Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja jakiś czas temu zastanawiałem się dlaczego mam tak niską temperaturę powrotu :) Jasne, bo przykręciłem zawór 4D ;) Swoja drogą zauważyłem w tym oszczędności rzędu kilku kg na dobę.

Myślałem że jest odwrotnie.

Skoro masz zimny powrót to znaczy że większość puściłeś na dom.

gdy więcej puścimy na powrót czyli piec bedzie wolniej się wychładzał, schodził będzie z mocą - spali mniej. Czy się mylę?

Jakby ktoś miał ochote zobaczyć to podrzucam zdjęcia i filmy z dzisiejszego eksperymentu tzn obniżenia dmuchawy na 70% max.

Wszystko w 3 etapach:

Etap 1: Piec osiągnął zadaną temp. Chodzi na mocy 30%

Etap 2: Temperatura się obniża. Piec chodzi na mocy 40%

Etap 3: Temperatura spada o 2 stopnie. Piec chodzi na 50% mocy

Link do zdjęć:

http://www.fotosik.pl/u/art-e/album/1060156

popiół (niestety nie jestem z niego zadowolony zbytnio)

http://www.fotosik.pl/u/art-e/album/1060174

kopczyk (usunąłem troche groszku z prawej strony retorty abyście mogli zobaczyć na jakiej wysokość jest kopczyk)

http://www.fotosik.pl/u/art-e/album/1060178

Filmy:

Moc 30%

http://www.youtube.com/watch?v=WSXUcYpfdgc

Moc 40%

http://www.youtube.com/watch?v=UmZz7hqhT9U

Moc 50%

http://www.youtube.com/watch?v=C6jrhlV0Aas

Witam ponownie...

Cały czas dużo kocioł spala... i długo podaje w przeliczeniu na 1 dobę. A miało być tak pięknie...

Obecnie kombinuję ze strefami.... tzn doszedłem już do wniosku po wcześniejszych testach, że obniżanie temperatury na pewien okres daje małe oszczędności.... bo później kocioł musi gonić żeby dojść do zadanej temperatury.. i całe oszczędności idą w komin... Całe oszczędności wówczas to chyba tylko kiedy kocioł przechodzi z wyższej temperatury na niższą.... bo wówczas jest w podtrzymaniu... Każdy wie.. że kocioł najwięcej podaje paliwa kiedy dochodzi do zadanej temperatury bo wówczas cały czas daje na 100% mocy...

Obecnie przerabiam (za podpowiedzią Jareckiego) strefy praca sto praca stop... i tak

przerabiałem już system... 2 godziny pracy... dwie godziny pauzy.... powiem szczerze, że tak sobie to wygląda... a mianowicie... w podtrzymaniu super... jest tylko jedno ale... po tych 2 godzinach STOP... kiedy ruszy pompka... z grzejników zimna woda wraca do kotła i go mocno wychładza... wówczas kocioł żeby podnieść się długo chodzi na 100% mocy i całe oszczędności znów w komin

teraz przerabiam system 1 godzina praca 1 godzina stop... i znów w podtrzymaniu super... temperatura na kotle rośnie przy zadanej 50 stopni do prawie 55 stopni.... po czym woda wraca i znów schładza kocioł... tym razem mniej... jeszcze nie zaobserwowałem o ile, ale kocioł około 30 minut pracuje na 100% mocy, żeby wrócić do zadanej 50 stopni...

W każdym razie... nie zauważam oszczędności w spalaniu więc chyba nie ma co bawić się ze strefami bo i po co

Strefy... zwłaszcza te które przygotowują, że można dziennie regulować... będą przydatne ale moim zdaniem przy grzaniu samej wody, kiedy jest bardzo małe zapotrzebowanie na ciepło...

To tak opisałem gdyby ktoś miał ochotę pobawić się strefami

Ale cały czas pozostaje problem dużego spalania... bo przecież za oknem +10 a kocioł pali jak smok około 30 kg na dobę... co będzie jak będzie -20?

Przypomnę moje ustawienia:

podawanie: 8

pauza: 44

max dmuchawa: 85%

wysokość kopca: 0

modulacja mocy: 20%

Jeśli ktoś ma jakieś sugestie w tej kwestii będę bardzo wdzięczny

Jeszcze jeden problem... po wgraniu softu 7.939 nie działa mi kod 1982... po wpisaniu.. po prostu wchodzi do głównego okna z temperaturą zadaną i tyle

Witam

Jestem bardzo zdziwiony twoim spalaniem, posiadam podobny domek (180m2, 15 cm styropian, wełna na poddaszu 25 cm). Zacząłem mieszkać w sierpniu ale do Świąt ogrzewałem dom jedynie drewnem tzn deskami i stemplami które zostały mi z budowy (rozpalałem po pracy ok. 17 i paliłem do 22). Dopiero w Wigilię pierwszy raz wsypałem w kosz 70 kg miału i wystarczyło to do dzisiejszego poranka więc na blisko 5 dni ciągłej pracy.

Miał to podobno to niesort pozostający z produkcji pieklorza kruszony bezpośrednio na składzie węglowym (ponad 28MJ). Do dnia dzisiejszego nie miałem termometru dopiero wieczorem zmierzyłem temperaturę i okazało się że mimo wygaśnięcia pieca ok. 6.00 rano w domu temperatura ponad 22 stopnie.

Po spaleniu 70 kg wysypałem ok. 2/3 szuflady z popiołem.

Tylko na samym początku miałem spieki ale po zmianie ustawień z 4/20 na 8/40 oraz obniżenia max. mocy dmuchawy do 80% sytuacja się poprawiła i w popielniku praktycznie popiół jak z papierosa.

Może twoje paliwko jakieś cieniutkie skoro tak dużo spalasz?

Sam miałem ochotę pokombinować ze strefami ale skoro nie dają efektów to chyba odpuszczę może lepiej żeby kocioł chodził be przerw ale z małą mocą.

budynek za dużo traci? jaką drogą? bo ja o takiej nie wiem

- pierwszy sezon to wygrzewanie budynku i pozbycie się wilgoci tzw technologicznej (choćby z cytowanych wcześniej tynków, jak wcześniej nie było grzane)

- dalej ciepło może uciekać przez źle wstawione okna (źle osadzone i uszczelnione ramy okienne)

- dalej wykończenie i wykonanie dachu

Dwie ostatnie pozycje możesz sprawdzić korzystając z kamery termowizyjnej lub zlecając kompleksową ocenę domu do tzw. audytu energetycznego....

Kamera termowizyjna bardzo ładnie pokazuje, którędy ciepło z domu ucieka...

Sam miałem ochotę pokombinować ze strefami ale skoro nie dają efektów to chyba odpuszczę może lepiej żeby kocioł chodził be przerw ale z małą mocą.

Zależy od paliwa i danego domu oraz wykonanej w nim instalacji.

U jednej osoby się to nie sprawdzi a u drugiej efekty będą bdb.

Kwestia indywidualnej próby