redpradnik 30.11.2010 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 (edytowane) Z uwagi na to iż nie ma ( albo nie znalazłem ) wątku dotyczącego pieców Vaillant i ich konfiguracji zakłądam nowy temat. Sam posiadam piec VAILLANT VC plus 246 VIH R 120 + sterownik color matic 400 i mam mega dylematy jak to skonfigurowac...Czy na sterowniku zostawic jako korektę ( grzeje wg krzywej ) czy ustawic jako termostat Kolejna kwestia jest czy lepiej ustawic np przedziały kiedy ma grzać na wyższej krzywej aby dogrzewał czy grzac ciągle ale z nizsza krzywa :/ Posiadam podlogowkę około 60m2 i 8 grzejników - aktualnie bardzo duże zużycie - za ostatnią dobę 11 m3:/ Edytowane 30 Listopada 2010 przez redpradnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 30.11.2010 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Jeśli sprawdzi się tylko krzywa to tak jest lepiej. Warto ustawić przedzialy byle nie nie za krótkie. Jak 11 m3 na dobę to jest duże zużycie to .... już nic nie zmieniaj bo będzie gorzej Życze powodzenia w regulacji. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 30.11.2010 14:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Jeśli sprawdzi się tylko krzywa to tak jest lepiej. Warto ustawić przedzialy byle nie nie za krótkie. Jak 11 m3 na dobę to jest duże zużycie to .... już nic nie zmieniaj bo będzie gorzej Życze powodzenia w regulacji. pozdr adam W momencie kiedy mam ustawione przedziały aktualnie 7-16 - 20 stopni 16-21 - 21 stopni 21-7 - 19 stopni piec o godzinie 10 rano cały czas grzał i było takie "pykanie" co przeczytalem znaczy iz nie ma odbioru ciepla... zmniejszylem krzywa i zobaczymy aktualnie 0.7 krzywa... Jak jest ustawione na krzywej to rozumiem ze piec dopasowywuje temperature do trzech zmiennych ?? - temperatura na zewnatrz - temperatura aktualna wewnatrz - temperatura zadana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 30.11.2010 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 (edytowane) Witam, Dobry temat. Ja mam obecnie taką sytuację : Powierzchnia ogrzewana : ok. 230 m2 w tym: - podłogówka ok. 90m2 - reszta w pokojach 14 grzejników Piec : Vaillant ecoCompact VSC INT 246-210C (lodówka) technologia budowania : Porotherm 38 + 12 cm styropian Temp. w domu utrzymywana (jeszcze nie mieszkamy ale już tuż tuż) = ok. 16-19 C Nie mam na razie regulatora pogodowego wiec zastosowałem rozwiązanie tymczasowe: Pompa CWU jest sterowana programatorem na gniazdku elektrycznym i chodzi 2 razy dziennie ,w weekendy cały dzień Pompa na podłogówce podobnie z tym ,że pracuje 9h/24h ( podłoga delikatnie ciepła) Prowadząc obserwacje i odnotowując uzyskałem (w zależności od prac pomp) przy obecnych mrozach ok. od 7 do 13 m3 gazu. Na piecu mam w tygodniu ustawione (jak nikogo nie ma) na CWU 15 C czyli program antyzamrożeniowy ,a na grzejnikach i podłogówce od 32 do 35 C. To wieksze zużycie gazu czyli 13 m3 miałem w momencie kiedy ustawiłem na piecu 36C i cały dzien chodzila podłogówka.Średnio pali od 7 do 10 m3. Pytanie jak ustaiwć optylamnie piec w momencie kiedy nie ma się regulatora pogodowego?Czy takie programowanie załączaniem pomp moze iść w parze z oszczędnością ? Pozdr, Edytowane 30 Listopada 2010 przez adam2007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts