Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do groszku, to kolega tutaj był, nick chyba Darek i jakaś cyfra - on leci na grochu 0-31,5mm typu Boruta jak dobrze pamiętam.

Przejrzę wątek. Ale Ty będziesz sie orientowal...czy przy Borucie nie będzie problemów z dość dużą spiekalnością tego grochu (RI 20-50), jak sobie radzi z tym Skam-p

Przejrzę wątek. Ale Ty będziesz sie orientowal...czy przy Borucie nie będzie problemów z dość dużą spiekalnością tego grochu (RI 20-50), jak sobie radzi z tym Skam-p

Ja tym nie paliłem, dokładny nick to było chyba Darek038

pisał na tym wątku, na wątku o brucerze i jeszcze jednym, nie pamiętam w którym miejscu to dokładnie opisywał.

Ma chyba 3-letniego lub 4-letniego Skam-P z brucerem i RT09pid

To jak już Karoka fotki wkleił, to dopowiem, że ostatnia zmianą przy module zaworu mieszającego Alligator przed wprowadzeniem do sprzedaży było dodanie obsługi pompy cyrkulacyjnej.....

Więc obecnie Cobra z modułem zaworu obsłuży pompę c.o., cwu, cyrkulacyjną, pracę zaworu i pracę pompy za zaworem mieszającym...

ppietrz z tego co pamiętam podawałeś że masz parametry 4 / 24.

Jesteś w stanie mi powiedzieć jaką pauze sterownik Ci dobiera jak podasz mu te 4s groszku?

jakąś wartość średnią np dla momentu kiedy piec dochodzi do zadanej i już po osiągnięciu zadanej.

Nie jestem w stanie tego określić dokładnie, gdyż uzależnione to jest od zapotrzebowania budynku na ciepło. Kiedy głowice włączą wszystkie grzejniki to najprawdopodobniej nie mam wcale pauzy. Osobiście wolałbym aby kocioł nie wchodził wcale w podtrzymanie, ale nie potrafię go do tego zmusić poza włączeniem non stop pompy CWU. Wtedy chodzi na mniejszych mocach ale cały czas - lepiej dopala groszek.

Jak się wsio sprawdzi, to będzie przerzucane do Pumy, ale to potrwa dłużej, bo w pumie sa softy do tłoka, ślimaka i chyba 3softy do pelletu.

Myślę,że to raczej na koniec sezonu grzewczego.

Jarek, miałem kiedyś info od p. Włodka że po około 2 tygodniach od pokazania się wersji z nową szatą na Cobrę będzie wsad do Pumy.

Do końca sezonu mamy daleko :p ;)

Jarek, miałem kiedyś info od p. Włodka że po około 2 tygodniach od pokazania się wersji z nową szatą na Cobrę będzie wsad do Pumy.

No to bardzo dobra wiadomość :) Bo tak na koniec sezonu to trochę długo, tym bardziej, że ten jeszcze w sumie się w pełni nie rozpoczął.

Życzę sobie takiego rozwiązania, ale ja mam inne wiadomości.

Nie była napisana cała nowa grafika pod pumę a to podobno najwięcej czasu zajmuje.

Zobaczymy, ja słyszałem o okresach miesięcznych a nie tygodniowych....

a coś więcej o module GSM? :)

Są działające prototypy, tylko tyle wiem.

Wiem,że idzie zmienić nastawę C.O., nastawę CWU, zrobić stop, start, ściągnąc status i jeszcze chyba info o alarmach.

Moduł widziałem, działa. Nazywa się Spider

Ma być w sprzedaży po alligatorze.

Kurcze uciekam, bo ja na urlopie a na wątku siedzę :)

Luknę wieczorkiem albo jutro ;)

Jarek zapytam Cię jeszcze tutaj:

czy w Cobrze ma się świecić ikonka z pompą cwu gdy ona nie chodzi?

P.S.

Skamp 12 KW to ma być na 140 m2 - rozumiem użytkowej?

Tak - użytkowej, ale mamy 4szt. 12kW grzejące po 170m2 użytkowej po świadomym doborze przez instalatora.

Z ikonką teraz nie sprawdzę, bo jestem na wyjeździe, zadzwoń do Elektro-Miz

art-e, ciągła praca kotła jest także pożądana z uwagi na wyższą temperaturę spalin i nie wychładzanie się komina w trakcie pauzy.

pauze to ja rozumuję że piec nie wchodzi w stan podtrzymania (ja tak nigdy nie mam)

Puaza to przerwa między kolejnymi dawkami paliwa.

Np na 1005 mocy ja zapodałem 5 / 20 s

Piec chodzi z jakąś tam mocą i rozciąga mi na 5 / 60 s. Jeśli dobrze rozumuje żeby spalać mniej musi robić dłuższe przerwy np 5 s podawania i 200 s i tak dalej.

Przy 100% mocy to pauza powinna być taka jak jest ustawiona na sterowniku. U mnie 24 sek. Rzeczywiście wtedy często podaje, ale spieki są także mniejsze.

No ja nie mówie właśnie o 100% mocy - rzadko piec chodzi na takiej mocy.

mówię o takiej sytuacji gdy piec spokojnie sobie chodzi w granicach histerezy (u mnie 2 stopnie).

Wówczas chodzi na niższej mocy i rozciąga bardziej tą pauzę, inaczej temp by ciągle wzrastała

To, że nigdy nie wchodzi u Ciebie piec w podtrzymanie jest spowodowane takim zapotrzebowaniem domu na ciepło i nic z tym nie zrobisz. Może masz jakieś mostki cieplne i ucieka ci ono na zewnątrz? Na pewno mury muszą swoje pobrać aby wyschnąć. Dodatkowo nieocieplone poddasze. Wszystko może się kumulować...