jareko 14.05.2011 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 oczywiście, rezonans zachodzi tylko dla pewnego zakresu, i to niewielkiego, częstotliwościJeśli okna z pakietem dwuszybowym mjaa przeważnie Rw= -34 dB to dla trzyszybówki Rw =-37dB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
werysoft 15.05.2011 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Firma MS oferuje jeszcze pakiet 3 szybowy 3T/16/3/16/3T o współczynniku Ug=0,5. Ma ktoś ten pakiet?. Czy szyby są bezbarwne, czy też mają jakieś odcienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaku 15.05.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 trochę cienkie te szyby.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koka1 12.10.2011 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 (edytowane) Wracam do wątku i to w zakresie MS. Mam od nich wycenę na 3-szybowe okna tytanowe z 73 mm profilem Brugmann; szyby: 3T/16Ar/3/16Ar/3T , u=0,5 4T/14Ar/4/14Ar/4T , u=0,6 Czy to rozsądny wybór dla okien, w zasadzie prawie wszystkich balkonowych (1000/2350) ?Czy posiadając okna o takich parametrach, faktycznie będzie cieplej?No i jeszcze jedna rzecz, od innych firm (np. montujących okna na profilu veka), słyszałam, że "wkładanie 3 szyb w profil 70mm, nie jest dobrym rozwiązaniem".Będę wdzięczna za odpowiedzi znawców tematu.Kasia. Edytowane 12 Października 2011 przez koka1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 12.10.2011 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 No i jeszcze jedna rzecz, od innych firm (np. montujących okna na profilu veka), słyszałam, że "wkładanie 3 szyb w profil 70mm, nie jest dobrym rozwiązaniem". Od strony technicznej nie ma w tym nic złego, lepiej oczywiście być konsekwentnym i jeśli ciepłe szyby to i profil jak najcieplejszy (6-komorówka 80-90mm), tu jednak MS ma swój patent i na kompozytowych wzmocnieniach wyciąga z Brugmana 73mm niezłe parametry. Zapytaj panów od Veki co konkretnie złego widzą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brass 13.10.2011 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Jeśli chodzi o Vekę to pakiet 3-szybowy rzeczywiście jest bez sensu. Ze względu na ograniczenia profilu Perfectline (70mm) nie da się tam zastosować szyby cieplejszej niż u 0,7 (oczywiście w rozsądnej cenie). A cena tej szyby wcale nie jest niższa niż szyby u 0,5. Więc sens ekonomiczny takiego rozwiązania jest zerowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 14.10.2011 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2011 Vetrex wypuścił Vekę 5komorową z nowym skrzydłem 84 mm - tu wchodzi potrójna szyba i okno nazywa się u nich Optimal Black. Ale.. ceny normalne jak na ten standard okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 19.10.2011 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 Vetrex wypuścił Vekę 5komorową z nowym skrzydłem 84 mm - tu wchodzi potrójna szyba i okno nazywa się u nich Optimal Black. Ale.. ceny normalne jak na ten standard okna. Tylko, że to okienko ma kilka bajerów w standardzie, które także podnoszą jego cenę np. okucia NTS. Ciekawe kiedy będzie w sprzedaży Softline 82 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosia1 30.01.2012 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Witam,Ja mam bardzo dużo problemów właśnie z oknami trzyszybowymi- zbyt duży ciężar powoduje odkształcenia ramiaka progu i problemy z zawiasamimogę opowiedzieć jedynie o przygodzie z Oknoplastem-Okna z Krakowa.Mam zresztą zamiar dodać tu osobny wątek na ten temat, ale ku przestrodze lepiej szybciej odpowiem, oby nie za późno. Oboje z mężem jesteśmy architektami więc siedzimy w temacie na tyle żeby dobrze tą sprawę opisać. Trzy lata temu odbył się montaż okien OKNOPLAST dwu i trzy-szybowych PCV w naszym nowym domu. Specjalnie zamówiliśmy okna z montażem, żeby nie mieć potem ew problemów. Od samego początku był jednak problem z ich otwieraniem i partner handlowy przyjeżdżał kilkakrotnie ustawiać drzwi balkonowe, żeby się dobrze otwierały. Drzwi dwuskrzydłowe przesuwne od początku chodziły jak czołg. Praktycznie wcale ich nie używaliśmy, a mimo to wygięły się do tego stopnia, że podczas opadów woda wlewała się ciurkiem do salonu. W końcu wezwaliśmy serwis z samego Krakowa. Serwisant po oględzinach i wywiadzie stwierdził, że w oknach przesuwnych jest to wina złego montażu(zbyt rzadkiego podparcia), a inne drzwi balkonowe uchylno-rozwieralne ustawił. Po godzinie od wizyty pana serwisanta okno to z powrotem się rozregulowało. Po dwóch tygodniach przyjechał ponownie i ponownie okno się rozregulowało- nie przymyka się. W międzyczasie otrzymaliśmy odpowiedziedź od firmy OKNOPLAST, że nie uznają nam reklamacji, ponieważ nastąpiła z winy montażu i nie będą też brać udziału w negocjacjach co do reklamacji ze swoim partnerem handlowym, który to montował nam okna, bo zakończyli z nim współpracę. Oczywiście reklamację potraktowano całościowo i to, że druga para drzwi w salonie jest wg nich dobrze zamontowana, a nie domyka się, została całkowicie pominięta. Poddaliśmy w wątpliwość przeszkolenie firm współpracujących z onkoplastem. Bywamy na wielu budowach i wszędzie Oknoplast podpiera okna tak samo. Poza tym okazuje się, że w ogóle nie można zamówić montażu w samej firmie oknoplast, można jedynie zrobić to u ich PH. Tym czesem zepsuł się mechanizm uchylny w kolejnych drzwiach balkonowych, na który złożyliśmy również reklamację i również z nieznanych przyczyn połączono ją razem z pierwszą oddalono. Na nasze nieszczęście partner handlowy, u którego zamawialiśmy stolarkę OKNOPLAST zlikwidował się i zostaliśmy z tym problemem zupełnie sami. Dzwoniliśmy do OKNOPLASTU jak już drzwi przesuwne zaczęły same się uchylać i dziwnie buczeć i przez telefon zapewniono nas, że na pewno reklamację powinien przejąć najbliższy partner handlowy. Ten jednak nie chciał poprawiać po poprzednikach, nie chciał nawet ustawić tymczasowo drzwi(na zimę) za opłatą!! Dopiero po kolejnych pismach, po półtora roku, kiedy napisaliśmy, że już sprawą interesują się media, a my obywatelskim obowiązkiem zmuszeni jesteśmy, żeby to nagłośnić, napisali, że mogą nam jedynie sprzedać nowe okna z upustem, bo przy tym stanie konieczna jest wymiana całości(5,5mx2,35m) i darmowy montaż! Oczywiście nic nie wspomnieli o uszkodzonym parkiecie od ciągłego zalewania i odnowieniu elewacji i ściany od wewnątrz. Stan na dzisiaj: Okna przesuwne w salonie oklejone z zewnątrz taśmą klejącą i opianowane, od wewnątrz zabezpieczone kątownikiem stalowym przywierconym do nadproża, w deszczowe dni kałuża na podłodze, szmaty, koce...żenujące. Dodam, że część moich klientów ma podobne problemy ze stolarką, a mogę się tylko domyślać dlaczego nie ma prawdziwych opinii o OKNOPLASCIE w internecie. Ciekawe czy to zostanie MAM NADZIEJĘ, ŻE JEŻELI JESZCZE KTOŚ Z WAS MIAŁ JAKIEŚ WĄTPLIWOŚCI CO DO WYBORU TO JA SKUTECZNIE JE ROZWIAŁAMjeszcze dodam, że dyrektorem serwisu oknoplast jest człowiek, któremu chyba zależy na tym, żeby jak najwięcej reklamacji oddalic. Albo niedokładnie czyta pisma, albo odpisuje tylko na te argumenty, na które mu wygodnie. Bardzo ciężka komunikacjaJeśli ktoś ma wątpliwości po tym co napisałam mogę przedstawić pisma i odpowiedzi od oknoplastu na maila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nygusbest 03.02.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Ja się zdecydowałem na Veka Alphaline 90 z pakietem 3-szybowym z ciepłą ramką o U=0,5 i wsp przenikalności światła Lt=0,71. Część producentów proponuje 3-szybowy pakiet o U=0,5 ale Lt=0,58%. będzie ciemniej. Wtedy polecałbym 3-szybowy o U=0,6 ale Lt = 0,71. Czy warto okna 3-szybowe?? Ja je biorę ale pełen świadomości, że i tak roleta nadokienna będzie największym mostkiem termicznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 03.02.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Roleta... czyli zaciemnione okno, a Ty liczysz tą przepuszczalność światła...Swoją drogą - kto robi to szkło?I jaki ma "g"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 04.02.2012 00:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 (edytowane) wiec mam pytanie czy Veka Alphaline 90 z pakietem 3-szybowym z ciepłą ramką o U=0,5 z kryta strona zawiasowaproducent Vetrex to dobry wybor? editoczywiscie wiem ze wazny jest montaz ale pytam o sam produkt!!! top Edytowane 4 Lutego 2012 przez zieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 04.02.2012 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Veka Alphaline 90 z pakietem 3-szybowym z ciepłą ramką o U=0,5 z kryta strona zawiasowa producent Vetrex Bardzo poprawne okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 04.02.2012 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Bardzo poprawne okna. Dodam tylko że taka opinia w moich ustach oznaczałaby "bardzo porządne okna", ale skromność nie pozwala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MateuszApple 04.02.2012 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 wiec mam pytanie czy Veka Alphaline 90 z pakietem 3-szybowym z ciepłą ramką o U=0,5 z kryta strona zawiasowa producent Vetrex to dobry wybor? edit oczywiscie wiem ze wazny jest montaz ale pytam o sam produkt!!! top Wreszcie widzę, że ktoś dostaje porządną ofertę Jakie okucia stosuje producent ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nygusbest 04.02.2012 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Roleta... czyli zaciemnione okno, a Ty liczysz tą przepuszczalność światła... Swoją drogą - kto robi to szkło? I jaki ma "g"? Liczę liczę Bo rolety mam tak i tak - niestety nie Integro ale stan surowy już mam. Biorę szklenie Press-glas U=0,5 z ciepłą ramką . Lt=70-71%. http://www.pressglass.eu/_ce_pliki/48-2008-10-01-2.pdf to link do deklaracji zgodności tego szkła. Glaspol przy podobnym szkle Lt=58%. Oczywiście pakiet do Alphaline 90. Martwi mnie tylko jedno. Dziś dowiedziałem się, że w zakładzie w którym chce zamówić okna mają zgrzewarkę profili 2-głowicową a nie 4. Nie wiem czy to dobrze ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 04.02.2012 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Wreszcie widzę, że ktoś dostaje porządną ofertę Jakie okucia stosuje producent ? okucia ROTO NT DESIGNO klamki roto swing secustic dodam jeszcze że cena w porównaniu do okien Krakowskich (oczywiscie o podobnych parametrach) była bardzo dobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 04.02.2012 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 (edytowane) Liczę liczę Bo rolety mam tak i tak - niestety nie Integro ale stan surowy już mam. Biorę szklenie Press-glas U=0,5 z ciepłą ramką . Lt=70-71%. http://www.pressglass.eu/_ce_pliki/48-2008-10-01-2.pdf to link do deklaracji zgodności tego szkła. Glaspol przy podobnym szkle Lt=58%. Oczywiście pakiet do Alphaline 90. ... Przyznam że Twoja pierwsza informacja mnie zaskoczyła, bo ostatnio analizowałem popularne (czytaj niedrogie) pakiety trzyszybowe i wyszło mi że one ogólnie mają Lt poniżej 60%. I G poniżej 50% Ale w tej powoływanej deklaracj jak wół stoi, że to szyba U 0,6 i tu już nie jest to takie niezwykłe. W niektórych firmach standard to właśnie takie U 0,6. Niby słabsza termoizolacyjność ale za to lepsza przepuszczlność światła i lepsza przepuszczalność energii słonecznej, co może rekompensować zimą słabsze U dając lepsze zyski z darmowej energii słońca.. Edytowane 4 Lutego 2012 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nygusbest 04.02.2012 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Przepraszam Cię najmocniej.Oto poprawny link http://www.pressglass.eu/_ce_pliki/340-2008-10-16-2.pdfI wierz mi, że to szklenie jest niedrogie.Firma tłumaczy to jakąś umową z dostawcą szkła na pakiety energooszczędne. W szkle z Glaspola wyliczyli mi sporą dopłatę - ok. 10% i gorszymi parametrami.A co myślisz kolego o tej zgrzewarce 2-głowicowej?? Mam sie obwiać czy olać brzydko mówiąc?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 04.02.2012 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 olać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts