Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Milczymy,bo gryziemy się z bezradnością. Okazało się,że PKO BP chciał większego wkładu (nie wystarczyło to, co na załączonym wcześniej obrazku) i omówił kredytu. Czekaliśmy 1,5 m-ca na decyzję, tyle nas zwodzili, słyszeliśmy że spokojnie dostaniemy nawet i większy kredyt, niż chcemy, za to w międzyczasie wepchnęli nam konto u nich i katę kredytową, co teraz odkręcamy ale za opłatą oczywiście. Więc teraz przed nami trzy kolejne banki i to oczekiwanie... albo będziemy budowali się na raty przez kilka lat za własne pieniądze...:-)

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 80
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

witam serdecznie,jestem nowym użytkownikiem forum,właśnie wczoraj doszedłem do porozumienia z firmą która zbuduje mi Szpaka z oddzielnym garażem 2 stanowiskowym za 108 000 netto+8 % ,zakres prac stan surowy z dachem przykryty papą(taki sam stan garażu),w cenę wliczony jest materiał i robocizna za całość.

Zaczynamy za 10 dni :)

Edytowane przez jarota2

My swój projekt Szpaka trochę zmieniliśmy,zwiększyliśmy pow.użytkową do 102 m2 na parterze,zrobliśmy poddasze uzytkowe 35 m2(suszarnia oraz pracownia krawiecka żony),strop drewniany i spuszczane schody typu Fakro.

Co do działki to zdecydowaliśmy się ją kupić w ciągu 2 minut podczas pierwszej wizyty na niej :)

Witajcie, miło popatrzeć na to stado szpaków :)

jak my wybieraliśmy projekt to tylko Z-35 mieli szpaka,

ale z takim zapałem budowali że dodali nam wiele otuchy:)

u nas elektryka - czekamy na tynki i dalej będziemy dodawać mu skrzydeł :)

Pozdrawiamy i życzymy wszystkim powodzwenia

Witaj Jarota2

gratuluje postępów!

dobrze dokumentujesz swoją budowę>>> załóż dziennik

może przy firmie będziesz miał czas na to, bo my przy systemie gospodarczym już nie mieliśmy siły i żałuje że nie udało mi się prowadzić dziennika:(

obiecuje będę stałym bywalcem:)

pozdrawiam

• 2 weeks później...

Oj, tak tu sobie zajrzałam, kto jeszcze buduje Bursztyna/Szpaka i aż miło popatrzeć.

Powiem Wam, że choć nie mamy jeszcze wszystkiego wykończonego, to ludzie, którzy nas odwiedzają mówią, że to bardzo przytulny dom, taki "w sam raz". To na pewno alternatywa w stosunku domieszkania w bloku a koszty utrzymania nie są duże (ja bilans zrobię dopiero pod koniec roku).

Trzymam za Was wszystkich kciuki, zaglądam i dopinguję - Z-35

• 1 month później...
Witam budujemy Szpaka w zachodniopomorskim tj Dębczyno pod Białogardem,aktualnie ekipa Pana Grześka i Sylwka kładzie dach,jestem bardzo zadowolony z fachowości i tempa prac.wcześniej wiele czasu spędziłem nad wyborem projektu ale po lekturze forum szpaka wybór był prosty, za to serdecznie dziękuję wszystkim piszącym na tym forum .Wielkie pokłony. Co do zmian to przykładem jw. poszerzyłem dom o 1m, dodałem okno w łazience i na strychu,zmniejszyłem okno w salonie do 2,5m , reszta bez zmian . nie mam czasu na zabawę w zdjęcia a raczej naukę wstawiania ale jeśli ktoś ma ochotę to zapraszam na budowę.a zapomniałem o finansach to sprawa wygląda tak :za wykonanie sso ze ściankami działowymi pokryciem dachówką orynnowaniem 38tyś liczę że w 100tyś będę miał dom z oknami.pozdrawiam wszystkie szpaki [email protected]

• 1 month później...

Witam budujących:-) Po dłuuugim czasie oczekiwań dostaliśmy w lipcu decyzję kredytową z PKO SA: tyle ile chcieliśmy:-) Musieliśmy poczekać jeszcze prawie miesiąc na papierek z PKO BP (byle jak najdalej od tego banku, brrr!) i w końcu dostaliśmy kasę na budowę. Ruszyliśmy i jesteśmy na etapie oczekiwania na firmę dekarską, która zmierzy dach i zamontuje dachówki i rynny. Mamy nadzieję, że do zimy uda się nam osiągnąć SSZ. Z podziwem patrzę na wyliczenia finansowe wojtas1733: ":za wykonanie sso ze ściankami działowymi pokryciem dachówką orynnowaniem 38tyś ". Nam za sam dach (wiązary+dachówki i rynny+montaż wszystkiego) wyjdzie ok. 35 tys. Życzymy powodzenia wszystkim budującym:-)

Zdjęcia :)

http://tiny.pl/h43ms

http://tiny.pl/h43m6

Edytowane przez aga i adam M.

• 2 months później...
  • 1 month później...
Witam.Milo sie patrzy na wasze postepy w budowie. Wojtas1733 jestem pozytywnie zaskoczona kosztami budowy ale pewnie duzo jest Twojego wkladu. Mam pozwolenie na budowe.Bursztyn podobnie jak Twoj szpak powstanie w zachodniopomorskim.Z-35 bardzo ciekawa jestem tych Toich kosztow.Mysle ze zdradzisz w przyblizeniu. Pozdrawiam wszystkich.

• 7 months później...
  • 4 months później...
Witam, jestem szczęśliwym posiadaczem projektu Szpak z pracowni MG projekty, pozwolenia na budowę już jest. Wiosną ruszamy z budową, trochę przeglądam, trochę czytam. Aczkolwiek niewiele jest galerii odnośnie tego projektu. Wpadłem na pomysł aby założyć jeden wspólny temat dotyczący tych dwóch projektów, które sa identyczne z tym że jeden ma garaż (Bursztyn). A więc czekam na zdjęcia waszych domów z zewnątrz, w środku. Oraz liczę również na wskazówki dla tych którzy dopiero będą budować swój własny domek (jak ja) :) Pozdrawiam