Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brama przesuwno / łamana

elofura

Recommended Posts

Witam,

Na wiosnę chciałbym zrobić ogrodzenie wkoło domu, ale nie mam pomysłu jak zrobić bramę. Mam bardzo nie typowy wjazd ( patrz załącznik ).

Myślałem nad systemem łamano/ przesuwnym. Czyli jedno skrzydło które, najpierw trzeba by było wyprostować i przesunąć wzdłuż ogrodzenia.

A dlaczego tak? Ponieważ dwu skrzydłowa nie wchodzi w grę z dwóch powodów, jednoskrzydłowa, otwierana na prawo zagradza całkowicie przejście i znów napotyka wzniesienie terenu. Istnieje także opcja bramy przesuwnej w lewą stronę.

Wydaje mi się iż system przesuwno/ łamany. (np. część łamana 4,6 + 2,3 m część stała) były najbardziej odpowiedni.

Czy ktoś w ogóle coś takiego kiedyś wykonał, może jakieś podpowiedzi. Mysię iż jest to wykonalne, lecz problem pojawiłby się gdybym chciał w przyszłości zamontować automatykę...

Co myślicie o takim rozwiązaniu?

Ogrodzenie.JPG

A nie możesz bramy wyprostować i dorobić ten prostopadły kawałek ogrodzenia? Wtedy bez problemu zjeżdżała by w lewo za ogrodzenie. Wiele terenu nie stracisz a brama będzie krótsza. Jeżeli potrzebujesz dojazd do prawej strony działki to zamiast prostopadłego stałego ogrodzenia możesz zrobić bramę zwykle zamkniętą ale z mozliwością otworzenia w razie potrzeby. Ten skos jak na rysunku jest bez sensu.

A nie możesz bramy wyprostować i dorobić ten prostopadły kawałek ogrodzenia? Wtedy bez problemu zjeżdżała by w lewo za ogrodzenie. Wiele terenu nie stracisz a brama będzie krótsza. Jeżeli potrzebujesz dojazd do prawej strony działki to zamiast prostopadłego stałego ogrodzenia możesz zrobić bramę zwykle zamkniętą ale z mozliwością otworzenia w razie potrzeby. Ten skos jak na rysunku jest bez sensu.

Jak tylko stopnieje śnieg, sprawdzę na działce jak i gdzie by to wyszło.

A może brama podwójnie łamana (na cztery) jak u maydaski

http://forum.muratordom.pl/showthrea...widualny/page8 #157-15.

To też jest jakieś wyjście ale problem się robi gdybym chciał to zautomatyzować :) ...

Dziękuję za odpowiedzi.

A co myślicie o mojej pierwszej propozycji system łamano/ przesuwny?

Myślę iż też to jest dobre wyjście lecz niestety pracochłonne.

Przesuwna bram łamana tez będą problemy z napędem.Chyba ze brama teleskopowa.Dlatego pytałem o długość i jaki ma być wzór.

Tak jak napisałem wcześniej, otwór miedzy słupkami byłby około 4,6 m.

Myślę iż wzór to jakaś prościzna. Jakiś poziomy układ, składający się z kilku profili zamkniętych.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...