Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

porady przed budowa płyty grzewczej, sanitaria, woda, kanalizacja, itp

Recommended Posts

Przepraszam, ze dopiero teraz odpowiadam na Twoj post.

Na planie nie widze drabinki grzewczej w lazience. Na czyms trzeba suszyc reczniki a Legallet zaleca do malych pomieszczen dodatkowe zrodlo ciepla.

Drabinke zamierzam umiescic na scianie miedzy prysznicem a wanna ale planuje elektryczny wiec bedzie mi tam potrzebne tylko gniastko. Wydaje mi sie, ze elektryczny grzejniczek bedzie wygodny.

Co planujesz po prawej stronie pralki? Tam gdzie masz komin? Zazwyczaj gdzies beda drzwiczki rewizyjne od komina i niefortunnie mozna je umiescic tu gdzie planujesz np. szafke na reczniki i chemie. A czy myslalas o suszarce na pranie. Niekoniecznie mysle o takiej ze sznurkow ale automatycznej.

W kotlowni masz odplyw na srodku, ale nie widze kranu. Jak bedzie cieplo i sucho to z syfonu woda wyparuje i zacznie nieprzyjemnie pachniec. Majac wode w poblizu latwiej to uzupelnic.

Po lewej stronie okna - czyli obok komina ale na scianie zewnetrznej planuje polki - nie zamkniete i zalezne wlasnie od tego aby bylo dojscie do komina.

Pralka na razie jest na scianie obok prysznica. Zamierzam ja obudowac i tam wlasnie chowac wszelka chemie.

Nad suszarka sie rowniez juz zastanawialam ale nie znam nikogo kto by mial ja w domu, sama bardzo lubie z niej korzystac gdy mam taka mozliwosc (gdy robie pranie w pralni publicznej). Ale w tej pralni sa specjalne rury wyprowadzajace pare na zewnatrz budynku. Troche mnie to przeraza - ta ilosc rur. Musze przejsc sie do jakiegos sklepu i zapytac jak sie instaluje takie domowe suszarki ale jesli wymagaja one wyjscia na zewnatrz budynku to nie bede sie w to bawic.

Nie chcialabym robic dodatkowego kranu w kotlowni - czy wiekszy syfon nie zalatwi sprawy?

Nie widze tez wyjscia wody na zewnatrz domu. Czy nie bedziesz podlewac roslin? A moze wode masz zaplanowana w garazu na zewnatrz? Jesli jednak nie, to pamietaj o dodatkowym zaworze wewnatrz domu, tak aby mozna go bylo na zime zamknac i spuscic wode z wylewki na dworze aby nie zamarzlo.

Zapomnialam o wodzie na zewnatrz. Ale wolalabym nie miec zadnego kranu wystajacego ze sciany. Moze da sie zrobic w ogrodzie osobny kran wystajacy bezposrednio z ziemi? Tyle, ze trzeba bedzie licznik wody umiejscowic w takim razie rowniez gdzies na zewnatrz - moze buduje sie jakies studzienki w ktorej bedzie to zainstalowane i z niej moglby byc wyprowadzony kran....

Dopiero rok mysle nad tymi wszystkimi łączami, woda, energia itd a juz mnie przeraza ta budowa - jestem 100% pewna, ze zapomne i nie dopracuje wielu rzeczy. ehh...