bro1719508084 30.11.2010 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 (edytowane) Witam, Patrząc na marże deweloperów zastanawiam się nad sensownością założenia własnej spółdzielni mieszkaniowej, mającej na celu wybudowanie bloku na własne potrzeby, bez marży deweloperskiej. Mam więc do Was pytanie, czy znacie jakieś strony, blogi, wątki na forum opisujące proces przygotowania takiej inwestycji od strony organizacyjnej, prawnej i proceduralnej? Jeśli macie swoje doświadczenia z takim sposobem na kupno mieszkania, to będę wdzięczny jeśli się nimi podzielicie! Edytowane 30 Listopada 2010 przez bro! ort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crab 30.11.2010 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 (edytowane) Prawo spółdzielcze jest tak zagmatwane, że zdecydowanie lepiej powołać do tego spółkę celową - najlepiej spółkę z o.o. Spółka taka zgodnie z prawem nie musi być nastawiona na osiągnięcie zysku. Edytowane 2 Grudnia 2010 przez crab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 01.12.2010 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Ale jeśli blok ma być na własne potrzeby to czy jest sens zakładać spółdzielnię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crab 01.12.2010 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Sądzę, że chodziło o założenie "na własne potrzeby" dla kilku osób, które się zbiorą i wybudują wspólnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bro1719508084 05.12.2010 15:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Sądzę, że chodziło o założenie "na własne potrzeby" dla kilku osób, które się zbiorą i wybudują wspólnie. Dokładnie! Chodzi o to czy warto pchać się bezmyślnie w mieszkanie od dewelopera, czy lepiej pomyśleć/włożyć wysiłek i swoją pracę i mieć większe / tańsze / lepiej nam odpowiadające mieszkanie. Wiem, że wśród znajomych miałbym kilku potencjalnych chętnych (osób planujących zakup mieszkania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawdziwy.anika 05.12.2010 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 mysle,ze mniej problemow,takze w przyszlosci przyniesie wspolna budowa malych szeregowek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bro1719508084 05.12.2010 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Ok, ale w mieście szeregówki są średnim pomysłem. Puki jestem młody i nie mam dzieci to wolę mieszkać w mieszkaniu, więc szeregowce nie rozwiązują mojego kłopotu. Może znacie jakieś strony internetowe, artykuły prasowe, lub książki w stylu "Sam zakładam spółdzielnię mieszkaniową" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawdziwy.anika 05.12.2010 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 http://www.google.pl/search?hl=pl&client=firefox-a&hs=M9J&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&q=zalozenie+spoldzielni+mieszkaniowej&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bro1719508084 07.12.2010 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Czy możecie mi pomóc w weryfikacji orientacyjnych kosztów budowy? Koszt wartośćprojekt 50 000działka 1 000 000budowa 2 000 000(?)materiały ?wyposażenie ?nadzór budowy ?koszty prawne ?inne „duże” koszty ? TOTAL: 3*050*000 Czy możecie, jeśli ktoś z was się orientuje podpowiedzieć, lub zweryfikować powyższe koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prawdziwy.anika 09.12.2010 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 no ale co tu ludzie maja weryfikowac,jak nie ma podanych nawet ogolnych danych dotyczacych ilosci mieszkan,wielkosci planowanej inwestycji itd..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bro1719508084 09.12.2010 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Chodzi mi o niewielką plombę, 5 pięter, 10 średnich mieszkań, 1 klatka, garaż podziemny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bro1719508084 09.12.2010 17:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Załóżmy, że działka ma 20 metrów szerokości razy 10 metrów daje 200 metrów kwadratowych na piętro do wybudowania. znalazłem coś takiego: Jest to pierwsza inwestycja realizowana na rynku polskim w tzw. formule FormArt. Oznacza ona organizację całego procesu inwestycyjnego przez HOCHTIEF Polska źródło Co o tym myślicie? Taka oferta nadawałaby się na potrzeby takiego projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crab 13.12.2010 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 1. Cena działki jest bardzo indywidualna. Nie da rady tego wycenić. 2. Cena projektu również jest bardzo indywidualna. Dużo zależy od stopnia złożoności projektu. Dodatkowo ceny biur w Warszawie przyjmij około 100% wyższe niż biur w odległości większej niż 50km od warszawy. 3. Badania geotechniczne, uzgodnienia, przyłącza, zdobycie pozwolenia na budowę również jest trudne do oszacowania, gdyż może bardzo się różnić. Czasem media są przy działce, ale trzeba pociągnąć je spory kawałek albo przebudować bo nie mają już rezerwy. Takie sprawy ocenia się po podpisaniu przedwstępnej WARUNKOWEJ umowy kupna. W takiej umowie reguluje się wszystkie takie ważne kwestie. Dobrze doliczyć do tego koszt >>DOBREGO<< prawnika (koszt trudny do oszacowania - od godziny, od sprawy, z kosmosu). 4. Najlepszą formą budowy jest umowa z generalnym wykonawcą. On będzie miał swojego kierownika, materiały, dźwigi..... Generalnych wykonawców budowlanych jest w Warszawie na pęczki. Jak masz już projekt z kosztorysem wysyłasz do firm zapytanie i dostajesz odpowiedzi za ile to zbudują. 5. Dla potrzeb budowy takiej kamienicy przyjmij koszt budowy 3500zł/m2 >mieszkania< (Przy 3-4 piętrach i mieszkaniach 50-60m2). Będzie to koszt do zapłaty generalnemu wykonawcy wraz z materiałami i wykończeniem przestrzeni wspólnych na >>średnim wyższym<< poziomie z windami, tynkami, oknami, drzwiami, instalacjami etc. czyli to czym karmią nas dzisiejszy developerzy... czytaj standard developerski. Można zejść z tą ceną znacznie niżej przy braku garaży podziemnych/ gorszym standardzie/ większych metrażach lub też znacznie wyżej przy lepszym standardzie. 6. Odbiory to już mniejsze koszty patrząc na wszystkie powyższe. 7. Naprawdę spółdzielnia to nie jest dobry pomysł na zbudowanie w kilka osób bloku Jak masz jeszcze jakieś pytania to zadawaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bro1719508084 18.06.2011 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2011 Witam z powrotem! Dziękuję crab za życzliwe odpowiedzi! Chodzi mi o na prawdę mały projekt. Im więcej mieszkań kupią członkowie-założyciele spółdzielni (spółki) tym lepiej. Inspiracją dla mnie są projekty tego typu: http://www.nieporecka.pl/Wall/index.php?option=com_content&task=view&id=44&Itemid=64 Chodzi mi o skalę. Budynek chciałbym, żeby miał 5 lub 6 pięter (i normalną halę garażową, w przeciwieństwie do powyższego projektu) Gdyby udało się założyć spółdzielnie, kupić użytkowanie wieczyste (tak chyba będzie mniejsze ryzyko finansowe - zakładam wykup po jakimś czasie), później za własne pieniądze zlecić projekt + warunki zabudowy i z tym chodzić po bankach i generalnych wykonawcach, np: http://agrobex.pl/pl/uslugi-budowlane http://murapol.pl/oferta http://www.budrem.waw.pl/generalny-wykonawca http://www.jakon.pl/Generalne-wykonawstwo http://www.totalbud.pl/generalny.html http://www.alisma.pl/alisma/idm,570,doswiadczenie.html Czy uważacie, że taki projekt może być realny? Chodzi o to, żeby zejść z marży dewelopera, zbić z ceny 1000-2000 / m^2 w porównaniu do budów w okolicy. Proszę, powstrzymajcie się od komentarzy: "buduj dom pod miastem" - mam działkę budowlaną pod dom, ale to później - teraz wolałbym mieszkać jak najbliżej centrum miasta. Czy to ma szanse zejść się pod względem finansowym i organizacyjnym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość zibik_eng 19.06.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2011 (edytowane) Czy możecie mi pomóc w weryfikacji orientacyjnych kosztów budowy? projekt 50 000 nierealne - pomnóż x2 lub x3 i dodaj 23% vat'u - i to jest cena za tzw "prostego kloca". Projekt budynku który pokazałeś jako przykład będzie droższy. budowa 2 000 000(?) nierealne - min x2 nadzór budowy ? nadzór inwestorski - 1-3% kosztów inwestycji Edytowane 19 Czerwca 2011 przez zibik_eng Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts