art-e 29.12.2011 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Czyżby koledzy testowali nowy sofcik? Może jakieś obrazki chociaż na forum by się pojawiły co by zerknąć w jaką stronę firmware zmierza odpowiedź od elektro-miz co się zmieniło: "Szata graficzna jest zmieniona, jest możliwość ustawienia czasu przerwy i podawania z poziomu menu długi +, strefy czasowe dzienne i tygodniowe, możliwość podłączenia modułów zaworu i GSM, gdzie sterownik sam je rozpoznaje." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 29.12.2011 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Możesz mi przypomnieć, czy masz Cobrę czy Pumę?? Jarek, mam Cobrę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 29.12.2011 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 odpowiedź od elektro-miz co się zmieniło: "Szata graficzna jest zmieniona, jest możliwość ustawienia czasu przerwy i podawania z poziomu menu długi +, strefy czasowe dzienne i tygodniowe, możliwość podłączenia modułów zaworu i GSM, gdzie sterownik sam je rozpoznaje." Andrew01, niestety to na razie tylko na Cobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.12.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Jarek, mam Cobrę... Przypomnij mi na priva maila, poprosze kolegę z elektro-miz, aby Tobie także nowy soft do próby wysłał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 29.12.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 art-e, czy nie miałeś czarnego dymu przy mniejszych ustawieniach dmuchawy. U siebie go obserwuję kiedy za bardzo zjadę z jej wydajnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.12.2011 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Andrew01, niestety to na razie tylko na Cobrze... Jak się wsio sprawdzi, to będzie przerzucane do Pumy, ale to potrwa dłużej, bo w pumie sa softy do tłoka, ślimaka i chyba 3softy do pelletu. Myślę,że to raczej na koniec sezonu grzewczego. Na Cobrze było to łatwiej zacząć i zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 29.12.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 art-e, czy nie miałeś czarnego dymu przy mniejszych ustawieniach dmuchawy. U siebie go obserwuję kiedy za bardzo zjadę z jej wydajnością. Chodzi Ci o dym w piecu czy z komina ? U mnie płomień jest przy obniżonej dmuchawie bardzie spokojny i stabilny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 29.12.2011 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Nie wiem jednak czy będzie to miało wpływ na wielkość spalania bo i tak ciągle podaje 5 / 50 s co można łatwo przeliczyć ile na dobę będzie pracował podajnik i w związku z tym ile zje węgla. Nie wiem w jaki sposób chcesz to przeliczyć... Wykresy nie przedstawiają idealnej sinusoidy. Wybierz jedno ustawienie i przetestuj je w ciągu 1 doby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 29.12.2011 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Jarek skomentujesz moje dzisiejsze eksperymenty? i odpowiedź z elektro-miz o wielkości pieca na mój dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 29.12.2011 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Chodzi Ci o dym w piecu czy z komina ? U mnie płomień jest przy obniżonej dmuchawie bardzie spokojny i stabilny. Chodziło o ten w kotle po otwarciu drzwiczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 29.12.2011 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Chodziło o ten w kotle po otwarciu drzwiczek. Nie zauważyłem. Po tych ustawieniach stało się tak że: - mniej dmuchało to mi węgla nie wypalało momentalnie na retorcie - retorta bardziej napełniła się węglem - więc chyba dłużej będzie oddawać ciepło Tak się łudzę przynajmniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 29.12.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Jeśli retorta bardziej napełniła się węglem, to masz własnie kopczyk o jaki chodzi (powinien on być lekko wypukły). Tak trzymaj. Kiedy poprawi się popiół to i spalanie będzie mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 29.12.2011 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Dla mnie właśnie kluczowe w ilości spalanego opału jest to że u Was wszystkich: - Piec po osiągnięciu wymaganej temp na piecu utrzymują ją przez długi czas (ppietrz u Ciebie z wykresu wynikało że ok. 30 min) U mnie jest tak że piec po osiągnięciu wymaganej temp utrzymują ją kilka minut i zaczyna spadać, więc on znów musi ją doganiać i przez to tyle zjada. Ten problem muszę rozwiązać. Bez tego nie będzie poprawy. Teraz jest większy kopczyk bo mi powietrze go nie wydmuchuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 29.12.2011 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Przypomnij mi na priva maila, poprosze kolegę z elektro-miz, aby Tobie także nowy soft do próby wysłał. Poszło na priv. Kocioł w trakcie podłączania, może uda się w okolicach weekendu coś podziałać z rozruchem, ale zakładam że bliżej połowy następnego tygodnia. Najlepsze że nie mam jeszcze w domu prądu więc do czasu aż Enion łaskawie się pospieszy z podłączeniem, będę pewnie musiał dyskretnie jakąś przedłużkę od skrzynki budowlanej do kotłowni podciągnąć O ile pamietam Ty pisałeś że miałeś info o dobrych doświadczeniach ze spalaniem mieszanki eko z miałem. Jakiej frakcji miał byłby najlepszy? A tak ogólnie, ładujecie do swoich Skam-pów tylko ekogroszek czy z groszkiem też ktoś próbował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.12.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 art-e do 140m2 z palcem w nosie 12kW (palnik ma rezerwę, także cały zestaw spokojnie może pracować na 15kW bez żadnego bólu) Poczytaj co wcześniej ppietrz pisał, jak dom był w stanie budowy też myślał, że kocioł za mały a teraz to tylko pyrka. Jakieś komentarze do nowego softu? Info dla reszty: - odpadło większość kodów - w menu korekcji po przytrzymaniu + zamiast wysokości kopca jest menu spalanie, gdzie bezpośrednio wnosimy czasy pracy i pauzy dla 100%mocy - zmienione graficznie i lepiej opisane menu 1982 Może użytkownicy wkleją fotki, bo ja na wyjeździe i dostępu do Cobry brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppietrz 29.12.2011 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Piec po osiągnięciu wymaganej temp na piecu utrzymują ją przez długi czas (ppietrz u Ciebie z wykresu wynikało że ok. 30 min) Na drugim załączniku przy non stop działającej pompie CWU kocioł nigdy nie wchodzi w podtrzymanie, a spalanie miałem podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 29.12.2011 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 O ile pamietam Ty pisałeś że miałeś info o dobrych doświadczeniach ze spalaniem mieszanki eko z miałem. Jakiej frakcji miał byłby najlepszy? A tak ogólnie, ładujecie do swoich Skam-pów tylko ekogroszek czy z groszkiem też ktoś próbował? Spalałem miks groszku z miałem i było ok. Ważne, aby miał nie był tylko w granulacji piasku, musi mieć bryłki Co do groszku, to kolega tutaj był, nick chyba Darek i jakaś cyfra - on leci na grochu 0-31,5mm typu Boruta jak dobrze pamiętam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 29.12.2011 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Andrew01, niestety to na razie tylko na Cobrze... No wiem, że to na razie tylko w cobrze ale chętnie bym rzucił okiem na jakieś fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.12.2011 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Jak już taka wrzawa się zrobiła i wszyscy już o tym krzyczą to zaspokoję waszą ciekawość: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 29.12.2011 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 I następne proszę: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts