Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt stanu surowego - jaki system wybrać -budowa kompleksowa czy osobno ?

Recommended Posts

Map pewien dylemat i proszę o poradę

Planuje budowę domu wg projektu:

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-lobeliach-3/m486b652a8f8a1

Rozmawiam z wieloma firmami i wyceny stanu surowego są bardzo różne i różne formy budowy i zastanawiam się, co będzie korzystniej

Jedna z firm proponuje ten domek kompleksowo tzn stan surowy z ich materiałem (pustak porotherm dach z blachodachówki) za 150 tys

Wyceny pozostałych firm to już sama robocizna i tak

bardzo doświadczona firma 60 tys robocizna za wszystko z SSO materiał po mojej stornie

inna firma mniej doświadczona ale sprawdzona proponuje

20 tys za robociznę za fundament, ściany i strop

z tym, że po mojej stronie jest zapewnienie betoniarki, koparki na fundament i oczywiście dach osobno ale sądzę, że koszt pewnie tego to z 20-25 tys

Nie wiem, która opcja wyjdzie korzystniej

NA oko laika opcja 3 wydaje się, że jest najlepsza, ale nie wiem jaki będzie koszt ceny materiałów, betonu, stali, itp i może np niewiele oszczędzę w porównaniu z wersją 1 a ile mniej nerwów

Owszem mam kosztorys,ale nie mogę uchwycić z tego kosztu materiałów na SSO

Z pierwszej oferty ile kosztowałaby sama robocizna? Czy przypadkiem w opcji nie ma najtańszych materiałów. Czy u ciebie zdaniem fachofców taras i schody to też wchodzi w sso?

Podstawowa kwestia to to czy chcesz użerać się z dostawcami czy wolisz żeby robił to wykonawca, który mając jakąś pulę będzie się starał w niej zmieścić (kosztem materiałów A NIE odejmując ze swojego wynagrodzenia, ewentualnie słono Ciebie licząc za dodatkowe fanaberie których nie było w projekcie lub zdaniem wykonawcy nie wchodzą w sso np.: schody zewnętrzne lub taras, lub tak prozaiczna żecz jak posprzatanie po sobie i wywiezienie gruzów i śmieci).

Co do trzeciej oferty to trochę mnie zdźiwiło że firma budowlana nie ma tak podstawowego narzędzia jak betoniarka, kielnie i poziomice też im trzeba zapewnić? (chociaż ściany stawia się na klej i betonie z gruchy, to jednak nie wyobrażam sobie żebym musiał cieśli zapewniać piłę).

Z pierwszej oferty ile kosztowałaby sama robocizna? Czy przypadkiem w opcji nie ma najtańszych materiałów. Czy u ciebie zdaniem fachofców taras i schody to też wchodzi w sso?

Podstawowa kwestia to to czy chcesz użerać się z dostawcami czy wolisz żeby robił to wykonawca, który mając jakąś pulę będzie się starał w niej zmieścić (kosztem materiałów A NIE odejmując ze swojego wynagrodzenia, ewentualnie słono Ciebie licząc za dodatkowe fanaberie których nie było w projekcie lub zdaniem wykonawcy nie wchodzą w sso np.: schody zewnętrzne lub taras, lub tak prozaiczna żecz jak posprzatanie po sobie i wywiezienie gruzów i śmieci).

Co do trzeciej oferty to trochę mnie zdźiwiło że firma budowlana nie ma tak podstawowego narzędzia jak betoniarka, kielnie i poziomice też im trzeba zapewnić? (chociaż ściany stawia się na klej i betonie z gruchy, to jednak nie wyobrażam sobie żebym musiał cieśli zapewniać piłę).

W wersji 1 taras nie wchodzi w tą cenę

Wariant 1jest wygodny

bo uzgadniam wcześniej materiał i czekam na gotowy SSO bez nerwów

Główkuję głównie nad tym jaka będzie różnica pomiędzy wersją 1 a np 3

Firma 3 to malutka firma , ale sprawdzona.

NIe bardzo mogę złapać ile zapłacę za materiał, jeżeli sam go będę organizował i dostarczę wykonawcy

Jeżeli różnica np pomiędzy wariantem 3 i 1 bedzie tylko kilka tysięcy to nie zawracałbym sobie głowy natomiast, jeżeli robią się z tego grube tysiące to już warto o co się bić. Choć w tym wariancie muszę jeszcze przewidzieć we własnym zakresie wykopanie dołu pod fundament, zapewnić betoniarkę, deski.

Proszę o podpowiedź ile może kosztować materiał (pustaki, blacha, stal, beton, deski, gwoździe, itp) na domek około 150 m2 (taki jak w linku powyżej) - materiał średnia półka

Nie da się tak powiedzieć ile to będzie kosztować dlatego jeżeli firma buduje z materiałem własnym to liczy sobie dużo więcej żeby mieć zapas na materiale. Jeżeli masz trochę czasu żeby kombinować materiał to śmiało, oszczędności gwarantuje że będą przynajmniej w wysokości średniej krajowej na miesiąc ale najeździć się trzeba sporo. Daje to jeszcze ten + że wiesz co masz wbudowane gdzie i jak bo częściej widzisz co się na budowie dzieje a uwierz mi że można sporo błędów wyłapać na etapie budowy.

60 tyś to dobra cena za robociznę, pod warunkiem, że schody zewnętrzne i tarasy tez powinny w tym być, do tego firma niech zamawia ci wszystkie materiały a ty za nie płacisz. To dobry układ, bo oszczędza czas biegania za materiałami, dobra firma jest w stanie dobrze logistycznie zorganizować sobie pracę, klient tylko płaci :)

zrezygnuj z budowy tego Gargamela z bardzo skomplikowaną bryłą i dachem

z garażem w bryle budynku

Dlaczego Gargamela. Mi sie takie domki podobają, choc fakt, że za taki skomplikowany dach trzeba będzie zapłacić. Nie wiem czy zwróciłeś uwagę i czy to świadomy wybór ale 1 oferta uwzględnia na dachu blachodachówkę