przemc 20.12.2011 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Spalanie wychodzi około 30 kg/dobę. W domu temperatura obniżona w stosunku do tej co podajnik chodził 37minut. W domu około 24,3-24,6 C. Zawór 3D ustawiony na około 3,5 więc nie dużo idzie na dom. Dużo wraca powrotem do kotła. Dwie pompki CO. Jedna na grzejniki (chodzi na II biegu) druga na podłogówkę (chodzi na I biegu). Nie wiem tylko jak ustawiać grzanie CWU. Mam ustawione grzanie CWU 5 godzin/dobę. Nie wiem czy powinno być ustawione na ciągłe grzanie czy w ogóle wyłączyć grzanie? Przecież pompka CO i tak wepchnie gorącą wodę do bojlera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 20.12.2011 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 A ile kg spalał wcześniej? Jaką miałeś w domu temperaturę wcześniej? Większą niż 24,6 C? Toż to wytrzymać nie można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 20.12.2011 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 art-e, pierwszy sezon jest najgorszy, później będzie już z górki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 20.12.2011 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 wcześniej spalał 12 -15 kg/dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 20.12.2011 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 12-15kg na dobę. Marzenie... Ktoś skomentuje moje palenisko i popiół? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 20.12.2011 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 przemc, tu działa fizyka, to ciepło musiało się gdzieś podziać. Masz dwa razy większe spalanie to albo część ciepła idzie w komin, albo na podbicie temperatury w domu. Pytałem o te spalanie w kg bo program obrabiający archiwum ma wpisywane z ręki wartości czasu pracy podajnika i w momencie kiedy one są zmieniane w czasie łatwo można o tym zapomnieć i różnice własnie wychodzą takie jak podałeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 20.12.2011 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Podobnie mam u siebie. Trochę spieków, ale tragedii nie ma Ludzie mają większe Co do koloru ognia to się nie wypowiem, wydaje się, że jest trochę za bardzo jasny, ale to może kwestia zdjęcia. Samo spalanie na palniku jest rozłożone równomiernie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 20.12.2011 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 przemc, na Twoim miejscu przykręciłbym jeszcze 4D, aby nie grzało tak bardzo w domu bo masz dość wysoką temperaturę... chyba, że tak lubisz.Możesz także pobawić się w strefach CO aby wyłączać na pewien okres CO - wtedy kocioł będzie działał w podtrzymaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 20.12.2011 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Podobnie mam u siebie. Trochę spieków, ale tragedii nie ma Ludzie mają większe Co do koloru ognia to się nie wypowiem, wydaje się, że jest trochę za bardzo jasny, ale to może kwestia zdjęcia. Samo spalanie na palniku jest rozłożone równomiernie. Na zdjęciu tego nie ma, ale duże spieki tworzą mi się wokół paleniska i powstają jak ja to nazywam "kalafiory". Zrobie zdjecie tego i wrzuce jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 20.12.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 ciepło na pewno nie idzie w komin... bo na czopuchu spokojnie mogę położyć rękę... ma temperaturę gdzieś około 60 stopni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 20.12.2011 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 To i ja się pochwalę odpalonym Skampkiem 12. Obecne parametry również 24 : 4 Ekogroszek: Ekoret Na zdjęciach: palenisko i popiół (raczej nie jest jak z papierosa) http://images37.fotosik.pl/1238/a40154a3a399197am.jpg http://images41.fotosik.pl/1221/330eb010f446628fm.jpg Pierwszy sezon i wygrzewanie tynków. Maly Skampek żre jak smok A ile ten smok źre? Mamy ten sam kociołek, u mnie 22-25 kg/d też pierwszy sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 20.12.2011 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Witam... Jak już wcześniej pisałem posiadam kocioł SKAM-P 25KW ze sterownikiem PUMA Dopiero po raz drugi zgrałem archiwum ze sterownika i pokazało się, że podajnik mojego kotła pracuje prawie 1,5 godziny/dobę.... To chyba zbyt dużo jak na takie temperatury za oknem???!!! Proszę o pomoc w korekcji ustawień żeby wszystko wróciło do normalności... Moje obecne ustawienia: Czas pracy podajnika: 4 pauza: 24 temperatura zadana: 50 C temperatura CWU: 48 C Wysokość kopca: 0 Modulacja: 20% dmuchawa max: 78 A jak to się zgrywa, też bym chętnie sprawdził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 20.12.2011 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 A ile ten smok źre? Mamy ten sam kociołek, u mnie 22-25 kg/d też pierwszy sezon. U mnie chyba z 50 kg na dobe wyjdzie. W tej chwili wygrzewane są tynki. Piec chodzi na 50 stopni (grzejniki plus 75 m2 podłogówki) Dach jeszcze nie ocieplony, dodatkowo co chwila jest wietrzone aby wilgoć uciekała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 20.12.2011 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 ciepło na pewno nie idzie w komin... bo na czopuchu spokojnie mogę położyć rękę... ma temperaturę gdzieś około 60 stopni... Ręka na czopuchu to marny przyrząd pomiarowy. Nieprawidłowo zamontowany czujnik temp. spalin wewnątrz czopucha może przekłamywać pomiar nawet o 40 stopni Powinna opływać go struga spalin. Sprawdziłem namacalnie na Bruli zagłębiając i podnosząc czujnik w czopuchu, różnice bardzo duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 20.12.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Czy to normalne że codziennie wybieram prawie pełny popielnik. Przed chwilą sprawdziłem i znów pełny a wczoraj opróżniałem. Wygląda to tak:http://images35.fotosik.pl/1088/e326d8da52171118m.jpg Czy mam coś zmienić w nastawach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.12.2011 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 ciepło na pewno nie idzie w komin... bo na czopuchu spokojnie mogę położyć rękę... ma temperaturę gdzieś około 60 stopni... Jak to pierwszy sezon i teraz tak mocno dyga, to zmień nastawy albo na : 5sekund podawania oraz 20sekund pauzy dla 100%mocy albo na 9sekund podawanie na 40sekund pauzy. Wbrew pozorom powinien palić wówczas mniej. Kocioł będzie miał się łatwiej podnieść i szybciej przejdzie na modulacje mniejszej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.12.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Czy to normalne że codziennie wybieram prawie pełny popielnik. Jak tak mocno dyga, to normalne,że popielnik szybciej przybiera, wietrzenie, wygrzewanie, suszenie tynków.... Ma co robić. Zrób albo 5sek/20sek pauzy albo 9-10sek podawanie/40sek pauzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 20.12.2011 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Czy to normalne że codziennie wybieram prawie pełny popielnik. Przed chwilą sprawdziłem i znów pełny a wczoraj opróżniałem. Wygląda to tak: http://images35.fotosik.pl/1088/e326d8da52171118m.jpg Czy mam coś zmienić w nastawach? Tak na pierwszy rzut oka kiepski groszek, bardzo duże spieki, zawsze tak było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 20.12.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 ciepło na pewno nie idzie w komin... bo na czopuchu spokojnie mogę położyć rękę... ma temperaturę gdzieś około 60 stopni... A ja mam gorący, że nie idzie dotknąć, nawet kabelek od Cobry który go dotykał nadtopił się w tym miejscu, czy to źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tesel 20.12.2011 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Czy to normalne że codziennie wybieram prawie pełny popielnik. Przed chwilą sprawdziłem i znów pełny a wczoraj opróżniałem. Wygląda to tak: http://images35.fotosik.pl/1088/e326d8da52171118m.jpg Czy mam coś zmienić w nastawach? A ja martwiłem się swoim popiołem.U mnie prawie sam popiół,parę popcornów,które w palcach się rozsypują.U Ciebie prawie popiołu nie widać.Też się martwię trochę o spalanie(ilość spalonego węgla) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts