cdx 04.03.2011 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2011 Dla innych budujących - mam również wejście do pomieszczenia gospodarczego od strony kuchni i to bardzo dobre rozwiązanie - z zakupami wchodzimy prawie wprost do kuchni, tamta drogą wynosimy śmieci. Kuchnia wcale wtedy nie wydaje się daleko... A jeśli możesz to podziel się swoimi spostrzeżeniami odnośnie dodatkowego przejścia pomiędzy kuchnią a pom. gosp. Też zastanawiam się nad tym rozwiązaniem ale sądzę, że znacznie zmniejsza "ustawność" kuchni oraz samego pom. gosp. Spróbujesz rozwiać moje wątpliwości? jak się mieszka? ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z-35 05.03.2011 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2011 (edytowane) Napiszę to co było w planach i jak jest w realnym użytkowaniu. 1. Wiatrołap/sień - kaloryfer przerzuciliśmy na ścianę po prawo obok drzwi wejściowych - to bardzo ok. Zostawiliśmy tak jak w projekcie otwór na drzwi 80-tki. To za dużo. Ostatecznie stwierdziliśmy, że zrobimy drzwi suwane (na górnych rolkach) z tego samego materiału z jakiego będzie szafa w sieni. Te drzwi będą zachodzić na skrzynkę prądową ale jej to nie przeszkadza (tam w pierwotnym projekcie jest kaloryfer). Tak więc już wiemy, że będzie trzeba domurować trochę cegieł, żeby zmniejszyć otwór do 70 cm. 2. Kuchnia i dodatkowe przejście: ponieważ w mieszkaniu borykałam się z problemami by otworzyć okno, pod którym był blat (jestem niewysoka - jakieś159 cm...) a jednocześnie miałam doświadczenia z półotwartą kuchnią, to kuchnia jest zaprojektowana trochę w stylu amerykańskim. Widać to trochę w moim dzienniku nam wizualizacjach. Teraz, mimo iż mamy meble tymczasowe, bardzo ten układ się sprawdza. Blat roboczy skierowany mam w stronę salonu i dzięki temu mam dobry kontakt z życiem rodzinnym w moim domu. Ostatnio dzieci oglądały bajkę, ja szykowałam kolację a mąż siedział przy stole i coś dłubał a mogliśmy sobie pogadać "przez blat" i było ok. Wiem, ze marzeniem wielu pań jest zlew pod oknem ale jak się ma zmywarkę to trochę traci to sens. Mogę na priva wysłać wizualizację z ikea home planera. Za to takie przestawienie kuchni dało możliwość otworu do pomieszczenia gospodarczego od strony kuchni, które w moim mniemaniu jest rewelacyjne i ogromnie praktyczne. Z zakupami siup i w lewo od razu do kuchni. 3. Mam trochę powiększona część komunikacyjną (hol) przez zmniejszenie dużej łazienki i wyrównania linii pokoi. Może tu coś zobaczycie: Przy "latających" dzieciach to bardzo praktyczne. 4. Zrezygnowałam ze ścianek do szaf wnękowych - już nie będę miała żadnych szaf wnękowych - za bardzo się kurzy w środku a poza tym w pokojach to bardzo ogranicza ustawienie mebli. Nie wiem czy w tym wszystkim wyraziłam się wystarczająco jasno... A mieszka się ZAJEBISCIE! Edytowane 5 Marca 2011 przez Z-35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cdx 27.03.2011 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Witam, Co tam u budujących i planujących budowę? w wątku taka niebezpieczna cisza :> mam nadzieję, że spowodowana wzmożonymi ruchami na placach budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iggaaa 27.03.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Witaj cdx chyba tak, wiosna idzie:) my jesteśmy już po uzyskaniu decyzji o warunkach zabudowy, zabieramy się za projekt niedługo mamy wykupić SZPAKA:) a ja mam tylko w głowie co by i jak zmienić.... chcieliśmy ten dodatkowy metr ale nasza architekt się skrzywiła kiedy ją o to zapytaliśmy, pewnie musi sprawdzić czy biuro projektowe się na to zgodzi ale skoro u ciebie ta zmiana przeszła to nie zamierzam ustąpić a jak u ciebie postępy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cdx 28.03.2011 05:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 chcieliśmy ten dodatkowy metr ale nasza architekt się skrzywiła kiedy ją o to zapytaliśmy, pewnie musi sprawdzić czy biuro projektowe się na to zgodzi ale skoro u ciebie ta zmiana przeszła to nie zamierzam ustąpić a jak u ciebie postępy?? Witam, Nie ma najmniejszego problemu ze zgodą ze strony pracowni o wydłużenie domu o metr, także śmiało. Dla projektanta to też nie powinien być problem, mój zrobił to w tej sposób, że nie zmieniał nawet żadnych rysunków tylko przekreślił wymiary budynku i wszędzie naniósł nowe z uwzględnieniem tego dodatkowego metra. A jakie inne zmiany planujesz? Co do postępów to zapraszam do dziennika budowy, link w stopce Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iggaaa 13.04.2011 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Witaj właśnie zakupiliśmy projekt i czekamy na niego jeśli chodzi o zmiany to oczywiście ten metr podoba mi sie tez wyrównanie lini pokoi jak to zrobione jet u Z-35 a u Ciebie co poza metrem zmienione?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cdx 13.04.2011 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2011 Witam, Poza metrem, okno w łazience. Zastanawiam się na przejściem z kuchni do pom. gosp. Ponadto chcę zmienić linię ściany w łazience Szpak bardzo nam odpowiada, dlatego też zmian mało Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cdx 05.05.2011 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2011 Czy ktoś z budujących Bursztyna / Szpaka jeszcze żyje? Ta cisza w wątku jest przerażająca. Ja ze swojej strony dodam jako wskazówka dla zastanawiających się na tym projektem, że wykonanie wiązarów zgodnie z projektem nie jest wcale tanie. A to wszystko z uwagi na sklejkę, którą łączone mają być belki w wiązarach. Dlatego też warto zastanowić się na wiązarami prefabrykowanymi. Wychodzi cenowo nieco taniej, co mnie bardzo zdziwiło Ja będę musiał przepłacić.... drzewo na wiązary już dawno kupione więc nie ma możliwości wycofania się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iggaaa 14.05.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Żyją, tylko zapracowani;) my właśnie wprowadziliśmy zmianę w projekcie co do dachu, zdecydowaliśmy się na strop z akermana i zmianę konstrukcji więźby do tego, na początku byliśmy przekonani do stropu drewnianego i miał być właśnie taki, ale po rozeznaniu doszliśmy do wniosku, że będzie zmiana na pewno o dalszych krokach będę informować jak nam to funkcjonuje:) a teraz czekamy na pozwolenie na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cdx 14.06.2011 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2011 Witam serdecznie po długiej przerwie. U nas wszystko idzie zgodnie i z planem i szybko postępująca budowa cieszy oko Obecnie jesteśmy na etapie układania dachówki, zresztą fotka poniżej co u reszty? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z-35 17.06.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Gratulacje!A to dopiero początek - wykańczanie jest wykańczające... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mougli1 01.07.2011 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2011 Pozdrawiam serdecznie budujących lub mających zamiar budować Szpaka. Jesteśmy na etapie decydowania o budowie domu i mówiąc żartem Szpak wpadł nam w oko:-).Fajnie , że ten domek jest już w realizacji i mamy nadzieję poradzić się u Tych którzy są szczęśliwcami i już budują. Podstawową sprawą dla nas (wszystkich) jest koszt w jakim można zamknąć się przy realizacji tego projektu , czy moglibyście podzielić się Waszym oszacowaniem kosztu budowy (systemem gospodarczym czyli rodzimi fachowcy lub firma) ??? Jutro odwiedza nas spec od stanu surowego może będziemy trochę mądrzejsi a przy okazji dzięki Wam będzie jakaś skala porównawcza.Pozdrawiam forumowiczów:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cdx 02.07.2011 05:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Witam Mougli, Ja napisze krótko, za Stan surowy tj. ławy fundamentowe, murowanie fundamentów i ich izolacja pionowa, ściany nośne działowe, konstrukcja więźby dachowej, pokrycie dachu dachówką, montaż orynnowania zapłaciłem 28.000 zł. Myślę, że jest to dobra cena. Mougli, gdzie budujesz? Widzę, że też Dolny Śląsk Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mougli1 02.07.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2011 Pozdrawiam cdx. Oczywiście , że Zdolny Śląsk a dokładniej Zagłąbie Miedziowe:D . Czy buduję ??? Raczej na razie mam zamiar wybudować dlatego tak bardzo interesują mnie koszty. W moim rejonie można zakupić działkę z uzbrojeniem na granicy działki ( woda,prąd czasem kanaliza i nawet gaz) już za 50-55 tys od 6 do 10 ar. Chciałbym zmieścić się z kosztami budowy + działka circa about 300-315 tys. jak taniej tym jeszcze lepiej . Nie planuję żadnych szaleństw z wykończeniem ot taki średni standard czyli bez drewnianych podłóg , marmurów itp. Trochę jestem w stanie zrobić sam - elektryka ,panele,malowanie,łopatą też dam radę pomachać . Tylko przed ostateczną decyzją powstrzymuje mnie myśl czy wystarczy kaski . Projekt Szpaka wygląda na prosty w realizacji a przy okazji ma swój urok , jak się zdecyduję na budowę zapiszę to dużą i grubą czcionką Pozdrawiam budujących i już zdecydowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cdx 03.07.2011 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 Witam Mougli, w takim razie, w przypadku wątpliwości co do wyboru projektu, zapraszam do oględzin domu "na żywo". Buduję całkiem niedaleko od Ciebie, więc zawsze możesz podjechać i zobaczyć jak to wygląda w rzeczywistości. Co do kosztów to myślę, że jest szansa zmieścić z budową w granicach 250.000 zł bez działki. Wobec tego przy cenach działek które wskazujesz 300-315 tys. jest także realne. Ze swoich doświadczeń mogę powiedzieć tylko tyle, że jeżeli szukasz domu prostego i taniego w budowie, który byłby alternatywą dla 4-pokojowego mieszkania, to Szpak jest idealny. Jest wiele projektów podobnych np: Z91 z pracowni Z-500 nad którym też się zastanawiałem. Jednak jak widać po przeglądnięciu setek projektów wybór padł na ten wybrany na samym początku, czyli Szpak. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iggaaa 04.07.2011 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Witajcie, widzie, że po woli ta rodzina szpaków będzie się powieszać szpak to jak mieszkanie z własnym miejscem parkingowym:D ja z zapartym tchem śledzę postępy innych przy budowaniu i zastanawiam się czy i my temu wszystkiemu podołamy. no na razie mamy czas na myślenie >>> w oczekiwaniu na pozwolenie.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mougli1 04.07.2011 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 Przyglądam się rzutowi domku i myślę też czy warto przedłużyć domek o metr , wpłynie to na większe zużycie materiału . O ile mogą wzrosnąć koszty ??? W samym projekcie też nie chciałbym wprowadzać wielu zmian ale w łazience okno obowiązkowo , ubikację troszeczkę powiększyć robiąc ją w kwadracie z wyjściem w kierunku łazienki i przejście do kuchni przez pomieszczenie gospodarcze , plus 1 metr wydłużyć na stronie sypialni . Pytanie do cdx jaki wyjdzie metraż sypialni i łazienki po dodaniu metra na długości budynku jaki jest wymiar tarasu z daszkiem czy nie warto troszeczkę wydłużyć daszku ??? Pozdrawiam:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cdx 04.07.2011 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2011 O ile wzrosną koszty? Tak naprawdę to dojdzie Ci ściana nośna przód + tył 2 x 2,6 m2 = 5,2 m2. Dla przykładu Ytonga wchodzi 8,33 na m2 tj. 5,2 x 8,33 = 44 bloczki x 6,5 zł = 286 zł działówek nie liczę bo nie warto. Do tego wiadomo większa ława i fundament. Myślę, że przy tym projekcie to nie są to jakieś specjalnie duże koszty. No i dach, dojdzie jakieś 12m2. Tj. jakieś 144 dachówek, przy cenie ok. 3 zł za szt. = 432 zł Metraż poszczególnych pokoi wychodzi taki: pokój od frontu 13,13 m2 łazienka 7,79 m2 (ja zmniejszyłem likwidując ten skos z drzwiami i zrobiłem ścianę na wprost, przez to wyjdzie mi wnęka na małą szafę w przedpokoju, pokój z tyłu 13,48m2. taras masz 4,8 m x 2,3 = 11 m2. Jest wystarczający. Jedyne co bym zrobił to poszerzył ten daszek w stronę zewnętrznej ściany budynku, tak żeby wyrównać linię dachu. Jeśli masz wątpliwości co do poszczególnych wielkości to zapraszam do mnie, nie masz daleko. A zobaczyć na własne oczy, na pewno sporo Ci wyjaśni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mougli1 17.07.2011 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Pozdrowionka. Pierwszy krok wykonany jest umowa przedwstępna na zakup działki.W jednej z miejscowości którą ,brałem pod uwagę znalazłem działkę 6 ar . Przy granicy działki droga - nowa asfaltowa a przy niej woda,kanaliza,burzówka,prąd i gaz czyli pełen wypas . Cena po mocnej negocjacji rewelacja jak dla mnie 27 tys !!! Wszystko sprawdzone w gminie i KRS . Nowe osiedle domków wszystkie działki 6 ar. Plan zagospodarowania pasuje jak ulał . Jak papierologia mnie nie zatrzyma to przy dobrych wiatrach na jesieni można będzie zacząć kopać i może fundament. Waham się jeszcze pomiędzy budową Szpaka i Słonecznego ale podejdę do projektanta może doradzi??? I co wy na to POZDRAWIAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cdx 17.07.2011 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Witam, Na wstępie gratuluję decyzji o wyborze działki. Życzę powodzenia w finalizacji zakupu. Co do słonecznego, to jak dla mnie jest gorszym rozwiązaniem od Szpaka ze względu na: - mniejszy salon, - mniejsza kuchnia, - mniejsza kotłownia oraz jednocześnie konieczność budowy dwóch kominów (jeden do kominka, drugi do pieca) i jednocześnie przy dwóch kominach, nie masz wentylacji wyciągowej w łazienkach, - wąskie przejścia w holu do pokoi ( w Szpaku w najwęższym miejscu masz 1,40 m szerokości a to dość sporo ), - trzy sypialnie sąsiadujące bezpośrednio przy sobie ( w szpaku jedna od dwóch pozostałych oddzielona jest łazienką, uważam to za plus ), - prysznic i wanna usytuowane w jednym pomieszczeniu, co uniemożliwia kąpiel dwóch osób jednocześnie (poza małymi wyjątkami , to tak na szybko przyszło mi do głowy, ale decyzja oczywiście należy do was Pozdrawiam, cdx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts