Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A jak to się zgrywa, też bym chętnie sprawdził.

Puma tworzy plik archiwum, który można ściągnąć na komputer i analizować w programiku PumaCharts zrobionym przez kol.DamianLisu

Cobra nie tworzy pliku archiwum, który można pobierać. Analizować można temp. w menu 1203 do 170h wstecz.

Jarecki... a może palnik nieszczelny???

No właśnie napisałem, że u Przemc może być albo nieszczelny palnik

albo żar schodzi niżej i odsłania szczeliny, które wymiennik i spaliny wychładzają.

Stąd sugestia zmiany nastaw dla 100%mocy na 5s/20s lub 9-10s/40s

Jak ster zejdzie z moca i spadnie spalanie to sie sprawa wyjaśni.

Świeżynka odpalony, więc o zawsze nie ma mowy :)

Spieki sa, bo idzie na wysokich parametrach. Nie sa jednak tragiczne, jak na spieki to nawet nie są wielkie. To jednak często zależy od węgla

Spieki są duże bo cały czas goni na 50-60% mocy.

Zrobie jak Jarecki napisał i zobaczymy jak będzie.

Spieki te rozsypują się pod palcami na proch (nie są twarde)

mp_krk nie wiem jakie temp. przewidujesz na podłogówkę ale rozważ podłączenie grzejników łazienkowych przed zaworem 4d. U mnie było podobnie, grzejnik łazienkowy miałem podpięty do rozdzielacza podłogówki, specjalnie nawet dałem większy grzejnik i był po prostu zimny - no dobrze, odrobinkę letni. Teraz mam przerobione i grzejnik zasilany jest z obiegu grzejnikowego (przed zaworem) i dopiero jest on ciepły.

dzięki za uwagę ale już na takie zmiany za późno:) generalnie drabinka ma służyć jako ręcznikowiec, temperatura w łazience powinna być zapewniona przez samą podłogówkę...zobaczymy jak będzie w praktyce...

jak zależy ci na ochronie powrotu, zostaw 6/4' i tej samej wielkości zawór. Pamiętaj też o innych wymaganiach: zawór powyżej wyjścia kotła i nie dalej jak 50cm od niego i jak najmniejsza ilość kolan. Postaraj się to wykonać na 2-3 kolanach.

Dzięki, pewnie zostawię to 6/4 i dopiero na wyjściu z zaworu na rozdzielacze ogranicze przekroj. zastanawiałem się głównie pod względem ekonomicznym, jako że przeskok cenowy pomiędzy zaworami 5/4 a 6/4 jest kilka razy większy niż np pomiędzy 1" a 5/4...

A Waszym zdaniem warto do podłógówki, gdzie teoretycznie jest stosunkowo stały przepływ stosować pompy adaptacyjne? Myślałem nad LFP Maxima lub Experia; obiegową do bojlera wybiorę chyba energooszczędną LFP Efekta.

Witam...

Wczoraj musiałem już wyjechać a po powrocie nie przeczytałem waszych sugestii, ale przed wyjazdem zmieniłem ustawienia, tzn podawanie: 8s, pauza 44s, ale główna zmiana dotyczy max dmuchawy. Zmieniłem nastawę na 85%. Nie wiem, ale póki co wydaje mi się, że kocioł szybciej wchodzi na obroty. Co do Waszych sugestii, wydaje mi się, że samo zwiększanie ilości podawanego paliwa, bez zwiększenia nadmuchu nie za wiele pomoże. Gdy bardziej dmucha kocioł szybciej uzyskuje zadaną temperaturę. Jeżeli moja teoria się potwierdzi, to teraz będę tylko regulował pauzę lub podawanie, żeby kopczyk był właściwy. Poza tym wyłączyłem grzanie CWU. Kocioł i tak nagrzewa CWU do temperatury zadanej, a nie ma tych gonitw kotła do ogrzania CWU. Można by to łatwo moim zdaniem zmienić zadając wyższą temperaturę zadaną na kotle np 55 C, wówczas kocioł pracowałby na swoich obrotach mając wystarczający zapas temperatury do ogrzania wody do np 48 C. Przemyślę to jeszcze jakie rozwiązanie będzie lepsze. Proszę o sugestie w tej kwestii.

A Waszym zdaniem warto do podłógówki, gdzie teoretycznie jest stosunkowo stały przepływ stosować pompy adaptacyjne? Myślałem nad LFP Maxima lub Experia; obiegową do bojlera wybiorę chyba energooszczędną LFP Efekta.

nie warto, adaptacyjne do grzejników z termo głowicami

Jak tak mocno dyga, to normalne,że popielnik szybciej przybiera, wietrzenie, wygrzewanie, suszenie tynków....

Ma co robić.

Zrób albo 5sek/20sek pauzy

albo

9-10sek podawanie/40sek pauzy

Ustawiłem 10/40, zobaczymy czy sie poprawi.

Chociaż myślałem ze mam iść w drugą stronę i wydłużać czas przestoju przy tym samym podawaniu aby te "kalafiory" zdążyły się całe dopalić i wtedy popiół byłby drobniejszy.

No więc:

- opróżniłem popielnik

- ustawiłem parametry 10 / 40

- na noc jeszcze dałem 48 stopni oraz 2 godziny grzeje, jedną stoi

- na dzień ustawiłem 55 stopni, bo po intensywnych wietrzeniach znów musze dobrze wygrzać.

Na zdjęciach jak wygląda popielnik oraz palenisko.

W chwili robienia zdjęć piec pracował z mocą 60% i dochodził właśnie do tych 55 stopni.

http://images39.fotosik.pl/1224/14c19d6846c2455dm.jpg

http://images46.fotosik.pl/1234/ccf8a9fe907b41bdm.jpg

http://images39.fotosik.pl/1224/1e38756075800d13m.jpg

http://images50.fotosik.pl/1287/55dcc2be4324e3a1m.jpg

Zmniejszonego zużycia groszku nie zauważyłem (chyba że minimalnie) za to widać jak ładnie ciepło ucieka przez dach. Tam gdzie mam ocieplone skosy widać szron rano na dachówkach, tam gdzie nie ma ocieplenia....szronu brak.

Są plusy mrozu na budowie.... :)

Widać, gdzie spiernicza ciepło, które jest produkowane i nawet kamery termowizyjnej nie trzeba ;)

Ze zdjęć to ciężko ocenić czy lepsze efekty dłuższej pracy podajnika...

To już sam musisz powiedzieć, czy popiół gorszy, czy jest go więcej jak przy 4/24s.?

Zapomniałem zapytać, czy funkcję miał masz włączoną czy wyłączoną?

Edytowane przez Jarecki79