ppietrz 18.12.2011 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Ppietrz rozmawiałem z Mariuszem z Ekoenergii, jak moje osobiste plany wypalą to chcę jeszcze jeden chwyt na tym palniku wypróbować, ale musze mieć taki palnik pod okiem oraz z gołą/surową głowicą do własnego wykonania napowietrzenia. Jak "góra" da, to może coś z tego wypali na koniec stycznia. Podzielę się wówczas informacjami. Na chwile obecną to takie plany patykiem po wodzie pisane. Jasne, świeże pomysły zawsze są mile widziane. Byleby tylko zmieścić się w sezonie, bo potem trudno będzie cokolwiek sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 18.12.2011 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Większe pole manewru jest przy ok. 7-8sekund na jakieś 40-42sekundy pauzy, wówczas nie trzeba włazić w menu kodowe i korygować sobie pracę tylko wysokością kopca w zależności od potrzeb. Widzę że potwierdzasz to co napisałem. Jest większe pole manewru regulacji wysokością kopca bez kombinacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markon2 19.12.2011 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Witam wszystkich koledzy mam pytanie ile spalacie srednio przy temperaturze 0 stopni na dwosze własnie tym zestawem ogrzewajac 150m2 z tego mam 100m2 podłogówki jakiej ilosci moge sie spodziewac. Styro na podłodze 10cm . wełnny 20 cm na poddaszu po sam szpic.styro na scianach 15cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 19.12.2011 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 U mnie jest to 12-15kg na dobę zerknij na watek: Bieżące zużycie ekogroszku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 19.12.2011 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 markon2 odpisałem na Twoje pytania na priva, będziesz miał chwilkę, to zerknij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 19.12.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Witajcie.... poczułem się wywołany przez Jareckiego więc jestem:) Skam-p wtaszczony do kotłowni ale czeka jeszcze na instalację...jakoś inne sprawy zdominowały ostatnio czas a że pogoda nawet dopisuje:P Ale mam pytanie...właśnie doprecyzowuje osprzęt instalacyjny i tak...kocioł będzie ogrzewał dom plus cwu. Ogrzewanie jest w zasadzie w całości w podłogówce (grzejniki łaz. też podłączone do rozdzielaczy więc pojdzie na nie temp za zaworem 4dr). Po krótce instalacja będzie następująca: wyjście z kotła - odejście na otwarte naczynie wzbiorcze - odejście na zasobnik cwu (na odejściu pompa) - zawór 4dr. Za zaworem pompa a następnie podejście do dwóch rozdzielaczy podłógówki. Z tego co już jest: wyjście z kotła 1 1/2"; podejścia do rozdzielaczy Cu28. Jak Waszym zdaniem będzie najlepiej i najrozsądniej: od kotła do zaworu mieszającego kontunuować przekrój 1 1/2" i tym samym zastosować zawór 4dr o tym samym przekroju czy może zmniejszyć przekrój np. na 1 1/4"? Jeśli tak to gdzie, już na wyjściu z pieca czy dopiero ograniczyć średnicę zaworu? Kocioł jest o mocy 17kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klawik8 20.12.2011 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 mp_krk zawór 4d przy tej mocy wystarczy 1", za kotłem do trójnika na cwu 1 1/2" za trójnikiem do zaworu 4d 1 1/4" lub Cu 28. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 20.12.2011 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 jak zależy ci na ochronie powrotu, zostaw 6/4' i tej samej wielkości zawór. Pamiętaj też o innych wymaganiach: zawór powyżej wyjścia kotła i nie dalej jak 50cm od niego i jak najmniejsza ilość kolan. Postaraj się to wykonać na 2-3 kolanach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 20.12.2011 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 mp_krk nie wiem jakie temp. przewidujesz na podłogówkę ale rozważ podłączenie grzejników łazienkowych przed zaworem 4d. U mnie było podobnie, grzejnik łazienkowy miałem podpięty do rozdzielacza podłogówki, specjalnie nawet dałem większy grzejnik i był po prostu zimny - no dobrze, odrobinkę letni. Teraz mam przerobione i grzejnik zasilany jest z obiegu grzejnikowego (przed zaworem) i dopiero jest on ciepły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 20.12.2011 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Witam...Jak już wcześniej pisałem posiadam kocioł SKAM-P 25KW ze sterownikiem PUMADopiero po raz drugi zgrałem archiwum ze sterownika i pokazało się, że podajnik mojego kotła pracuje prawie 1,5 godziny/dobę.... To chyba zbyt dużo jak na takie temperatury za oknem???!!! Proszę o pomoc w korekcji ustawień żeby wszystko wróciło do normalności...Moje obecne ustawienia:Czas pracy podajnika: 4pauza: 24temperatura zadana: 50 Ctemperatura CWU: 48 CWysokość kopca: 0Modulacja: 20%dmuchawa max: 78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 20.12.2011 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Jaka jest powierzchnia domu? Jak wygląda popiół? Może przerzuca niedopalone paliwo? Co to za groszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 20.12.2011 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 dom... powierzchnia użytkowa 150m2Eko groszek z kopalni ChwałkowicePopiół prawie jak z papierosa z kilkoma spiekami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 20.12.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 To pierwszy sezon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 20.12.2011 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Pierwszy sezonTylko że do niedawna... nic nie zmieniałem w ustawieniach... (no może to było przed tym softem 7.936) podajnik pracował około 37 minut na dobę... a teraz masakra... Co będzie jak na dworze będzie -20? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 20.12.2011 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 U mnie tez na takiej powierzchni podajnik pracuje w okolicach 30-40 minut. Czyściłeś wymiennik z popiołu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 20.12.2011 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Jaki wymiennik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 20.12.2011 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Chodzi o to co zbiera się na półkach poziomych i ściankach bocznych w kotle. U siebie gdy nie przeczyściłem tego przez 2 tyg. to obserwowałem pogorszenie wymiany ciepła a w konsekwencji większe spalanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 20.12.2011 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Kocioł czyszczę regularnie co 3 - 4 dni... Załączonym urządzeniem ściągam całą sadzę i popiół z półek poziomych i ścianek wymiennika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 20.12.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 A ile Ci schodzi kg groszku na dobę? Ustawienia masz ok i jeśli popiół jest ładny to moim zdaniem nie masz co ich zmieniać. Może przekręcałeś w ostatnim czasie zawór 4D bo to też potrafi mieć wpływ na wielkość spalania, choć raczej nie aż tak wielką...Jaka masz temperaturę w domu? Może wcześniej przy mniejszym spalaniu miałeś ja obniżoną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 20.12.2011 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 To i ja się pochwalę odpalonym Skampkiem 12. Obecne parametry również 24 : 4 Ekogroszek: Ekoret Na zdjęciach: palenisko i popiół (raczej nie jest jak z papierosa) http://images37.fotosik.pl/1238/a40154a3a399197am.jpg http://images41.fotosik.pl/1221/330eb010f446628fm.jpg Pierwszy sezon i wygrzewanie tynków. Maly Skampek żre jak smok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts