damianlisu 26.12.2011 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Andrew nie wiem czy można nazwać to błędem ale już od kilku ładnych wersji wstecz zauważyłem to o czym piszesz. Sprawa wyszła na światło dzienne podczas zmiany temp zadanej, właśnie gdy ją obniżasz, czasami Puma stara dobić do "starej" temp zadanej a później następuje obniżenie jej do tej nowej. W sumie to p. Włodkowi chyba ten problem jest nieznany można byłoby go podrzucić, chyba że to celowe działanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 26.12.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2011 Dokładniej to pod koniec czasu obowiązywania strefy +9 temperatura opadała i kociołek zanim jeszcze opadła poniżej zadanej zaczął grzać mocniej i w końcu przełamał trend opadania. Przy czym i tak cały już czas temp. była powyżej zadanej (tej poprzedniej) bo w nowej to była już dużo wyższa. Tak na moje oko to raczej tak być nie powinno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1makow9 27.12.2011 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 hmmm jeszcze mamy święta... Makow masz pewnie wilgotny groszek, stąd wykraplanie w koszu, ostatnio o suchym groszku pisał ppietrz. Jak palenisko jest lekko wypukłe, to dobrze. Zadbaj o bardziej suchy opał. Dmuchawa na 30%? To mnie trochę zdziwiło... Jakie masz wszystkie nastawy? Więc tak, temp. zadana 50 C, pid, wys kopca +1 (pausa 55 podawanie 10), max moc dmuchawy 30 % (miałem na 90 to mi bardzo spiekał węgiel), minimalna moc kotła 3, palenisko jest wypukłe trochę bardziej niż lekko. Opał wymieniałem na bardziej suchy. W popielniku sam proszek tak że przy czyszczeniu pieca mam zadymę w kotłowni hi hi. Bawiłem się nastawami zwiększalem czas podawania na 15 sek, miałem też 4 sek ale nic to nie pomogło tylko kopczyk czasami się zapadał. Przy ww nastawach spalanie mam 16 kg na dzień i nie wiem czy to dobrze - wydaje mi się że nie jest źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 27.12.2011 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Przy ww nastawach spalanie mam 16 kg na dzień i nie wiem czy to dobrze - wydaje mi się że nie jest źle. Nie jest źle ze spalaniem - ale jak to pierwszy sezon to dom musi się wygrzać to na pewno w przyszłym sezonie będzie lepiej no i użytkownik będzie już bardziej doświadczony to wypadkowa tych dwóch wartości gwarantuje bardziej ekonomiczne spalanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 27.12.2011 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Koledzy ktoś wie jakim kodem w Cobrze sprawdzić temp powrotu? Znacie więcej kodów do Cobry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 27.12.2011 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 takie pytanie na szybko, czu czujnik temp kotła z Cobry wkładamy do pieca od góry po lewej stronie, to tego takiego wąskiego kroćca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 27.12.2011 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Koledzy ktoś wie jakim kodem w Cobrze sprawdzić temp powrotu? Znacie więcej kodów do Cobry? W lewym dolnym rogu ci się wyświetla. Były nie podawane, jak cofniesz się trochę to znajdziesz. Nie zaprzątałbym sobie nimi głowy bo nie na długo ci się zdadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 27.12.2011 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 W lewym dolnym rogu ci się wyświetla. Były nie podawane, jak cofniesz się trochę to znajdziesz. Nie zaprzątałbym sobie nimi głowy bo nie na długo ci się zdadzą. W lewym rogu to jest temp kosza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krogi100 27.12.2011 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Cześć to ja podesłałem tego Gościa po dwa kotły. Ale mam pytanie. Cały czas mi się świeci odpopielanie. mimo że ustawienia są na off. o co tu chodzi ?? Krogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nela_32 27.12.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Cześć to ja podesłałem tego Gościa po dwa kotły. Ale mam pytanie. Cały czas mi się świeci odpopielanie. mimo że ustawienia są na off. o co tu chodzi ?? Krogi. Witam, musisz wszystkie godziny mieć wyłączone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.12.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Cześć to ja podesłałem tego Gościa po dwa kotły. Ale mam pytanie. Cały czas mi się świeci odpopielanie. mimo że ustawienia są na off. o co tu chodzi ?? Krogi. Rozumiem,że w Pumie... Więc chodzi o to,że ustawiona jest praca pompy cyrkulacyjnej.... bezpośrednio lub w strefach. Jak ma pracowac trzecia pompa cyrkulacyjna, to świeci się właśnie dioda od odpopielania... (ikonka jest z wersji pelletowej sterownika) Kod do nastaw cyrkulacji 0246 (zobacz tam profil dobowy jak jest ustawiony), to punkt 8 przy świeższej instrukcji, ściągnij ewentualnie ze strony elektro-miz Ja od dzisiaj do 2stycznia urlopik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.12.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Koledzy ktoś wie jakim kodem w Cobrze sprawdzić temp powrotu? Znacie więcej kodów do Cobry? Ostatnio pisałem... 1982 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 27.12.2011 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Ostatnio pisałem... 1982 to data urodzenia jareckiego........ wiec łatwo zapamietać )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.12.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 To nie jest moja data urodzenia Nie wiem nawet, czy to miała być jakas data,- o to trzeba pytać autora- Włodka_pid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 27.12.2011 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 No to Włodek_pidzostał wtedy ojcem... jakąs teorię trzeba do tego dorobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 27.12.2011 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2011 Chłopaki jaką temp macie u siebie ustawioną na piecu i jaką temp powrotu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 28.12.2011 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 CO 55 C a na powrocie powyżej 40-stu stopni. Odbiór w sumie powinien być niewielki a spora różnica (10-15 stopni). W mojej instalacji nie ma podłogówki a przewody od CO są umieszczone w czerwonej otulinie w górnej warstwie styropianu podłogi na czym leży 7 cm wylewki. Stojąc boso na podłodze wyraźnie czuć ciepło w miejscach którędy one biegną. Jest to w pewnym sensie podłogówka tylko punktowa z większą temperaturą niż normalnie przy podłogówkach Na pewno idzie część ciepła w podłogę ogrzewając w ten sposób dom. Nie wiem ile przedostaje się tego ciepła w grunt przez styropian, ale chyba niewiele bo nie mam jakiegoś olbrzymiego spalania. Na ostatnie 2 dni poszedł worek 25kg. Wcześniej przy takim CO miałem większe spalanie ale zawór 4D otwarty był na full. Teraz jest ustawiony w połowie i spalanie spadło gdzieś o 1/4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 28.12.2011 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 oczywiście że spróbuję, ale teraz nie mogę bo jestem poza domem. A inaczej, moje kombinacje z wyłączeniem pida wzięły się stąd że kocioł chodził cały czas poniżej 25%, co zrobić aby zmusić go aby z PID'em wchodził na wyższe zakresy? Andrew01 czytam właśnie Twoje wcześniejsze posty odnośnie mocy na jakiej chodzi Twój piec i rozumie że chciałbyś aby chodzi na wyższych mocach -> większej sprawności? Mój kocioł ma 12KW. Chodzi w tej chwili na mocy 35-50% ale.... Robiąc testy sprawdziłem iż: 1. Dla parametrów 5 / 20, sterownik po uzyskaniu odpowiedniej temp na kotle schodzi schodzi z modulacją powiedzmy do 30-35 % mocy i podaje 5s robi przerwe 60s 2. Dla parametrów 7 / 28 sterownik po uzyskaniu odpowiedniej temp na kotle schodzi z modulacją do 20-24 % mocy i podaje 7s rozciąga przerwe do 140-150 s Więc teraz np dla 5 min pracy pieca, w przypadku 1: łaczny czas podawania opału 25 sek, dla przypadku 2: czas podawania to tylko 14 s. Nie wspomnie że dla przypadku 1 (mniejsze dawki paliwa) musi mocniej dmuchać -> czyli większe spieki. Więc jak to jest? Większa moc = większa sprawność? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.12.2011 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Większa moc przy optymalnym doborze powietrza = większa sprawność. Jak widzisz, że lepiej chodzi na 7/28 to tak pracuj. Każdy u siebie indywidualnie najlepiej widzi jak się dany opał w danych domku spala. tomaszziolkowski, art-e i karoka luknijcie na maile z info, ja się pakuje i będę jakoś wieczorami kukał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 28.12.2011 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Większa moc = większa sprawność? Takie są wyniki laboratoryjne W praktyce kotły nie osiągają i tak takich sprawności. Myślę, że Andrew01 chodziło jeszcze o coś innego, a mianowicie o zwiększoną temperaturę spalin. Kiedy kocioł chodzi z większą mocą to i temperatura spalin wzrasta. Komin musi mieć właściwą temperaturę aby uniknąć wykraplania kondensatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts