ohara1719506238 28.11.2010 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 Ponizej w linkach znajduja sie projekty w moim domku: kanalizacji: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=31431&d=1290435305 wody: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=31432&d=1290435362 instalacji CO: http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=31433&d=1290435381 Planuje płytę Legalett no i oczywiście zastanawiam sie co zmienić/ulepszyć. Np. zamierzałam zmienić ustawienia sanitariów w łazience ale jednak po przemyśleniu pozostaje przy tym co jest w projekcie. Jedynie poproszę o odsuniecie np. misy toalety na odleglosc 25 cm od sciany bocznej. To samo ze zlewem względem scianki w której jest komin. Jeśli macie jakieś uwagi odnośnie czego brakuje w projekcie lub jak to ulepszyć to chętnie posłucham Zastanawiam się teraz poważnie nad przeniesieniem kuchennego zlewu na ścianę zewnętrzną aby go trochę ukryć względem salonu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ohara1719506238 28.11.2010 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 Wklejam ponizej uwagi jakie mi przeslal pawgar na priv bo uważam, że mogą się one przydać nie tylko mnie ale również innym laikom w tej dziedzinie (pawgar mam nadzieje ze nie masz nic przeciwko) witam Przyjrzałem się twojemu projektowi. Jest ok. Są odpowietrzenia kanalizacji. Pomyśl jedynie o szczegółach. Przy umywalce zastanów się czy pod nią chcesz mieć nogę czy pół nogę, czyli czy instalacja kanalizacja i woda mają iść w ścianie (kucie) czy przed ścianą. Zastanów się na jakiej wysokości chcesz mieć wyprowadzone rurki do baterii i w jakiej odległości od ściany. Związane jest to z tym czy chcesz baterię wychodzącą na wannie czy przy ścianie. U mnie zrobili błąd i wyprowadzili za krótkie rurki wodne. W rezultacie każdą rurkę należało przedłużać. Na etapie kładzenia rurek wodnych w fundamencie dopilnuj aby wystawała co najmniej 50 cm nad poziom płyty. Hydraulicy będą cię po rączkach całować W kotłowni będziesz mieć kocioł. Ktoś pisał, że z kratki w podłodze wysysa mu wodę woda spuszczana z wanny i mu śmierdzi kanalizacją w domu. Ma jak myślę za daleko odpowietrzanie od wanny względem kratki. Dodatkowo latem w takiej kratce wysycha w syfonie woda i znowu może śmierdzieć. Zwróć uwagę i jak będziesz kupowąć to wybierz większy syfon do tej kratki. Kodtły np: gazowe mają odprowadzenie kondensatu do kanalizacji. Nie wiem jaki masz kocioł dlatego sprawdź gdzie należy zrobić odprowadzenie kondensatu. Czy może odprowadzenie nie jest w kominie! Czy może woda po prostu spływa sobie do tej kratki (będą zacieki po kamieniu kotłowym na podłodze). Co do wody to pomyśl nad 3 rurką od cyrkulacji - tak jak pisał już pdrys. Nie musisz jej nawet podłączać a jak jedna rurka się uszkodzi to będzie zapasowa Bez kucia podług, bez problemu w przysżłosci. Co do kładzenia rurek, to u mnie połozyli rurkę w peszlu i zalali betonem . Jak pytałem czy nie zrobić w izolacji aby nie wychładzać rurek, to stwierdzili, że tak nie robią bo sa problemy przy wibrowaniu betonu (beton dostaje się i styka się z rurkami ) a tak jest warstwa powietrza izolacji. Dodatkowo jak fundament będzie grzał rurki będą się ogrzewać i nie potrzeba cyrkulacji. Tyle teorii. Hydraulicy natomiast wyśmiali Legalet i stwierdzili, że można dawac ale w czerwonych izolacjach i nie ma tego problemu. DLATEGO 2 TYGODNIE PRZED PRZYJAZDEM LEGALETU sama kup rurki, wybierz izolację rurek. Co ciekaw izoluj ciepła jak i zimną wodę. Jak zimą padnie na dłużej ogrzewanie to żeby rurki z zimną woda nie zamarzły. To tyle jak masz pytania albo coś niejasno opisałem to napisz. Pozdrawiam pawgar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ohara1719506238 28.11.2010 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2010 Przekopiowuje również opinię pdurysa z wątku o legalett ( http://forum.muratordom.pl/showthread.php?24120-Legalett-do%C5%9Bwiaczenia-mieszka%C5%84c%C3%B3w/page170 ) Pierwsza sprawa, czy mozemy przeniesc ta dyskucje do osobnego watku? Przed chwila napisalem nowy post, w ktorym prosze o uporzadkowanie tego starsznie dlugiego watku, dlatego bede czul sie lepiej, jesli sprawy uwag czy tez sugestii przeniesiemy w inne miejsce. Z drugiej strony to jest watek o doswiadczeniach uzytkownikow Legalettu, wiec pozwole sobie na klila uwag odnosnie samego systemu. 1. Jesli zmieniasz rozmieszczenie sprzetu w lazience, postaraj sie to zrobic po raz ostatni. Kazda pozniejsza zmiana, moze miec dla Ciebie zgubne skutki. O czyms zapomnisz albo cos wskazesz nie tu gdzie powinno byc i klops. 2. Jesli juz sie zdecydujesz co gdzie ma stac, to sprobuj znalezc dane katalogowe - wymiary i domiary podejsc hydraulicznych / elektrycznych do twoich urzadzen. Najwazniejsze sa oczywiscie odplywy, bo to bedzie dzialac tylko dzieki grawitacji, czyli musisz dokladnie - z dokladnoscia do centymetrow podac domiar gdzie beda podlaczenia odplywow. Dane te musi podac Ci projektant. Mozesz tez to zrobic samodzielnie, ale wtedy ryzyko bledow jest po Twojej stronie. 3. Rysunek kanalizacji jest wystarczajaco dobry dla Legalettu, wiec nie zapomnij im go przeslac (oczywiscie po naniesieniu zmian) 4. Siec wodociagowa. wedlug rysunku jest umiesczona w podlodze, wiec w przypadku Legalttu w plycie fundamentowej. Wykoanwcy Legaletu, za darmo rozloza Ci rurki wodne i zaleja pozniej betonem, pod warunkiem, ze im te rurki dasz do reki oraz wskazesz dokladne miejsca skad - dokad. Nie widze trzeciej rurki od cyrkulacji - rozumiem, ze to jest swiadomy wybor. Na wszeki wypadek, bo to nie jest wielki koszt dolozylbym trzecia rurke. Mam jeszcze kilka uwag ale tak jak prosilem, poniewaz nie dotycza Legalettu, to prosze zaloz osobny watek i tam o tym porozmawiamy. Nie proponuje przejscia na priv, bo moze ktos inny skorzysta z moich uwag do tego przykladowego projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawgar 29.11.2010 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 ]mam nadzieje ze nie masz nic przeciwko) Jasne, że nie mam. Tak się tylko zastanawiam, że co do rurek od ciepłej i zimnej wody, że powinny wystawać nad płytę fundamentu wyżej niż opisałem. 50 cm może być mało. Przy umywalkach, zlewie i podejsciu do pralki czy zmywarki będzie ok ale przy wannie czy brodziku powinno być wyżej bo inaczej krany będziesz miała na 50cm . Dlatego do wanny czy brodzika zrobił bym te rurki wyżej, tzn. na wysokość taką na jakiej chcesz mieć baterię. Z zapasem bym dał 1,5 m a później będzie można przyciąć do określonego wymiaru. Lepiej coś przyciąć niż później sztukować i dokładać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ohara1719506238 29.11.2010 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 ... Z zapasem bym dał 1,5 m a później będzie można przyciąć do określonego wymiaru. Lepiej coś przyciąć niż później sztukować i dokładać Tak zrobie, dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 29.11.2010 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 co do kanalizacji po co do umywalki,wanny, pralki rura 110, po co te kolana na głównym ciągu czy tam będzie ten zbiornik????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 29.11.2010 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 co do wody to kibelek za blisko ściany i rury do ciepłej wody też PP???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 29.11.2010 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2010 co do ogrzewania to zbyt mało szczegółów na tym planie i czy będzie tam pięterko lub poddasze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ohara1719506238 30.11.2010 05:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 co do kanalizacji po co do umywalki,wanny, pralki rura 110, po co te kolana na głównym ciągu czy tam będzie ten zbiornik????? nie mam zielonego pojecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ohara1719506238 30.11.2010 05:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 co do wody to kibelek za blisko ściany i rury do ciepłej wody też PP???? To tez zauwazylam i zamierzam odsunac od sciany nie tylko kibelek ale umywalke od komina tez. A dlaczego rury do cieplej wody za blisko sciany??