Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł SKAM-P i sterownik Puma

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Art-e pracujesz na tym nowy sofcie?

Podoba się obok ten słupek od temp. CWU? Przydatna sprawa?

Jakieś uwagi do stref tygodniowych?

Jeszcze nie, zamierzam w poniedziałek wrzucić. Wtedy zdam relacje.

Jak dla mnie upchnąłbym na głównym ekranie temp powrotu. Jak dla mnie ważny parametr. teraz cały czas na wyświetlaczu mam kod 1982.

Jarek wiesz coś więcej na temat modułu GSM. Z czym to się je.

Jeszcze nie, zamierzam w poniedziałek wrzucić. Wtedy zdam relacje.

Jak dla mnie upchnąłbym na głównym ekranie temp powrotu. Jak dla mnie ważny parametr. teraz cały czas na wyświetlaczu mam kod 1982.

Jarek wiesz coś więcej na temat modułu GSM. Z czym to się je.

Ten kod 1982 też jest pięknie w nowym sofcie przerobiony, menu jest bardziej czytelne.

moduł GSM podłącza sie pod wyjście RS 485....

nazywa się Spider, mocować na szynę, np. do ściany... a wygląda tak:

Spider.JPG

moim zdaniem przydatne na etapie budowy i dogrzewania niezamieszkałego budynku

Można to połączyć z (jak dobrze pamiętam) 3numerami komórek.

Daje opcję zmiany nastawy kotła, nastawy cwu, zrobienia start, stop, wyśle info o statusie kotła...

Tyle co pamiętam z krótkiej rozmowy i oglądania co tam ciekawego jest.

art-e luknij na post nr. 1900 są tam zdjęcia które wstawiłem, możesz zobaczyć jak to wygląda.

Tak wiem, widziałem je od razu jak wstawiłeś.

Uważam że dobrym posunięciem było wstawienie ustawiania parametrów pod + a nie po kodzie. Szczególnie dla mnie kiedy mieszam sporo teraz :)

Ja co prawda na Pumie ale również ostatnio eksperymentuje w celu polepszenia spalania (jak na moje laickie oko to osad na ściankach kotła mam zbyt ciemny - czyli jak rozumiem nie dopala się do końca bo za dużo powietrza - czy tak?). Do tej pory w ostatnim czasie miałem 4/18/78 ale z włączonymi przedmuchami, a to powoduje że powietrza idzie chwilami dużo więcej niż nastawione. Obecnie przedmuchy wyłączyłem i ustawiłem 4/20/83. Jak kociołek szedł na 100% to dym z komina był jaśniutki, i nie było go za dużo, również na ściankach kotła zaczął się pojawiać jaśniejszy osad - taki bardziej popielaty. Nie rozumiem tylko jednaj sprawy, dlaczego podczas gdy kociołek idzie na 100% to dmuchawa nie pokazuje ustawionych 83 tylko kilka procent mniej - 76, gdy miałem dmuchawę na 85 to pokazywało 79. Procent dmuchawy jest pokazywany u doły ekranu gdy w 2207 "Podgląd dmuch = 1". Czy jest jeszcze gdzieś jakiś parametr obniżający dmuchawę czy może od czegoś to jeszcze zależy?

Czy jest jeszcze gdzieś jakiś parametr obniżający dmuchawę czy może od czegoś to jeszcze zależy?

Tak, na moc dmuchawy składają się 3 czynniki: max oraz min moc dmuchawy oraz jej wysokość modulacji. Wszystkie te 3 parametry do kupy dają w efekcie określoną moc w danej chwili. Chyba jakoś tak to szło ...

Tak, na moc dmuchawy składają się 3 czynniki: max oraz min moc dmuchawy oraz jej wysokość modulacji. Wszystkie te 3 parametry do kupy dają w efekcie określoną moc w danej chwili. Chyba jakoś tak to szło ...

A wiesz może jak ta modulacja działa? Zwiększyłem nastawę do 75, włączyłem CWU i przez około 15 minut kociołek szedł cały czas ostro, ale nie zauważyłem aby moc dmuchawy w jakikolwiek sposób się zmieniała, cały czas gdy moc była 100% to dmuchawa 76%.

Osobiście jakoś też nie mogłem przez długi czas zaskoczyć z czym się je tę modulację. Testowałem, zmieniałem aż rozpracowałem.

Ogólnie im mniejsza wartość modulacji tym mocniej dmucha.

Zmiany są niewielkie, czasami rzędu 1-2%, wybacz mi ale nie pamiętam przy jakiej nastawie max mocy widać było gołym okiem jak wpływa modulacja na zmianę mocy dmuchawy przy tej samej mocy kotła.

Ślęczałem nad tym jakieś 2 miesiące wstecz. Obecnie mam 90% dmuchawa i 1 % modulacja.

U mnie modulacja w zasadzie od samego początku na 30%, czy możesz powiedzieć jak zmniejszenie modulacji do 1 wpłynęło na "jakość" spalania? Pamiętam że dawno dawno temu, Jarek pisał, że modulacja 30% polepsza spalanie (w sensie że chyba mniej spieków czy jakoś tak), z tego co kojarzę w firmware wyjściowo jest 60%.

Wyjściowo jest 60%, zgadza się. Ja właśnie walczę z spiekami jak pięści na Pieklorzu Z Bobrka. Groszek kaloryczny jak diabli ale coś nie trafili z parametrami spiekalności w tym sezonie. Zauważyłem że jeśli mocniej dmucham większość spieków dopala się zanim wyjdzie z retorty, nie oznacza to że nie mam spieków.

Obecnie mam ustawienia 9/40 i czasami wypluje z retorty coś wielkości paczki zapałek a nie dwóch pięści.