Jarecki79 17.12.2011 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Temperatura kosza/podajnika miga zamiennie z godziną..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 18.12.2011 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Nie wiem co to za groszek, ale obniż jeszcze troszkę kopczyk, grunt, aby się palenisko nie zapadało i nie przegrzało ślimaka. Można doprecyzowac jeszcze w strefach czasowych kiedy grzać dom a kiedy nie. Moje spostrzeżenia odnośnie przesypywania i niedopalania groszku są takie: Jak zbyt długo mam na strefach STOP i potem wraca zimny powrót 30-31 st. to piec długo pracuje z mocą 100% i ślimak zbyt szybko podaje kolejne dawki, przez co ten groch ktory pali się na gorze paleniska nie zdąży się dopalić i przesypuje się do popielnika. Mam duży/gruby groszek. Od wczoraj ustawiłem strefy - 1godzina chodzi normalnie - 1 godzina STOP przez całą dobę równo, nie dopuszczając do zbytniego wystygnięcia wody przez tą godzinę. I tak jakby mała poprawa była. Wydaje mi sie że optymalnym byłoby aby piec pracował równo przez całą dobę, z mniejszą mocą, bez przestojów. Może jak przyjdą mrozy to tak ustawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 18.12.2011 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Jak zbyt długo mam na strefach STOP i potem wraca zimny powrót 30-31 st. to piec długo pracuje z mocą 100% i ślimak zbyt szybko podaje kolejne dawki, No to toć zmniejsz ilość podawanego groszku. Ustaw kopiec na -2 lub -3 i obserwuj co się dzieje, jeśli dalej przesypuje dodaj kolejną sekundę. W którymś momencie musi złapać równowagę że palenisko nie będzie się zapadać i zbytnio nie będzie rosło w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.12.2011 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Tak jak napisał Damian a jakby w nadzorze zapadało ci się palenisko to podnosisz minimalną moc kotła o 1 czy 2%.To ma wszystko grać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 18.12.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 No to toć zmniejsz ilość podawanego groszku. Ustaw kopiec na -2 lub -3 i obserwuj co się dzieje, jeśli dalej przesypuje dodaj kolejną sekundę. W którymś momencie musi złapać równowagę że palenisko nie będzie się zapadać i zbytnio nie będzie rosło w górę. Damian już mam -2. Nie wiem czy zjeżdżać jeszcze niżej żeby nie przegrzać ślimaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 18.12.2011 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 No widzisz Jarek Cię wystraszył i teraz boisz się zejść niżej. Żeby upalić sobie ślimaka żar musiałby naprawdę nisko się zapadać. Co prawda mam inny piec ale testowałem kosmiczne nastawy, np podawanie 15 sekund, przerwa 90 i ślimak żyje Przez jaki czas obecnie sypiesz ten groszk na retortę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.12.2011 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Czasami trzeba dać i -7 a nawet -8, nie trykaj. Tylko nie zaglądaj za pół godziny co się zmieniło bo wiele się nie zmieni. Po kilku cyklach palnik się ustabilizuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 18.12.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 No widzisz Jarek Cię wystraszył i teraz boisz się zejść niżej. Żeby upalić sobie ślimaka żar musiałby naprawdę nisko się zapadać. Co prawda mam inny piec ale testowałem kosmiczne nastawy, np podawanie 15 sekund, przerwa 90 i ślimak żyje Przez jaki czas obecnie sypiesz ten groszk na retortę ? Chodzi ci o czas podawania? Z tego co mi tam Jarek podpowiadał po ostatniej aktualizacji softu to chyba czas-4s, pauza 20s ale nie jestem pewien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.12.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Fabrycznie nastawiają 4/20 lub 4/21Ja jestem zwolennikiem podwojenia tych nastaw jakieś większe pole manewru dla mnie by najmniej.8/42 stosuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 18.12.2011 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 czas-4s No to faktycznie nie masz za bardzo pola manewru przy 4 sek podawania. Spróbuj rozciągnąć przerwę między dawkami na tej samej zasadzie jak z podawaniem, pomału, ostrożnie i bez szaleństw. Dodawaj po jednej sekundzie i obserwuj co się dzieje z paleniskiem. Proponowałbym zresztą rozwiązanie Karoki wtedy możesz coś ująć z czasu podawania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 18.12.