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ohara1719506238 30.11.2010 05:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 co do ogrzewania to zbyt mało szczegółów na tym planie i czy będzie tam pięterko lub poddasze Tylko rozmieszczenie pieca i zbiornika na ciepla wode jest wazne w tym projekcie bo podlogowka to bedzie Legalett wiec oni sami zrobia do tego projekt. Bedzie poddasze z antresola dlatego Legalett zaproponowal dwa agregaty gdyz czesc ciepla ucieknie na podasze. Wobec tego w ogole zastanawiam sie nad rodzajem ogrzewania na poddaszu. Czy laczyc je z piecem czy raczej zalozyc elektryczne - jesli bedzie za zimno zawsze mozna dolozyc kolejny. Nie potrafie zdecydowac - nie wiem jaki to duzy koszt ciagniecie ogrzewania od pieca na poddasze. W zasadzie to i tak chodziloby o przeciagniecie centralnie nad kotlownie wiec moze nie duzo pracy... Ale widze to tak (byc moze mylnie) - prawa strone poddasza ogrzeje Legalett a o lewa musze sie pomartwic. Zalaczam rzut poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 30.11.2010 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 (edytowane) nie mam zielonego pojecia myślałem że może był tu jakiś specjalny zamysł z tą rurą 110mm, do umywalki, wanny, pralki wystarczy rura 50mm, ten plan jednak ma wady podstawowe główna rura powinna być poprowadzona prosto bez kolan zwłaszcza pod budynkiem w przypadku zapchania nie będzie do nich dostępu są one łagodne ale i tak nic na tym planie nie uzasadnia ich zastosowania, brakuje też na tym planie konkretnych wymiarów gdzie co stoi a jest to konieczne do prawidłowego ich umiejscowienia, mój nauczyciel rysunku technicznego uznał by ten plan za jakiś śmieć....... Edytowane 30 Listopada 2010 przez kajmanxxl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 30.11.2010 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 To tez zauwazylam i zamierzam odsunac od sciany nie tylko kibelek ale umywalke od komina tez. A dlaczego rury do cieplej wody za blisko sciany??? źle zrozumiałaś moje gryzmoły rura do ciepłej wody jest na swoim miejscu tylko z oznaczenia wynika że ma to być rura PP to nie najlepszy wybór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 30.11.2010 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Tylko rozmieszczenie pieca i zbiornika na ciepla wode jest wazne w tym projekcie bo podlogowka to bedzie Legalett wiec oni sami zrobia do tego projekt. Bedzie poddasze z antresola dlatego Legalett zaproponowal dwa agregaty gdyz czesc ciepla ucieknie na podasze. Wobec tego w ogole zastanawiam sie nad rodzajem ogrzewania na poddaszu. Czy laczyc je z piecem czy raczej zalozyc elektryczne - jesli bedzie za zimno zawsze mozna dolozyc kolejny. Nie potrafie zdecydowac - nie wiem jaki to duzy koszt ciagniecie ogrzewania od pieca na poddasze. W zasadzie to i tak chodziloby o przeciagniecie centralnie nad kotlownie wiec moze nie duzo pracy... Ale widze to tak (byc moze mylnie) - prawa strone poddasza ogrzeje Legalett a o lewa musze sie pomartwic. Zalaczam rzut poddasza. w tej sprawie nie mogą Ci doradzić bo o Legalett dowiedziałem się od Ciebie jest to dla mnie zupełna nowość, jestem przeciwnikiem ogrzewań podłogowych gdyż zbyt wolno reagują na zmianę temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ohara1719506238 01.12.2010 19:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 źle zrozumiałaś moje gryzmoły rura do ciepłej wody jest na swoim miejscu tylko z oznaczenia wynika że ma to być rura PP to nie najlepszy wybór kurcze czy mozesz wytlumaczyc mi to "jak krowie na granicy" ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 01.12.2010 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 kurcze czy mozesz wytlumaczyc mi to "jak krowie na granicy" ??? na krowach to ja się nie znam, polipropylen to materiał z jakiego są wykonane rury, te akurat są łączone przez zgrzewanie i w środku jak i na zewnątrz pozostają takie garbki zgrubienia po zgrzewaniu, gdy woda zawiera dużo kamienia to on osadza się na tych garbkach i zatyka rurę, spotkałem się z przypadkiem że 3letnią instalację musiałem wymieniać bo kamień zarósł rurę że tylko zapałkę dało się włożyć, pytanko kto rysował ten projekt kanalizacji????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ohara1719506238 01.12.2010 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 na krowach to ja się nie znam, polipropylen to materiał z jakiego są wykonane rury, te akurat są łączone przez zgrzewanie i w środku jak i na zewnątrz pozostają takie garbki zgrubienia po zgrzewaniu, gdy woda zawiera dużo kamienia to on osadza się na tych garbkach i zatyka rurę, spotkałem się z przypadkiem że 3letnią instalację musiałem wymieniać bo kamień zarósł rurę że tylko zapałkę dało się włożyć, pytanko kto rysował ten projekt kanalizacji????? projektant oczywiscie , przeciez nie ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ohara1719506238 01.12.2010 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 czyli sa jakies inne rurki? jakie wiec najlepiej wybrac? w koncu to ja pojade do sklepu i kupie takie ktore sa najlepsze - ale niestety sama sie nie orientuje w tych rzeczach - juz bardziej na krowach sie znam niz na rurkach ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 01.12.2010 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 poszukaj lepiej dobrego hydraulika i sprawa będzie z głowy, on będzie wiedział jak położyć dobrze ta kanalizację i dobierze najlepsze dla twojego systemu rurki bo to nie jest tak że jedne są dobre do wszystkich systemów, miedź ma najmniej wad i jest najbardziej uniwersalna ale podobno w Polsce droga??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pdurys 06.12.2010 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Przepraszam, ze dopiero teraz odpowiadam na Twoj post.Na planie nie widze drabinki grzewczej w lazience. Na czyms trzeba suszyc reczniki a Legallet zaleca do malych pomieszczen dodatkowe zrodlo ciepla.Tak jak kajamaxxl, rozmiesc sobie na rysunku wszystkie urzadzenia: umywalka, sedes, natrysk itp. To powinien oczysiwcie zrobic projektant, ale zazwyczaj ida na latwizne, bo wiekszosc inwestorow i tak zmienia wstepna koncepcje na etapie realizacji wiec im sie nie chce rysowac detali a sa wazne - chocby ze wzgledu na trechnologie plyty fundamentowej.Co planujesz po prawej stronie pralki? Tam gdzie masz komin? Zazwyczaj gdzies beda drzwiczki rewizyjne od komina i niefortunnie mozna je umiescic tu gdzie planujesz np. szafke na reczniki i chemie. A czy myslalas o suszarce na pranie. Niekoniecznie mysle o takiej ze sznurkow ale automatycznej.W kotlowni masz odplyw na srodku, ale nie widze kranu. Jak bedzie cieplo i sucho to z syfonu woda wyparuje i zacznie nieprzyjemnie pachniec. Majac wode w poblizu latwiej to uzupelnic.Nie widze tez wyjscia wody na zewnatrz domu. Czy nie bedziesz podlewac roslin? A moze wode masz zaplanowana w garazu na zewnatrz? Jesli jednak nie, to pamietaj o dodatkowym zaworze wewnatrz domu, tak aby mozna go bylo na zime zamknac i spuscic wode z wylewki na dworze aby nie zamarzlo.To na razie tyle co udalo mi sie wyczytac z rysunkow.Nie boj sie pytac swojego architekta o rady. Przeciec mu placisz za dopracowanie projektu do Twoich potrzeb, wiec wymagaj. Niech Ci wszystko wyjasnia po co i dlaczego. A pewnie tez bedzie mial wiele sugestii jak powinien byc wykonany Twoj dom. W koncu to on sie podpisuje pod projektem wiech powinno mu na tym zalezec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts