Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna 3-szybowe u=0,5 opłaca się??? - z doświadczenia

Recommended Posts

Witam,

Proszę o radę - choć wiem, że w necie pytań tego typu jest sporo, ale przypadki są różne, a i wypowiedzi mogą być już nieaktualne...

Kwota dopłaty do okien 3-szybowych o współczynniku szyby u=0,5 to tylko 1200 zł - stąd moje pytanie - opłaca się? w sensie - czy jest odczuwalna różnica w cieple? nie chodzi mi o to, kiedy się zwróci koszt, chociaż to też jest ważne.

Buduje domek mały - parterówka 120 m pow. użytkowej. Ogrzewanie: gaz + kominek z płaszczem wodnym. W salonie mam przeszklenie na taras 3m szerokości na 2,30 wys.

Mam obawy - z tego co czytałam - okna sa dość cięzkie i moga opadać na zawiasach. Drugi minus - mniej światła wewnątrz pomieszczeń.

Czy tak jest faktycznie? Ma ktoś już jakieś doświadczenia????

Bardzo proszę o radę!

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja mam okna 3mx2.4 m na pakiecie trzyszybowym i nic mi nie opada. Tylko ja brałam profile aluminiowe. Jesli chcesz plastiki to zastanow się nad poprzeczką nawet zafiksowaną.myśle, ze nie dadzą gwarancji na takie duże okno bez dodatkowego wzmocnienia. Swiatla mi nie brakuje.Okno ciężkie jak diabli

• 5 months później...

Zalety pakietu trzyszybowego (z doświadczenia):

wewnętrzna szyba jest ciepła - nawet przy mrozach minus 20 (przy dwóch szybach czuć, że szyba w środku jest chłodniejsza)

oszczędność na ogrzewaniu (przy średniej wielości domu, przy ogrzewaniu gazem ziemnym - ok. 200-300 zł/rocznie).

Minusy:

ryzyko częstszej regulacji okien (dodatkowa szyba - większy ciężar nie ma co ukrywać)

Warto jest zapytać producenta / dostawy okien o podnośnik skrzydła - ta funkcja ułatwia zamykanie.

Jeśli okna są dobrej marki, z dobrym wzmocnieniem, na dobrych okuciach - nie powinno być kłopotu z użytkowaniem okien.

Podepne się pod temat. Mieszkanie w kamienicy 77m2, wysokie, ogrzewanie gazowe. Okna szt. 6 wymiary 120x170cm. Zastanawiam się nad Oknoplastem Platinum (podwójna szyba) lub Evolution 2 (potrójna szyba). Czy odczuwalne będą różnice w zużyciu gazu, temperaturze w domu? Różnicę między tymi dwoma rodzajami okien to 1500zl. Czytałem że okna 3 szybowe są wiadoma sprawa dużo cięższe i trzeba co jakiś czas regulować etc. Jakie korzyści daje Platinum Evolution nad Platinum w moim przypadku.

Czy odczuwalne będą różnice w zużyciu gazu, temperaturze w domu? Różnicę między tymi dwoma rodzajami okien to 1500zl. Czytałem że okna 3 szybowe są wiadoma sprawa dużo cięższe i trzeba co jakiś czas regulować etc. Jakie korzyści daje Platinum Evolution nad Platinum w moim przypadku.

Różnice w rachunkach za gaz są praktycznie nieodczuwalne. Jedyna różnica to ta, że w najbliższych latach standardem okiennym będzie szyba o wsp. Ug<1,0 , więc okno z zespoleniem dwuszybowym będzie po prostu przestarzałe technologicznie (sąsiedzi będą mieli lepsze... ;) ) pzdr

a to ciekawe że blokno nie poczuł żadnej różnicy ;)

Przy oknie masz wrażenie ( zmierzalne ) iż jest cieplej

zjawisko wkraplania się pary wodnej przy tej samej wilgotności powietrza prawie nie występuje

okno jako przegrodę budowlaną masz ok 30% cieplejsze co w zależności od całości powinno ci dać odczucie w kwocie płaconej dostawcy energii - ile? tego nie sposób dokładnie ci powiedzieć

Edytowane przez jareko

To do całkowitego zamieszania przypomnę jedną wadę super ciepłych szyb - potrafi się na nich wyrosić para od zewnątrz do tego stopnia, że całe szyby pokrywają się mgiełką. Oczywiście jest to zjawisko obiektywne i ustępuje wraz ze wzrostem temperatury.

Ps. Jestem jak najbardziej "za" ciepłymi szybami!:)

już ci napisałem

- cieplej przy samym oknie

- para wodna nie skrapla się na styku szyba-profil - no chyba że saune w domu zrobisz i nie będziesz wentylował

- oszczędności w koszcie ogrzewania ale dokładnie ile to musisz sobie zrobić bilans cieplny chałupy

- ciszej - pakiet trzyszybowy ma lepsze Rw

Troszkę wszyscy uogólniacie, okna 3szybowe to jakie? W praktyce spotykam zespolenia od 36mm (4/12/4/12/4) w owym Platinium Evo2 do 48mm (4/18/4/18/4) w ciekawszych produktach. Ten pierwszy ma U=0,7, ten drugi 0,5. Różnica chyba na tyle istotna że warta wzięcia pod uwagę. A jeśli w tym krakowskim przeboju przyjdzie zastosować szkło 6mm lub bezpieczne czy P4 sens traci tworzenie pakietu 3szybowego który będzie miał może U=0,8.

A no właśnie. Trzy szyby mają największy sens przy współczynniku U=0,5 bo koszt produkcji praktycznie ten sam co dowolnej innej 3-szybówki* a parametr broni się sam.

*Porównuję wkłady 3-szybowe z argonem różniące się tylko grubością całego pakietu