Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Jarek, miałem kiedyś info od p. Włodka że po około 2 tygodniach od pokazania się wersji z nową szatą na Cobrę będzie wsad do Pumy.

Do końca sezonu mamy daleko :p ;)

Życzę sobie takiego rozwiązania, ale ja mam inne wiadomości.

Nie była napisana cała nowa grafika pod pumę a to podobno najwięcej czasu zajmuje.

Zobaczymy, ja słyszałem o okresach miesięcznych a nie tygodniowych....

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a coś więcej o module GSM? :)

Są działające prototypy, tylko tyle wiem.

Wiem,że idzie zmienić nastawę C.O., nastawę CWU, zrobić stop, start, ściągnąc status i jeszcze chyba info o alarmach.

Moduł widziałem, działa. Nazywa się Spider

Ma być w sprzedaży po alligatorze.

Kurcze uciekam, bo ja na urlopie a na wątku siedzę :)

Luknę wieczorkiem albo jutro ;)

Jarek zapytam Cię jeszcze tutaj:

czy w Cobrze ma się świecić ikonka z pompą cwu gdy ona nie chodzi?

P.S.

Skamp 12 KW to ma być na 140 m2 - rozumiem użytkowej?

Tak - użytkowej, ale mamy 4szt. 12kW grzejące po 170m2 użytkowej po świadomym doborze przez instalatora.

Z ikonką teraz nie sprawdzę, bo jestem na wyjeździe, zadzwoń do Elektro-Miz

art-e, ciągła praca kotła jest także pożądana z uwagi na wyższą temperaturę spalin i nie wychładzanie się komina w trakcie pauzy.

pauze to ja rozumuję że piec nie wchodzi w stan podtrzymania (ja tak nigdy nie mam)

Puaza to przerwa między kolejnymi dawkami paliwa.

Np na 1005 mocy ja zapodałem 5 / 20 s

Piec chodzi z jakąś tam mocą i rozciąga mi na 5 / 60 s. Jeśli dobrze rozumuje żeby spalać mniej musi robić dłuższe przerwy np 5 s podawania i 200 s i tak dalej.

Przy 100% mocy to pauza powinna być taka jak jest ustawiona na sterowniku. U mnie 24 sek. Rzeczywiście wtedy często podaje, ale spieki są także mniejsze.

No ja nie mówie właśnie o 100% mocy - rzadko piec chodzi na takiej mocy.

mówię o takiej sytuacji gdy piec spokojnie sobie chodzi w granicach histerezy (u mnie 2 stopnie).

Wówczas chodzi na niższej mocy i rozciąga bardziej tą pauzę, inaczej temp by ciągle wzrastała

To, że nigdy nie wchodzi u Ciebie piec w podtrzymanie jest spowodowane takim zapotrzebowaniem domu na ciepło i nic z tym nie zrobisz. Może masz jakieś mostki cieplne i ucieka ci ono na zewnątrz? Na pewno mury muszą swoje pobrać aby wyschnąć. Dodatkowo nieocieplone poddasze. Wszystko może się kumulować...

Witam ponownie...

Cały czas dużo kocioł spala... i długo podaje w przeliczeniu na 1 dobę. A miało być tak pięknie...

Obecnie kombinuję ze strefami.... tzn doszedłem już do wniosku po wcześniejszych testach, że obniżanie temperatury na pewien okres daje małe oszczędności.... bo później kocioł musi gonić żeby dojść do zadanej temperatury.. i całe oszczędności idą w komin... Całe oszczędności wówczas to chyba tylko kiedy kocioł przechodzi z wyższej temperatury na niższą.... bo wówczas jest w podtrzymaniu... Każdy wie.. że kocioł najwięcej podaje paliwa kiedy dochodzi do zadanej temperatury bo wówczas cały czas daje na 100% mocy...

Obecnie przerabiam (za podpowiedzią Jareckiego) strefy praca sto praca stop... i tak

przerabiałem już system... 2 godziny pracy... dwie godziny pauzy.... powiem szczerze, że tak sobie to wygląda... a mianowicie... w podtrzymaniu super... jest tylko jedno ale... po tych 2 godzinach STOP... kiedy ruszy pompka... z grzejników zimna woda wraca do kotła i go mocno wychładza... wówczas kocioł żeby podnieść się długo chodzi na 100% mocy i całe oszczędności znów w komin

teraz przerabiam system 1 godzina praca 1 godzina stop... i znów w podtrzymaniu super... temperatura na kotle rośnie przy zadanej 50 stopni do prawie 55 stopni.... po czym woda wraca i znów schładza kocioł... tym razem mniej... jeszcze nie zaobserwowałem o ile, ale kocioł około 30 minut pracuje na 100% mocy, żeby wrócić do zadanej 50 stopni...

W każdym razie... nie zauważam oszczędności w spalaniu więc chyba nie ma co bawić się ze strefami bo i po co

Strefy... zwłaszcza te które przygotowują, że można dziennie regulować... będą przydatne ale moim zdaniem przy grzaniu samej wody, kiedy jest bardzo małe zapotrzebowanie na ciepło...

To tak opisałem gdyby ktoś miał ochotę pobawić się strefami

Ale cały czas pozostaje problem dużego spalania... bo przecież za oknem +10 a kocioł pali jak smok około 30 kg na dobę... co będzie jak będzie -20?

Przypomnę moje ustawienia:

podawanie: 8

pauza: 44

max dmuchawa: 85%

wysokość kopca: 0

modulacja mocy: 20%

Jeśli ktoś ma jakieś sugestie w tej kwestii będę bardzo wdzięczny

Jeszcze jeden problem... po wgraniu softu 7.939 nie działa mi kod 1982... po wpisaniu.. po prostu wchodzi do głównego okna z temperaturą zadaną i tyle

Witam ponownie...

Cały czas dużo kocioł spala... i długo podaje w przeliczeniu na 1 dobę. A miało być tak pięknie...

Obecnie kombinuję ze strefami.... tzn doszedłem już do wniosku po wcześniejszych testach, że obniżanie temperatury na pewien okres daje małe oszczędności.... bo później kocioł musi gonić żeby dojść do zadanej temperatury.. i całe oszczędności idą w komin... Całe oszczędności wówczas to chyba tylko kiedy kocioł przechodzi z wyższej temperatury na niższą.... bo wówczas jest w podtrzymaniu... Każdy wie.. że kocioł najwięcej podaje paliwa kiedy dochodzi do zadanej temperatury bo wówczas cały czas daje na 100% mocy...

Obecnie przerabiam (za podpowiedzią Jareckiego) strefy praca sto praca stop... i tak

przerabiałem już system... 2 godziny pracy... dwie godziny pauzy.... powiem szczerze, że tak sobie to wygląda... a mianowicie... w podtrzymaniu super... jest tylko jedno ale... po tych 2 godzinach STOP... kiedy ruszy pompka... z grzejników zimna woda wraca do kotła i go mocno wychładza... wówczas kocioł żeby podnieść się długo chodzi na 100% mocy i całe oszczędności znów w komin

teraz przerabiam system 1 godzina praca 1 godzina stop... i znów w podtrzymaniu super... temperatura na kotle rośnie przy zadanej 50 stopni do prawie 55 stopni.... po czym woda wraca i znów schładza kocioł... tym razem mniej... jeszcze nie zaobserwowałem o ile, ale kocioł około 30 minut pracuje na 100% mocy, żeby wrócić do zadanej 50 stopni...

W każdym razie... nie zauważam oszczędności w spalaniu więc chyba nie ma co bawić się ze strefami bo i po co

Strefy... zwłaszcza te które przygotowują, że można dziennie regulować... będą przydatne ale moim zdaniem przy grzaniu samej wody, kiedy jest bardzo małe zapotrzebowanie na ciepło...

To tak opisałem gdyby ktoś miał ochotę pobawić się strefami

Ale cały czas pozostaje problem dużego spalania... bo przecież za oknem +10 a kocioł pali jak smok około 30 kg na dobę... co będzie jak będzie -20?

Przypomnę moje ustawienia:

podawanie: 8

pauza: 44

max dmuchawa: 85%

wysokość kopca: 0

modulacja mocy: 20%

Jeśli ktoś ma jakieś sugestie w tej kwestii będę bardzo wdzięczny

Jeszcze jeden problem... po wgraniu softu 7.939 nie działa mi kod 1982... po wpisaniu.. po prostu wchodzi do głównego okna z temperaturą zadaną i tyle

No przemc jest nas dwóch:)

Kombinuje ostatnio ze zmniejszoną mocą dmuchawy i Tobie też to radze. Zobacz jakie będą efekty ja zmniejszyłem obecnie do 70% i zastanawiam się jak ją jeszcze obniżyć. Tyle że jak obniżam to już mi nie chce piec tak ochoczo temp podnosić

No przemc jest nas dwóch:)

Kombinuje ostatnio ze zmniejszoną mocą dmuchawy i Tobie też to radze. Zobacz jakie będą efekty ja zmniejszyłem obecnie do 70% i zastanawiam się jak ją jeszcze obniżyć. Tyle że jak obniżam to już mi nie chce piec tak ochoczo temp podnosić

Spróbuję, ale miałem już mniejszą moc dmuchawy a mianowicie 78% i wydawało mi się, że kocioł dłużej dochodzi do zadanej temperatury