Jarecki79 20.12.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Tak na pierwszy rzut oka kiepski groszek, bardzo duże spieki, zawsze tak było? Świeżynka odpalony, więc o zawsze nie ma mowy Spieki sa, bo idzie na wysokich parametrach. Nie sa jednak tragiczne, jak na spieki to nawet nie są wielkie. To jednak często zależy od węgla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.12.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Źle, że kabelek dotykał czopucha.Jak pracuje mocniej to i spaliny powinny być cieplejsze. Szczelny palnik, wyższa temp. spalin, to też nie będzie bólu z kominem i roszeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.12.2011 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Przemc Jak mówisz,że palnik mocno daje a czopuch zimny, to albo nieszczelne palenisko, albo zapadł się lekko kopczyk i odsłonił część szczelni nadmuchowych i to one wychładzają spaliny i kocioł. Stąd też możliwe większe spalania.Spróbuj to 5/20sek lub 9-10/40sek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.12.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 A jak to się zgrywa, też bym chętnie sprawdził. Puma tworzy plik archiwum, który można ściągnąć na komputer i analizować w programiku PumaCharts zrobionym przez kol.DamianLisu Cobra nie tworzy pliku archiwum, który można pobierać. Analizować można temp. w menu 1203 do 170h wstecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 20.12.2011 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Jarecki... a może palnik nieszczelny??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 20.12.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Jarecki... a może palnik nieszczelny??? No właśnie napisałem, że u Przemc może być albo nieszczelny palnik albo żar schodzi niżej i odsłania szczeliny, które wymiennik i spaliny wychładzają. Stąd sugestia zmiany nastaw dla 100%mocy na 5s/20s lub 9-10s/40s Jak ster zejdzie z moca i spadnie spalanie to sie sprawa wyjaśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 20.12.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 Świeżynka odpalony, więc o zawsze nie ma mowy Spieki sa, bo idzie na wysokich parametrach. Nie sa jednak tragiczne, jak na spieki to nawet nie są wielkie. To jednak często zależy od węgla Spieki są duże bo cały czas goni na 50-60% mocy. Zrobie jak Jarecki napisał i zobaczymy jak będzie. Spieki te rozsypują się pod palcami na proch (nie są twarde) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 20.12.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 mp_krk nie wiem jakie temp. przewidujesz na podłogówkę ale rozważ podłączenie grzejników łazienkowych przed zaworem 4d. U mnie było podobnie, grzejnik łazienkowy miałem podpięty do rozdzielacza podłogówki, specjalnie nawet dałem większy grzejnik i był po prostu zimny - no dobrze, odrobinkę letni. Teraz mam przerobione i grzejnik zasilany jest z obiegu grzejnikowego (przed zaworem) i dopiero jest on ciepły. dzięki za uwagę ale już na takie zmiany za późno:) generalnie drabinka ma służyć jako ręcznikowiec, temperatura w łazience powinna być zapewniona przez samą podłogówkę...zobaczymy jak będzie w praktyce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 20.12.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2011 jak zależy ci na ochronie powrotu, zostaw 6/4' i tej samej wielkości zawór. Pamiętaj też o innych wymaganiach: zawór powyżej wyjścia kotła i nie dalej jak 50cm od niego i jak najmniejsza ilość kolan. Postaraj się to wykonać na 2-3 kolanach. Dzięki, pewnie zostawię to 6/4 i dopiero na wyjściu z zaworu na rozdzielacze ogranicze przekroj. zastanawiałem się głównie pod względem ekonomicznym, jako że przeskok cenowy pomiędzy zaworami 5/4 a 6/4 jest kilka razy większy niż np pomiędzy 1" a 5/4... A Waszym zdaniem warto do podłógówki, gdzie teoretycznie jest stosunkowo stały przepływ stosować pompy adaptacyjne? Myślałem nad LFP Maxima lub Experia; obiegową do bojlera wybiorę chyba energooszczędną LFP Efekta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 21.12.2011 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Witam...Wczoraj musiałem już wyjechać a po powrocie nie przeczytałem waszych sugestii, ale przed wyjazdem zmieniłem ustawienia, tzn podawanie: 8s, pauza 44s, ale główna zmiana dotyczy max dmuchawy. Zmieniłem nastawę na 85%. Nie wiem, ale póki co wydaje mi się, że kocioł szybciej wchodzi na obroty. Co do Waszych sugestii, wydaje mi się, że samo zwiększanie ilości podawanego paliwa, bez zwiększenia nadmuchu nie za wiele pomoże. Gdy bardziej dmucha kocioł szybciej uzyskuje zadaną temperaturę. Jeżeli moja teoria się potwierdzi, to teraz będę tylko regulował pauzę lub podawanie, żeby kopczyk był właściwy. Poza tym wyłączyłem grzanie CWU. Kocioł i tak nagrzewa CWU do temperatury zadanej, a nie ma tych gonitw kotła do ogrzania CWU. Można by to łatwo moim zdaniem zmienić zadając wyższą temperaturę zadaną na kotle np 55 C, wówczas kocioł pracowałby na swoich obrotach mając wystarczający zapas temperatury do ogrzania wody do np 48 C. Przemyślę to jeszcze jakie rozwiązanie będzie lepsze. Proszę o sugestie w tej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 21.12.2011 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 ciepło na pewno nie idzie w komin... bo na czopuchu spokojnie mogę położyć rękę... ma temperaturę gdzieś około 60 stopni... Hmmm u mnie podobnie jak u innego kolegi, gorący dość mocno. Ręki na pewno nie położę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 21.12.2011 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Nie przesadzajcie z zimnym czopuchem.. bo nic takiego nie napisałem... na pewno nie ma 100 C ale więcej niż 50 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemc 21.12.2011 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Jakim kodem można w PUMIE odczytać temperaturę powrotu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 21.12.2011 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 A Waszym zdaniem warto do podłógówki, gdzie teoretycznie jest stosunkowo stały przepływ stosować pompy adaptacyjne? Myślałem nad LFP Maxima lub Experia; obiegową do bojlera wybiorę chyba energooszczędną LFP Efekta. nie warto, adaptacyjne do grzejników z termo głowicami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 21.12.2011 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 nie warto, adaptacyjne do grzejników z termo głowicami Vld, wysłałem PW, mozesz zerknac:)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 21.12.2011 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Jak tak mocno dyga, to normalne,że popielnik szybciej przybiera, wietrzenie, wygrzewanie, suszenie tynków.... Ma co robić. Zrób albo 5sek/20sek pauzy albo 9-10sek podawanie/40sek pauzy Ustawiłem 10/40, zobaczymy czy sie poprawi. Chociaż myślałem ze mam iść w drugą stronę i wydłużać czas przestoju przy tym samym podawaniu aby te "kalafiory" zdążyły się całe dopalić i wtedy popiół byłby drobniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 21.12.2011 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Jakim kodem można w PUMIE odczytać temperaturę powrotu? 1982 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 21.12.2011 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2011 Ustawiłem 10/40, zobaczymy czy sie poprawi. Opróżnij zatem popielnik i jutro daj znać jak wygląda popiół. Można jeszcze dwie sprawy inaczej wyprowadzić, ale pomalusiu i punkcik po punkcie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 22.12.2011 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 No więc:- opróżniłem popielnik- ustawiłem parametry 10 / 40- na noc jeszcze dałem 48 stopni oraz 2 godziny grzeje, jedną stoi- na dzień ustawiłem 55 stopni, bo po intensywnych wietrzeniach znów musze dobrze wygrzać. Na zdjęciach jak wygląda popielnik oraz palenisko.W chwili robienia zdjęć piec pracował z mocą 60% i dochodził właśnie do tych 55 stopni. http://images39.fotosik.pl/1224/14c19d6846c2455dm.jpg http://images46.fotosik.pl/1234/ccf8a9fe907b41bdm.jpg http://images39.fotosik.pl/1224/1e38756075800d13m.jpg http://images50.fotosik.pl/1287/55dcc2be4324e3a1m.jpg Zmniejszonego zużycia groszku nie zauważyłem (chyba że minimalnie) za to widać jak ładnie ciepło ucieka przez dach. Tam gdzie mam ocieplone skosy widać szron rano na dachówkach, tam gdzie nie ma ocieplenia....szronu brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.12.2011 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 (edytowane) Są plusy mrozu na budowie.... Widać, gdzie spiernicza ciepło, które jest produkowane i nawet kamery termowizyjnej nie trzeba Ze zdjęć to ciężko ocenić czy lepsze efekty dłuższej pracy podajnika... To już sam musisz powiedzieć, czy popiół gorszy, czy jest go więcej jak przy 4/24s.? Zapomniałem zapytać, czy funkcję miał masz włączoną czy wyłączoną? Edytowane 22 Grudnia 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts