Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zwierzęta przy domku - czy istnieją jakies regulacje prawne?

dorben

Recommended Posts

Witam wszystkich. Przenosimy się na wieś z zamiarem chowu zwierząt przy domu - działka 2100arów, dwa budynki - mieszkalny i gospodarczy. czy istnieją jakies przepisy, którymi powinniśmy się przejmować? Czy np. powinniśmy uwzględniać zdanie sąsiadów itp? Dodam, ze zwierzęta o które chodzi (poza psami i kotami) to konie (sztuk nie więcej niz 4).

Pozdrawiam

A co mówi plan miejscowy?

Ja, np chciałam kilka kurek mieć na działce na wsi.

Mam w planie MN - teren zabudowy mieszkaniowej jednorodzinnej.

Kurek, kóz, i innych zwierząt gospodarskich mieć nie mogę - -nie wiem jaka ustawa to reguluje ale mogę się spytać w pt.

Mogę mieć zwierzęta ozdobne bądź domowe, więc kupie sobie kurki ozdobne ;) sztuk 4.

Dziękuję bardzo za odzew - rozumiem, że ten Regulamin porządkowy jest dostępny w Urzędzie Gminy

W miejscowym planie nie ma słowa na ten temat, działka - zabudowa jednorodzinna+usługi nieuciązliwe. Dookoła są gospodarstwa z kurami, krowami itp., dlatego wcześniej nie przyszło mi do głowy ze w takim otoczeniu trzeba liczyć się z jakimiś uwarunkowaniami prawnymi w kwestii zwierząt. Jutro wypytam jeszcze w gminie o ten Regulamin.

Tak na marginesie.

- działka 2100arów.

To sugeruje, ze masz działkę o powierzchni 21ha (210.000m2).

A aby być rolnikiem ustawowym, wystarczy ponad 1ha (10.000m2) + wykształcenie rolnicze (lub zamiennie, co najmniej średnie).

Jest to istotne, bo i w niektórych przypadkach (sytuacjach) ułatwia „życie”.