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 No to faktycznie nie masz za bardzo pola manewru przy 4 sek podawania. Spróbuj rozciągnąć przerwę między dawkami na tej samej zasadzie jak z podawaniem, pomału, ostrożnie i bez szaleństw. Dodawaj po jednej sekundzie i obserwuj co się dzieje z paleniskiem. Proponowałbym zresztą rozwiązanie Karoki wtedy możesz coś ująć z czasu podawania Czyli 8/42 i kopiec -3 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.12.2011 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Moja Cobra przyjechała na nastawach wyjściowych 15/40 i jechałem na kopcu -7 czylu rzeczywiście było to 8/40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 18.12.2011 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Ale chwila, chwila. Czy ty przypadkiem nie masz za bardzo ograniczonej na obrotach dmuchawy ? Lub przysłoną ? Bo to również może być powodem niedopalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 18.12.2011 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Ale chwila, chwila. Czy ty przypadkiem nie masz za bardzo ograniczonej na obrotach dmuchawy ? Lub przysłoną ? Bo to również może być powodem niedopalania. Dmuchawa max85 min3, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 18.12.2011 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Z tymi nastawami wyjściowymi to trochę zamieszanie jest zależne od węgla, jaki się trafi (chcąc dążyć do optimum). Ostatnio na jednym groszku miałem 5/20sekund Większe pole manewru jest przy ok. 7-8sekund na jakieś 40-42sekundy pauzy, wówczas nie trzeba włazić w menu kodowe i korygować sobie pracę tylko wysokością kopca w zależności od potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 18.12.2011 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 ppietrz jeśli to nie tajemnica to na czym stanęły rozmowy z Ekoenergią? Ja z racji odległości umówiłem się tak, że jak zrobi się cieplej to wysyłam palnik kurierem lub sam do nich podjadę na mały przegląd, głównie chodzi o zrobienie nacięć zamiast otworów. Na razie co drugi zasyp odkręcam blaszkę i odkurzaczem wszystko wyciągam. Ja się umówiłem z nimi, że do mnie przyjadą w styczniu aby to naprawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 18.12.2011 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Z tymi nastawami wyjściowymi to trochę zamieszanie jest zależne od węgla, jaki się trafi (chcąc dążyć do optimum). Ostatnio na jednym groszku miałem 5/20sekund Większe pole manewru jest przy ok. 7-8sekund na jakieś 40-42sekundy pauzy, wówczas nie trzeba włazić w menu kodowe i korygować sobie pracę tylko wysokością kopca w zależności od potrzeb. U siebie zaobserwowałem na jednym groszku (tym drobniejszym), że jest ok dla pracy ślimaka 3s / podawania 26s / 80-85% dmuchawy, ale na drugim (bardziej kalorycznym i grubszym) aby nie zapadało muszę podawanie już wydłużać do 5s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 18.12.2011 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Dmuchawa max85 min3, Jak zwiększysz dmuchawę do > 90% to na pewno kopczyk zostanie zmniejszony. Pytanie tylko jak będzie wtedy ze spiekami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 18.12.2011 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Dostałem info od kolegi mp_krk że dotarł do niego kociołek, mam nadzieję,że po odpaleniu dołączy do naszego grona i podzieli się informacjami oraz fotkami po odpaleniu bestii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 18.12.2011 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Ppietrz rozmawiałem z Mariuszem z Ekoenergii, jak moje osobiste plany wypalą to chcę jeszcze jeden chwyt na tym palniku wypróbować, ale musze mieć taki palnik pod okiem oraz z gołą/surową głowicą do własnego wykonania napowietrzenia. Jak "góra" da, to może coś z tego wypali na koniec stycznia. Podzielę się wówczas informacjami. Na chwile obecną to takie plany patykiem po wodzie pisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts