Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

Co ciekawe

rozmawiałem ostatnio z kolegą który ogrzewa dom o podobnej powierzchni (nawet trochę większej) gazem ziemnym... i co ciekawe

u mnie przeliczając:

30kgx30 dni= 900kg co daje 0,9*850zł/tonę=765zł/miesiąc grzania

a u niego... no fakt, że w domu ma chłodniej około 22 stopni

koszt miesięcznego grzania gazem (przy obecnych temperaturach) 700zł

a kto policzy moją pracę od zaworkowania groszku poprzez wniesienie go do domu, dosypywanie do zasobnika, czyszczenie pieca, sprzątanie kotłowni i inne temu towarzyszące

gdzie są te oszczędności? ja ich nie widzę

• Odpowiedzi 5,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mam zawór 3d ustawiony na 3

zawór mieszający na podłogówce na 2.5

w domu powyżej 25 stopni (na dole) u gory (23-24)

Nie mogę zejść niżej z zaworem 3D bo o ile na dole będzie ciepło po podłogówka grzeje, to na górze będzie zbyt zimno

A co oznacza zawór 3d ustawiony na 3?

On chroni powrót? Jaka temp na kotle masz zadaną a jaka temp powrotu masz?

Zrobiłbym na Twoim miejscu test z obniżeniem temperatury przynajmniej przez jakiś czas do 20-21 stopni. Będziesz mógł porównać wielkość spalania jaka wtedy występuje. To co obecnie masz w domu to niesłychany gorąc, co wcale nie jest zdrowe dla mieszkańców, także tych malutkich.

Zawór 3D ma ogólnie ustawienia: 1,2,3,4,5,6,7,8,9.

Przy czym 4,5 to cała woda idzie na dom nie zasilając powrotu

Nie mogę sprawdzić temperatury powrotu bo mi nie działa kod 1982 (jak wcześniej pisałem)

Też mam taki zawór z tą skalą (wolałem się dopytac o to Ciebie) i za nic nie wiem co ta skala oznacza. Przykładowo mówisz ze 4,5 to już cała woda idzie na dom a skala jest o 10 :)

Więc ja bardziej patrze na temp. Mam zadane 55 na powrocie mam 44-45

Też mam taki zawór z tą skalą (wolałem się dopytac o to Ciebie) i za nic nie wiem co ta skala oznacza. Przykładowo mówisz ze 4,5 to już cała woda idzie na dom a skala jest o 10 :)

Więc ja bardziej patrze na temp. Mam zadane 55 na powrocie mam 44-45

No może skala do 10

więc od 1 do 5 to wspomagasz powrót a 5 - 10 to powoli zamykasz ciepło na dom

Zrobiłbym na Twoim miejscu test z obniżeniem temperatury przynajmniej przez jakiś czas do 20-21 stopni. Będziesz mógł porównać wielkość spalania jaka wtedy występuje. To co obecnie masz w domu to niesłychany gorąc, co wcale nie jest zdrowe dla mieszkańców, także tych malutkich.

Temp. to jedno, a pierwszy sezon to inna sprawa

Tutaj o tym pisałeś:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169888-kocio%C5%82-SKAM-P-i-sterownik-Puma&p=5085783&viewfull=1#post5085783

a jak wygląda spalanie dzisiaj, w drugim sezonie pracy, jak już się normalnie mieszka?

A ja jakiś czas temu zastanawiałem się dlaczego mam tak niską temperaturę powrotu :) Jasne, bo przykręciłem zawór 4D ;) Swoja drogą zauważyłem w tym oszczędności rzędu kilku kg na dobę.

Myślałem że jest odwrotnie.

Skoro masz zimny powrót to znaczy że większość puściłeś na dom.

gdy więcej puścimy na powrót czyli piec bedzie wolniej się wychładzał, schodził będzie z mocą - spali mniej. Czy się mylę?