Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

cienka sciana na poddaszu jak ją poprawić?

Recommended Posts

witam

mam problem bo wlasnie robie adaptacje poddasza i chce poprawic sciany szczytowe ktore maja tylko 6 cm jak je poprawic od wewnatrz?myslalem nad bloczkami ytong tylko jaka grubosc kupic?mozecie mi pomoc i doradzic co zrobic zeby bylo cieplej na tym poddaszu?z gory dzieki

Edytowane przez dzieciol1

Coś te 6 cm nie bardzo pasuje.

Proponuję zrobić ruszt ,dać wełnę , folię paroizolacyjną i płyty gips/karton.

sciana jest z cegly,ogolnie ma chyba jednak z 10 cm a z wyglebianiami wystajacymi ma 24 cm,czyli najlepiej chyba jakby dokupic ytonga 5+7 cm czyli 12 cm mi brakuje i wtedy sciana byla by rowna?

sciana musi byc poprawiana od wewnatrz,welna zrobi wilgoc chyba?wolalbym ten ytong multipor,moze bylo by cieplej na poddaszu.

• 4 months później...

Witam! Jestem nowym użytkownikiem forum, proszę moderatorów o wyrozumiałość jeśli coś zrobię nie tak.

Podłączam się pod temat bo mój kłopot wygląda podobnie a nie chcę zaczynać nowego tematu zaśmiecając forum.

Planuję docieplenie ścian zewnętrznych od środka inna opcja odpada ze względu na styl elewacji zewnętrznej budynku.

Nie chcę zbytnio zmieszać powierzchni użytkowej pomieszczeń które będą ocieplane, przez co mój wypór padł na YTONG MULTIPOR 5-6 cm.

Moje pytanie brzmi jaka jest przenikalność ciepła takiego bloczka o grubości 5-6 cm w porównaniu ze styropianem o takie grubości. Wiem, że styropianu nie stosuje się od wewnątrz ze względu na "punkt rosy" z tego samego powodu odpadają wełny jak sądzę.

Czy docieplenie takimi bloczkami ma w ogóle sens, w internecie nie potrafię odnaleźć informacji na ten temat. Proszę fachowców o wypowiedzi. Pozdrawiam