Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna 3 szybowe - z doświadczenia

naberia

Recommended Posts

Witam,

Proszę o radę - choć wiem, że w necie pytań tego typu jest sporo, ale przypadki są różne, a i wypowiedzi mogą być już nieaktualne...

Kwota dopłaty do okien 3-szybowych o współczynniku szyby u=0,5 to tylko 1200 zł - stąd moje pytanie - opłaca się? w sensie - czy jest odczuwalna różnica w cieple? nie chodzi mi o to, kiedy się zwróci koszt, chociaż to też jest ważne.

Buduje domek mały - parterówka 120 m pow. użytkowej. Ogrzewanie: gaz + kominek z płaszczem wodnym. W salonie mam przeszklenie na taras 3m szerokości na 2,30 wys.

Mam obawy - z tego co czytałam - okna sa dość cięzkie i moga opadać na zawiasach. Drugi minus - mniej światła wewnątrz pomieszczeń.

Czy tak jest faktycznie? Ma ktoś już jakieś doświadczenia????

Bardzo proszę o radę!

Hm...

Ja mam wszystkie okna z trzema szybami -polaciowe i pionowe i chyba nie zmienilbym tego.

Wg mnie warto bylo dolozyc kasy do trzeciej szyby, nie zauwazylem zeby cos opadlo,

O ile na pionowych nie widac zbytniej roznicy to na polaciowych (dachowych) juz jest widoczna, szczegolnie gdy spadnie snieg.

Sasiedzi szybko "pozbywaja" sie sniegu a na moich lezy az go slonce rozpusci .

Pzdr.

Róznic jest sporo:

w zimie cieplej w domu, musieliśmy zmieniać nastawienia na piecu, bo za ciepło,

w lecie, kwiaty które dotykały szyby nie parzyły się od słońca,

Na połaciowych leży śnieg aż słońce go nie rozpuści,

ale prawdą jest że są sporo cięższe od zwykłych okien, tylko jakie to ma znaczenie dla użytkownika-nie wiem. Jak każde okna, od czasu do czasu trzeba regulować.

Nieprawda, że jest mnie swiatła wewnątrz, bo niby dlaczego. Prawdą jest ,że latem przy zamkniętych oknach wolniej się nagrzewa wewnątrz domu, ale działo to też odwrotnie zimą.

Z tym mniej to raczej naciagane. Nie sadze zebysmy byli w stanie zauwazyc to.Mozna by sprawdzic o ile w tym samym domu, przy tych samych warunkach pogodowych mieli bysmy okna z dwiema i trzema szybami a to raczej w realnych warunkach niemozliwe.

To jest tak jak z promieniowaniem cegly ceramicznej i BK - kazdy producent udowadnia ze jego wyrob promieniuje mniej - marketing.

Pzdr.