art-e 22.12.2011 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 W tej chwili mam wyłączoną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 22.12.2011 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 Można jeszcze dwie sprawy inaczej wyprowadzić, ale pomalusiu i punkcik po punkcie... A co tam jeszcze miałeś w zanadrzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.12.2011 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 A co tam jeszcze miałeś w zanadrzu Masz małą dmuchawę RV-13AMs z silnikiem 40W Przy funkcji miał włączony nadmuch min.14% a max.85% ale..... 1krok Przy funkcji miał wyłączony dół bez zmian, ale trzeba podnieść górę do ok.90-92% 2krok 8sekund podawanie / 40sekund pauza jak obecnie spieki były większe i popielnik szybciej się napełnił. Dalej wywalić zawartość popielnika i dać sterownikowi dobę czasu. Za dobę ewentualnie zmienimy pracę, gdyby się okazało,że ten groszek lubi krótkie podawanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
masti15 22.12.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2011 1982 po wpisaniu tego kodu pojawia się 5 różnych temperatur, co oznaczają poszczególne wskazania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 23.12.2011 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Ustawione parametry 8/40 sDmuchawa: 14/92 % Temp. 48 stopni przez całą noc Tak wygląda popielnik po nocy: http://images46.fotosik.pl/1236/e1b50b2aba4341a2m.jpg http://images47.fotosik.pl/1279/f38f4bb876dd76cbm.jpg http://images47.fotosik.pl/1279/b85a231742e7d042m.jpg Wg mnie spieki są wyraźnie mniejsze, drobniejsze. Nie ma dużych kalafiorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 23.12.2011 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 art-e a co chcesz od tego popielnika?? ładny popiół.. lekko szlakuje -ale w normie,nie znam twojego zapotrzebowania na ciepło ,wiec nie można okreslić ze tego popiołu jest mało czy duzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 23.12.2011 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 art-e a co chcesz od tego popielnika?? ładny popiół.. lekko szlakuje -ale w normie,nie znam twojego zapotrzebowania na ciepło ,wiec nie można okreslić ze tego popiołu jest mało czy duzo. Tutaj nie chodziło jedynie o sam popielnik a parametry. Jarecki79 - idziemy w dobrym kierunku. Nie zrobiłem zdjęcia ale właśnie wróciłem z budowy i w popielniku dużo bardzo drobnego popiołu. Widać teraz ładniej się dopala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.12.2011 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Jak będziesz raz jeszcze na budowie, to postaraj się cyknąć fotkę. Więcej raczej bym nie zmieniał, jedynie wysokość kopca możesz spróbować na -1 zrobić i zobaczyć po świętach jak tam wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 23.12.2011 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 No i nadenszła wiekopomna chwila Mam małą niespodziewajkę pod choinkę, jest wersja x64 PumaCharts, ale żeby nie było za kolorowo na razie bez obsługi skryptów, nad tym muszę jeszcze popracować.Instalacja wersji x86 i x64 odbywa się z automatu z jednej instalki. Dla rozróżnienia na której wersji się pracuje dorzuciłem info na górnej belce.Proszę o testy i rzeczową opinię co nie bangla w x64 bo nie mam jak jej przetestować w 100%.http://ul.to/ij3vwasr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianlisu 23.12.2011 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Aaaa Jarku, kiedyś prosiłeś o jakiś opis do tego softu, jeśli starczy sił i zapału pojawi się help.Częściowo już powstał ale ... brak czasu i właśnie chęci aby to skończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1makow9 23.12.2011 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Proszę o pomoc, to mój pierwszy sezon ogrzewania i palenia w piecu więc jestem laikiem w tym temacie i dlatego kieruję moje pytanie do was. Zauważyłem że w podajniku unosi mi się bardzo dużo dymu, zaraz po otwarciu podajnika unosi się on do góry, nie jest to dym związany z otwarciem klapy, bardziej przypomina zapach smolisty tak jak by para wodna bo na klapie podajnika skrapla się bardzo duża ilość wody i przy zamykaniu klapy woda leci ciurkiem na podłogę, zmieniałem już czas podawania, moc dmuchawy. Obecne ustawione mam Adc i moc dmuchawy max 30 % - w popielniku tylko proszek, żadnych spieków. Piec pali 16 kg na dzień przy domku 120 m2. Zmieniałem już eko i nadal to samo, dotykając dołu podajnika czuję ciepło ale spokojnie mogę trzymać taam rękę. Ma ktoś jakiś sposób na coś takiego?? Wielkie dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 24.12.2011 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Wszystkiego najlepszego dla wszystkich "palaczy" z okazji Świąt. Dużo radości i "ciepła":D i chwil spędzonych z rodziną, no i jak najmniej spalonego opału w Nowym Roku życzy art-e Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 24.12.2011 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 W ten szczególny dzień także składam wszystkim sympatykom wątku, użytkownikom kotła serii Skam-P oraz użytkownikom sterowań Elektro-Miz życzenia zdrowia, pomyślności oraz ciepłych i rodzinnych Świąt,dużo radości i cierpliwości, zadowolenia z pracy i wszystkiego, czego zapragniecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 24.12.2011 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Wszystkiego dobrego w tegoroczne święta !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 26.12.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Panowie, czy możecie mi podpowiedzieć gdzie popełniam błąd? Czy nie za mocno jest to usyfione jak na dotychczasowe palenie w obecnym sezonie? Po ostatniej wymianie wkładu jestem trochę zaniepokojony, wolałbym tego nie przechodzić raz jeszcze. Moje ustawienia to 4/18, dmuch. 80, na kotle 55 stopni, powrót zawsze niższy o jedynie 2-3 stopnie. Ciąg w kominie jest, ekogroszek suchy, wentylacja w kotłowni też. No chyba że to jest w normie.... Temp. spalin przy mniejszych mocach w granicach 60-90 stopni, przy większych dochodzi do 160. Trochę skroplin mi leciało, po doszczelnieniu komina w okolicy wyczystki i po obniżeniu temp. zewnętrznych skroplin jest bardzo mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1makow9 26.12.2011 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Jarecki może ty masz jakiś pomysł jak mojego skampa 17kW sterowanego przez pumę ustawić tak aby tej wody w podajniku nie było - na podajniku pojawił się już rdzawy nalot a palę dopiero 2 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 26.12.2011 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 (edytowane) hmmm jeszcze mamy święta... Makow masz pewnie wilgotny groszek, stąd wykraplanie w koszu, ostatnio o suchym groszku pisał ppietrz. Jak palenisko jest lekko wypukłe, to dobrze. Zadbaj o bardziej suchy opał.Dmuchawa na 30%? To mnie trochę zdziwiło...Jakie masz wszystkie nastawy? Andrew jak małe zapotrzebowanie na grzanie, to się tak bździ zamiast palić.Byłoby idealnie, jakby t.spalin utrzymywać w zakresie od ok.100 do 160st.C, ale to zależy od zapotrzebowania na grzanie.Próbowałeś przysłonić ze dwa przeloty w grillu spalinowym? Edytowane 26 Grudnia 2011 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 26.12.2011 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Próbowałeś przysłonić ze dwa przeloty w grillu spalinowym? Tak, ale jakoś większej zmiany nie widziałem. Chyba przestanę kocioł czyścić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 26.12.2011 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Wówczas po ok.2tygodniach t.spalin powinna wzrosnąć. Zimy to w tym roku nie ma, raczej wiosenne klimaty.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 26.12.2011 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Przed chwilą patrzyłem i na zewnątrz +11 Nie wiem czy przypadkiem nie znalazłem jakiegoś błędu w sterowniku. Mam co prawda przed ostatnią wersję i chciałem przetestować podwyższenie temp. zadanej przez jakąś godzinkę (w celu wypalenia sadzy w kominie, gdzieś chyba na forum ktoś tak sugerował) i w pierwszej godzinie grzania cwu ustawiłem dla co +9, no i po tej godzinie gdy minęła strefa +9 i pojawiła się +0 to jeszcze 10 minut kocioł szedł dość ostro (zadana 55, a na kotle było 66 a ten dalej idzie). Nie chciało mi się dłużej czekać więc na chwilę wyłączyłem sterownik (środkowym przyciskiem, czerwony kwadracik się pojawił). Po ponownym włączeniu kociołek od razu poszedł w podtrzymanie (i słusznie bo zadana 55 a na kotle 66) ale czy tak nie powinien zrobić od razu gdy strefa +9 się skończyła i pojawiła się +0? A odnośnie jeszcze temp. spalin to jak kociołek ostro idzie to dochodzi do 200-220, poprzednie 160 to musiałem zaniżyć deczko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts