Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Ppietrz rozmawiałem z Mariuszem z Ekoenergii, jak moje osobiste plany wypalą to chcę jeszcze jeden chwyt na tym palniku wypróbować, ale musze mieć taki palnik pod okiem oraz z gołą/surową głowicą do własnego wykonania napowietrzenia. Jak "góra" da, to może coś z tego wypali na koniec stycznia.

Podzielę się wówczas informacjami. Na chwile obecną to takie plany patykiem po wodzie pisane.

Jasne, świeże pomysły zawsze są mile widziane. Byleby tylko zmieścić się w sezonie, bo potem trudno będzie cokolwiek sprawdzić ;)

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Większe pole manewru jest przy ok. 7-8sekund na jakieś 40-42sekundy pauzy, wówczas nie trzeba włazić w menu kodowe i korygować sobie pracę tylko wysokością kopca w zależności od potrzeb.

Widzę że potwierdzasz to co napisałem. Jest większe pole manewru regulacji wysokością kopca bez kombinacji.

Witajcie....

poczułem się wywołany przez Jareckiego więc jestem:) Skam-p wtaszczony do kotłowni ale czeka jeszcze na instalację...jakoś inne sprawy zdominowały ostatnio czas a że pogoda nawet dopisuje:P

Ale mam pytanie...właśnie doprecyzowuje osprzęt instalacyjny i tak...kocioł będzie ogrzewał dom plus cwu. Ogrzewanie jest w zasadzie w całości w podłogówce (grzejniki łaz. też podłączone do rozdzielaczy więc pojdzie na nie temp za zaworem 4dr). Po krótce instalacja będzie następująca: wyjście z kotła - odejście na otwarte naczynie wzbiorcze - odejście na zasobnik cwu (na odejściu pompa) - zawór 4dr. Za zaworem pompa a następnie podejście do dwóch rozdzielaczy podłógówki.

Z tego co już jest: wyjście z kotła 1 1/2"; podejścia do rozdzielaczy Cu28. Jak Waszym zdaniem będzie najlepiej i najrozsądniej: od kotła do zaworu mieszającego kontunuować przekrój 1 1/2" i tym samym zastosować zawór 4dr o tym samym przekroju czy może zmniejszyć przekrój np. na 1 1/4"? Jeśli tak to gdzie, już na wyjściu z pieca czy dopiero ograniczyć średnicę zaworu? Kocioł jest o mocy 17kW

mp_krk nie wiem jakie temp. przewidujesz na podłogówkę ale rozważ podłączenie grzejników łazienkowych przed zaworem 4d. U mnie było podobnie, grzejnik łazienkowy miałem podpięty do rozdzielacza podłogówki, specjalnie nawet dałem większy grzejnik i był po prostu zimny - no dobrze, odrobinkę letni. Teraz mam przerobione i grzejnik zasilany jest z obiegu grzejnikowego (przed zaworem) i dopiero jest on ciepły.

Witam...

Jak już wcześniej pisałem posiadam kocioł SKAM-P 25KW ze sterownikiem PUMA

Dopiero po raz drugi zgrałem archiwum ze sterownika i pokazało się, że podajnik mojego kotła pracuje prawie 1,5 godziny/dobę.... To chyba zbyt dużo jak na takie temperatury za oknem???!!!

Proszę o pomoc w korekcji ustawień żeby wszystko wróciło do normalności...

Moje obecne ustawienia:

Czas pracy podajnika: 4

pauza: 24

temperatura zadana: 50 C

temperatura CWU: 48 C

Wysokość kopca: 0

Modulacja: 20%

dmuchawa max: 78

A ile Ci schodzi kg groszku na dobę? Ustawienia masz ok i jeśli popiół jest ładny to moim zdaniem nie masz co ich zmieniać. Może przekręcałeś w ostatnim czasie zawór 4D bo to też potrafi mieć wpływ na wielkość spalania, choć raczej nie aż tak wielką...

Jaka masz temperaturę w domu? Może wcześniej przy mniejszym spalaniu miałeś ja obniżoną?

To i ja się pochwalę odpalonym Skampkiem 12.

Obecne parametry również 24 : 4

Ekogroszek: Ekoret

Na zdjęciach: palenisko i popiół (raczej nie jest jak z papierosa)

http://images37.fotosik.pl/1238/a40154a3a399197am.jpg

http://images41.fotosik.pl/1221/330eb010f446628fm.jpg

Pierwszy sezon i wygrzewanie tynków.

Maly Skampek żre jak smok :o