andrew01 28.12.2011 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Oczywiście że stosunek został ten sam, ale musimy pamiętać że te nastawy tak naprawdę sterownik wykorzystuje idąc ze 100% mocą. Tak naprawdę podałem więcej węgla, pauze dobrał piec już sam, czyli bardziej rozciągnął. I wyszło mi że jak dałem więcej węgla sterownik wszedł w niższą modulację mocy i na jednostkę np 5 min podał mniej węgla. A w teorii to idąc z większą mocą (małe dawki paliwa) ma większą sprawność. Tyle że jak podaje małe dawki paliwa to piec automatycznie mocno dmucha co powoduje spieki a i pewnie wychładza dodatkowo. nie wiem czy wyrażam się jasno Zgadza się, że sterownik te nastawy wykorzystuje idąc na 100%, ale ja za bardzo nie rozumiem co za różnica gdy np. na 30% poda 5s i mniejsza przerwa, czy 7 i większa przerwa. Może to wpływa jednak na spiekalność, na forum ostatnio pojawiła się opinia, że częstsze podawania dopychają do siebie rozżarzone grudki węgla. Tyle że ta opinia zmienia się co sezon, w poprzednim to też widziałem opinię, że groszek się lepiej wypala gdy jest częściej podawany, więc tak na prawdę nie mam pojęcia jak to jest a może to kwestia po prostu jaki groszek jest spalany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 28.12.2011 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Panowie podajcie jakieś kody na pumę - znam tylko 3111 a nie wiem jak zobaczyć wykresy itp aha wpisałem ostatnio kod 1982 i coś mi pokazało - kilka wartości i z tego co wiem to jedną z nich miała być temp powrotu. Czy da się sprawdzić temperaturę kosza?? dzieki za odpowiedź Nadal bawię się ustawieniami ale para w podajniku jak była tak jest- mam dodatkowy kran w momencie otwierania klapy - węgiel mam już 2 miesiące w kotłowni czyżby nadal mokry?? Jarecki już to jakiś czas temu podawał: 3111 to kod serwisowy, w którym wprowadzamy wyjściowe czasy dla 100%mocy np. dla kotła o mocy 17kW wgrywane jest obecnie 21-24sekund Pauzy podawania oraz 4,0 sekundy pracy podajnika 1203 to wykresy pracy kotła rysowane na ekranie, historia do 170godzin wstecz 1204 ARCHIWUM WYKRESÓW 1709 to menu badania, jak ktoś ma hobby i chce sprawdzić jak pracuje kocioł ze sterownikiem zblokowany na konkretnej mocy (nie jest pilnowana nastawa temp. C.O., kocioł jest blokowany na stałej produkcji określonej mocy) 1982 menu serwisowe z podglądem na różne czasy i załączanie urządzeń 2208 menu dla pracy z wyłączonym algorytmem PID, ustawiamy histerezę , załączenie pompy c.o. 3105 jezyk menu 0246 pompa cyrkulacyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 28.12.2011 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 To nie są przedmuchy (bo chyba to miałeś na myśli) a dmucha cały czas mocniej żeby temp dobić. Ma mała dawkę paliwa więc daje wiecej powietrza coś mi tu nie pasuje, jak przedmuchy są wyłączone to dmucha równomiernie w zależności od aktualnie ustawionej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 28.12.2011 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 To nie są przedmuchy (bo chyba to miałeś na myśli) a dmucha cały czas mocniej żeby temp dobić. Ma mała dawkę paliwa więc daje wiecej powietrza Paliwa musisz podawać tyle aby kopczyk był wypukły i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 28.12.2011 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 W nowej instrukcji pumy do pobrania ze strony elektro-miz jest informacja o dostępnych kodach razem z obrazkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 28.12.2011 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Zgadza się, że sterownik te nastawy wykorzystuje idąc na 100%, ale ja za bardzo nie rozumiem co za różnica gdy np. na 30% poda 5s i mniejsza przerwa, czy 7 i większa przerwa. Dając większe czasy podawania (mimo że ten sam współczynnik np 1:4) szybciej dochodzi do zadanej temp. P.S. Na jakim biegu pracują wasze pompy CO? Ja mam wymiennik płytowy i obydwie pompy miałem na 3 biegu. Teraz zmieniłem na 2, bo na 1 biegu to juz na parter ciepła nie podawał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 28.12.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Również mam wymiennik płytowy i wszystkie pompy na 1 biegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 28.12.2011 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Również mam wymiennik płytowy i wszystkie pompy na 1 biegu. Kurcze jakiej firmy masz ten wymiennik? Jak ja ustawiłem na 1 bieg to zaraz na piętrze kaloryfery ostygły. Jak zrobić aby to grzało? Wydaje mi się że na 1 biegu piec nie musiałby tak gonić. Zgadza się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1makow9 28.12.2011 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 andrew01 wielkie dziękiMoże mi ktoś jeszcze wytłumaczyć na czym polega funkcja Adc - wiem że sterownik dobiera sobie sam dawkę węgla ale czy ten czas to + - czas pracy ustawiony czy też coś innego. Na czym polega modulacja??Zauważyłem że gdy dmuchawe mam ustawioną na max 90% to robią mi się duże spieki, gdy ustawiona jest na 30% to w popielniku mam sam proszek, kopczyk jest dość wysoki ale nie przesypuje, dopala wszystko. Z dmuchawą ustawioną na 90 czy na 30 to i tak spalanie jest takie samo czyli 16 kg na dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 28.12.2011 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 Kurcze jakiej firmy masz ten wymiennik? Jak ja ustawiłem na 1 bieg to zaraz na piętrze kaloryfery ostygły. Jak zrobić aby to grzało? Wydaje mi się że na 1 biegu piec nie musiałby tak gonić. Zgadza się? wymiennik to SECESPOL LB 31-30, jest bardzo blisko kotła i sam obwód po stronie otwartej jest mały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 28.12.2011 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 andrew01 wielkie dzięki Może mi ktoś jeszcze wytłumaczyć na czym polega funkcja Adc - wiem że sterownik dobiera sobie sam dawkę węgla ale czy ten czas to + - czas pracy ustawiony czy też coś innego. Na czym polega modulacja?? Zauważyłem że gdy dmuchawe mam ustawioną na max 90% to robią mi się duże spieki, gdy ustawiona jest na 30% to w popielniku mam sam proszek, kopczyk jest dość wysoki ale nie przesypuje, dopala wszystko. Z dmuchawą ustawioną na 90 czy na 30 to i tak spalanie jest takie samo czyli 16 kg na dzień. jak działa adc to chyba jedynie p. Włodek mógłby powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 28.12.2011 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2011 andrew01 wielkie dzięki Może mi ktoś jeszcze wytłumaczyć na czym polega funkcja Adc - wiem że sterownik dobiera sobie sam dawkę węgla ale czy ten czas to + - czas pracy ustawiony czy też coś innego. Na czym polega modulacja?? Zauważyłem że gdy dmuchawe mam ustawioną na max 90% to robią mi się duże spieki, gdy ustawiona jest na 30% to w popielniku mam sam proszek, kopczyk jest dość wysoki ale nie przesypuje, dopala wszystko. Z dmuchawą ustawioną na 90 czy na 30 to i tak spalanie jest takie samo czyli 16 kg na dzień. Przy 30% dmuchawy będzie się odkładała smoła na ściankach kotła jeśli po otwarciu drzwiczek widać czarny dym, więc uważałbym z aż takim schodzeniem z mocą dmuchawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiakpiotr1982 29.12.2011 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 witam mam pytanie odnośnie wykresów do odczytu w pumacharts, czy puma sama aktualizuje ten plik bo ja wczoraj pierwszy raz zaciągnałem z archiwum do programu i wyszedł wykres ale z maja tego roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 29.12.2011 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 witam mam pytanie odnośnie wykresów do odczytu w pumacharts, czy puma sama aktualizuje ten plik bo ja wczoraj pierwszy raz zaciągnałem z archiwum do programu i wyszedł wykres ale z maja tego roku Przed zaciągnięciem pliku na kompa, wciśnij na pumie jakiś przycisk aby zostało stworzone archiwum, bo samo się nie robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiakpiotr1982 29.12.2011 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 dzięki dziś zobaczę co się dzieje jak mnie nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.12.2011 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 u lalalala la ale nadrukowaliście Dobór krótkich czy dłuższych cykli podawania dla uzyskania lepszego popiołu to kwestia spalania danego węgla. Część z Was umie to już bardzo dobrze wykorzystać i zmieniacie nastawy wyjściowe dla lepszego popiołu i nie liczycie tylko na automat. W Cobrze podbicia nadmuchu w dotychczasowym sofcie są pod ikonką miał włączony (podbicie aktywne) oraz miał wyłączony (podbicie dmuchawy nieaktywne, domyślnie spalamy dobry groszek) ART-E wgrałeś nowy soft? Tomaszziolkowski a Ty wgrałeś? Jakieś pytania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.12.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 andrew01 wielkie dzięki Może mi ktoś jeszcze wytłumaczyć na czym polega funkcja Adc - wiem że sterownik dobiera sobie sam dawkę węgla ale czy ten czas to + - czas pracy ustawiony czy też coś innego. Na czym polega modulacja?? Zauważyłem że gdy dmuchawe mam ustawioną na max 90% to robią mi się duże spieki, gdy ustawiona jest na 30% to w popielniku mam sam proszek, kopczyk jest dość wysoki ale nie przesypuje, dopala wszystko. Z dmuchawą ustawioną na 90 czy na 30 to i tak spalanie jest takie samo czyli 16 kg na dzień. Definicja ADC opisana jest na początku instrukcji sterownika. Najbardziej temat może rozwinąc Włodek. Tak w tłumaczeniu "na nasze" jest bardziej rozwinięty algorytm i korekcje robi +,-33% w zależności od kaloryczności paliwa... Ja się jakoś przyzwyczaiłem pracowac bez ADC, bo wymaga zbyt dużej ilości warunków (wyłączyć dla trybu lato, wyłączyć dla pracy z termostatem pokojowym, zapewnić stały odbiór ciepła) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 29.12.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Czyżby koledzy testowali nowy sofcik? Może jakieś obrazki chociaż na forum by się pojawiły co by zerknąć w jaką stronę firmware zmierza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.12.2011 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Rozglądam się za jakimś eko....myślę też nad stosowaniem mieszanki eko z miałem. Czy ktoś z Was stosuje taki zabieg w Skam-p:)? Możesz mi przypomnieć, czy masz Cobrę czy Pumę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 29.12.2011 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 u lalalala la ale nadrukowaliście Dobór krótkich czy dłuższych cykli podawania dla uzyskania lepszego popiołu to kwestia spalania danego węgla. Część z Was umie to już bardzo dobrze wykorzystać i zmieniacie nastawy wyjściowe dla lepszego popiołu i nie liczycie tylko na automat. W Cobrze podbicia nadmuchu w dotychczasowym sofcie są pod ikonką miał włączony (podbicie aktywne) oraz miał wyłączony (podbicie dmuchawy nieaktywne, domyślnie spalamy dobry groszek) ART-E wgrałeś nowy soft? Tomaszziolkowski a Ty wgrałeś? Jakieś pytania? Nie dam rady chyba w tym roku szykuje się na sylwka i dalej walcze z piecem. Za namową kolegi SUSPENSER zmniejszyłem moc dmuchawy bo wg mnie również mocno dmucha i powoduje duże spieki. Oto rezultaty moich dzisiejszych eksperymentów: Ponieważ mam małą dmuchawę RV-13AMs z silnikiem 40W, myślę że 30% jako max to za mało. Dolny zakres dla tej dmuchawy to 14% bo poniżej wirnik się nie kręci. Więc jak ustawiam na sterowniku np 30% jako max to sterownik automatycznie min również obcina i ustala poniżej 14% np na 7%, więc wirnik nie kręciłby się wogóle jak sterownik będzie schodził z mocą. Więc ustawiłem wszystko tak: parametry: 5 / 20 dmuchawa: 40% max - piec nie jest w stanie dojść do zadanej temp. 55 st. Stanął przykładowo na 54,5 i tak stał z 20 min-30 min i temp nie uzyskał. Podawał porcje paliwa w systemie 5 / 40 s żeby dojść do zadanej ale sie nie udało dmuchawa: 50-60% - piec bardzo powoli uzyskiwał każdy 0,1 stopnia. Także podawał dawkę paliwa cały czas 5 / 45 dmuchawa: 70% - piec szybciej uzyskał temp. Podaje dawki paliwa 5 / 60 sek. Osiągnął temp zdaną i ją przekroczył. Niestety nie zdążyłem zobaczyć ile posiedzi w podtrzymaniu tej temp, ale jak sądze zaraz będzie spadać i znów będzie podawał 5 / 50-60 s Co zyskałem: Widać że jak nie dmucha mocno to i spieków dużych nie ma. Sądzę więc że i popiół będzie ładnie wyglądał. Nie wiem jednak czy będzie to miało wpływ na wielkość spalania bo i tak ciągle podaje 5 / 50 s co można łatwo przeliczyć ile na dobę będzie pracował podajnik i w związku z tym ile zje węgla. Zrobiłem jeszcze jeden eksperyment ale na krótko: ustawiłem czasy 15 s / 60 s dmuchawa: 70% Piec oczywiście szybko doszedł do zadanej i oczywiście przekroczył z rozpędu o 2,3-3 stopni. Później zmniejszył znacznie moc (dmuchawa ledwo co chodziła) i rozciągnął czas pauzy na 205 sek. Czyli wg mnie na jednostkę czasu np 1 godz mniej węgla chyba zużyje bo długie pauzy robi z tą nadwyżką mocy. Nie wiem jednak czy nie będzie przesypywał grochu bo jak mówiłem eksperyment był krótki. Zresztą oba eksperymenty były dość krótkie, myśle że musi pochodzić z kilka godzin żeby coś powiedzieć. Jeszcze jedno, nie wiem czy dobrze myślę ale wydaje mi się że mój kocioł 12KW na 120 m kw to jest na styk i w momencie gdy nie ma ocieplonego dachu on po prostu nie wydala, bo dlaczego jak osiągnie 55 st zadanej temp nie utrzyma jej przez np 30 min ale już po kilku minutach ona zaczyna delikatnie spadać więc piec oczywiście znów musi gonić. P.S. Dzwoniłem dziś do elektro-miz to gościu mi powiedział że na dom 120 m2 to min 20KW piec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts