retorcie - to chyba palący się ekogroszek jest przez ten stożek rozpychany na boki ? damianlisu może jednak zrób fotkę jak to u Ciebie wygląda w czasie pracy kotła. ? Stożek musi być zamocowany tak nisko bo przez to jest podnoszona temp paleniska i właśnie dlatego dopalane są u mnie spieki. Czy groszek jest rozpychany na boki ? I tak i nie, czyli dostałem zalecenie aby nie montować tego dopalacza centralnie na środku retorty tylko przesunąć go tak aby wisiał w 3/4 odległości od strony gdzie jest nadmuch. Powoduje to równomierne rozkładanie się żaru w retorcie, coś tam chodziło jeszcze o jakiś martwy punkt ... Myślę że bardziej kompetentnych info udzielą w Neotechu, tylko czasami trudno do nich się dodzwonić. Fotki pstryknę wieczorkiem, teraz nie mam za bardzo jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 15.12.2011 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Zakup jak dla mnie to w 100% szczał w dziesiątkę. Strzał w dziesiątkę jest dość trudny,ale jak żeś szczał w dziesiątkę to już majstersztyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 15.12.2011 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Jeżeli koledze chodziło o pojemność wiadra to żaden majstersztyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 15.12.2011 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Jeżeli koledze chodziło o pojemność wiadra to żaden majstersztyk To jeszcze sikasz do wiadra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 15.12.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 Masz małą dmuchawę RV-13AMs z silnikiem 40W, aby ruszyła to dół musi być 14-15%mocy. Przy trybie miał włączony góra na 85%, przy trybie miał wyłączony górę dla tej konkretnej dmuchawy można zrobić na 100%. Ale ja chciałem się dowiedzieć co daje włączenie opcji : "Miał Włączony" - przy paleniu ekogroszkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 16.12.2011 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 To jeszcze sikasz do wiadra? Zdarzło się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 16.12.2011 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Ale ja chciałem się dowiedzieć co daje włączenie opcji : "Miał Włączony" - przy paleniu ekogroszkiem? Opcja miał włączony powoduje zmianę sposobu dobierania powietrza. Przy starcie podawania podbijane są na chwilę obroty dmuchawki. Dla dobrego ekogroszku jest to zbędna opcja. Przy dobrym ekogroszku robimy "miał wyłączony" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 16.12.2011 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 Damian, czekam z niecierpliwością na fotkę... Ciekaw jestem jak to będzie po sezonie wyglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 16.12.2011 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2011 A więc kilka fotek Popiół i jego spieki - jakoś tak się złożyło że nie widać tych największych spieków ale jest obraz tego jak spalał się bobrek. Pozostałe 3 fotki to praca pieca, była jego moc w granicach 18% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.12.2011 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 (edytowane) Damian patrząc na Twój popiół można tylko powiedzieć, że jakość opału w ostatnich 2latach spadła.... a z gorszym to sobie ten zwykły palnik fajkowy średnio radzi.... Ppietrz dzięki,że odpisałeś, fajnie, że sprawa załatwiona. Edytowane 17 Grudnia 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 17.12.2011 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Załatwiona to będzie dopiero w styczniu, ale dobrze, że producent palnika nie pozostawił klienta samemu sobie damianlisu, popiół z Twojego kotła rzeczywiście nie wygląda za ciekawie... Widzę jednak, że dobrze zrobiłem że wycofałem się z zakupu bobrka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 17.12.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Damian nie wiem co ukrywa się na spodzie wiadra ale to co jest na górze to nie wygląda na spieki tylko normalny niedopalony węgiel.Na ostatniej fotce odnoszę wrażenie że nie pali ci się na środku retorty ale może to złudzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.12.2011 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Damian a próbowałeś może Ognika z softem na zasadzie histerezy, ale z funkcjami pid-a?Ja okresowo taki soft wgrywam do starszych tłoków. Numer miał sl.45 dla ślimaka lub tl.45 dla tłoka i napis histereza_pid Jego działanie to praca dwustanowa z analizą tempa przyrostu temperatury. Zastanawiam się nad jego sensem przy dużym palniku Ekoenergii lub brucerze.Dmucha jednostajnie i podaje jakby był zblokowany na pełnej mocy, czyli sztywno np. 10sek podawanie 50sek. pauza.Dochodząc jednak do t.zadanej analizuje tempo przyrostu i może się wyłączyć przy nastawie 50st.C np. przy temp. 48st.C i osiąga sobie 50st.C z rozbiegu.Przedmuchu typowego nie ma, tylko jest parametr minimalnej mocy kotła z softu pid.... Jak po świętach trochę mi w pracy odpuści i będę miał okazję, to go na kociołku wytrenuję mocniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.12.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Z innej beczki. Tutaj kociołek 25kW odpalony w kotłowni k/Krakowa, stare budownictwo ok.280m Dom z 1970r zabudowa bliźniacza (nie szeregowa) podpiwniczony powierzchnia do grzania ok. 280m jeszcze nie ocieplony dach nie ocieplony "Piec wczoraj (14.12.2011) ok. 22 został odpalony wszystko działa super. Węgiel który kupiłem na składzie powiedziano mi że to średni nie najtańszy ale bez rewelacji szefowa na tym składzie mówiła że u niej w piecu się nie chce palić. U mnie pali się ale trochę się żużel robi, dość długo się instalacja nagrzewała była ustawiona na 50c piec chodził na 93-100% mocy, teraz jest nastawiana na 45c teraz cały czas oscyluje między 42-45c moc teraz to ok. 63% "Skam-P25 280m Krakpłomień 280m Krak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 17.12.2011 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Załatwiona to będzie dopiero w styczniu, ale dobrze, że producent palnika nie pozostawił klienta samemu sobie ppietrz jeśli to nie tajemnica to na czym stanęły rozmowy z Ekoenergią? Ja z racji odległości umówiłem się tak, że jak zrobi się cieplej to wysyłam palnik kurierem lub sam do nich podjadę na mały przegląd, głównie chodzi o zrobienie nacięć zamiast otworów. Na razie co drugi zasyp odkręcam blaszkę i odkurzaczem wszystko wyciągam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 17.12.2011 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Damian patrząc na Twój popiół można tylko powiedzieć, że jakość opału w ostatnich 2latach spadła.... a z gorszym to sobie ten zwykły palnik fajkowy średnio radzi Wiem i co gorsza ceny idą w górę Damian nie wiem co ukrywa się na spodzie wiadra ale to co jest na górze to nie wygląda na spieki tylko normalny niedopalony węgiel. Na ostatniej fotce odnoszę wrażenie że nie pali ci się na środku retorty ale może to złudzenie. Karoka, dobrze wywnioskowałeś ale ... Węgiel pali(ł) się dosyć specyficznie, przy mocnym dmuchaniu nie było typowych iskier wylatujących z retorty. Słychać było natomiast takie jakby syczenie. Spieki wychodziły faktycznie tylko ze środka palnika, na bokach retorty ładnie dopalał. Spieki były takich rozmiarów że zrzucały mi stary deflektor (mam ruszt awaryjny i na nim wysiał staruszek) 2-3 razy dziennie, co również było małym gwoździem do trumny tego deflektora. Damian a próbowałeś może Ognika z softem na zasadzie histerezy, ale z funkcjami pid-a? Jarek, nie ale jest "po temacie". Jak pisałem ceramika powoduje ładne dopalenie na całej retorcie. Czyli obecnie mogę powiedzieć że spieków nie mam. Z kolejnych obserwacji na "+" wynika że bardzo ale to bardzo wyprostował się wykres. Zainteresowanym mogę podesłać archiwum do pooglądania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.12.2011 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Damian na priva kolega Hiro77 pyta co to jest PumaCharts. Mógłbyś jakieś małe streszczenie napisać odnośnie ostatniej wersji.W skrócie sofcik do analizy pliku archiwum sterownika Puma. Nie mniej ja korzystałem dawno tylko ze starszej wersji i pod tym względem jestem kompletnie nie na bieżąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 17.12.2011 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Słuchajcie a co Cobra pokazuje na przemian z godziną?Jakoś nie mogłem tego znaleźć w instrukcji, tylko tyle że tam jest zegar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts