mkzibi 30.11.2010 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 Witam! Proszę o wyjaśnienie pewnej kwestii. Mam działkę o powierzchni 397 m2. Na działce jest plan zagospodarowania który ma zapis:1. Wielkość powierzchni zabudowy w stosunku do powierzchni działki: max 30%2. minimalny procent powierzchni biologicznie czynnej: 50% działki3. intensywność zabudowy maksymalna 0,5 I mam teraz taki problem że chyba projektant mi kity wciska. Mam projekt który trzeba "odświeżyć" bo ma już 10 lat. W projekcie jest zapis że powierzchnia zabudowy wynosi 93 m2. Czy w takim razie mieszczę się odnośnie pkt. 1.2 i 3 w warunkach z tym projektem jeśli działka ma 397m2? Co oznacza intensywność zabudowy 0,5.Projektant powiedział mi że musi przeprojektować projekt bo powierzchnia domu jest za duża do warunków. ale co ma powierzchnia całego do mu do powierzchni zabudowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 30.11.2010 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 (edytowane) czyli powierzchnia budynku liczona jako rzut poziomy "po tynku zewnętrznym" wszystkich kondygnacji mieszkalnych /powyżej poziomu gruntu/ nie może przekroczyć 0,5 x 397 metrów kw. czyli 198,5 tak w terenie to będzie 2 kondygnacyjna kostka o wymiarach zewnętrznych 10 x 9,925 metra o ile dobrze policzyłem w pamięci/piwnice się nie liczą/ a jeszcze może być wysokość maksymalna czy też maksymalna ilość kondygnacji narzucona,i wynik może być inny /mniejszy znaczy się/, projektant pewnie ci dokładnie to policzy..... Edytowane 30 Listopada 2010 przez beton44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alan1-81 30.11.2010 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 z godnie z rozporzadzeniem powierzchnia zabudowy dzialki mosi byc odpowiednia do wielkosci dzialki.ja np mam dzialke 580m2 dom 10 na 13 wychodzi tego z poddaszem mieszkalnym okolo 160 m2 a tez nie moglem wiekszego juz postawic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkzibi 01.12.2010 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 (edytowane) czyli powierzchnia budynku liczona jako rzut poziomy "po tynku zewnętrznym" wszystkich kondygnacji mieszkalnych /powyżej poziomu gruntu/ nie może przekroczyć 0,5 x 397 metrów kw. czyli 198,5 tak w terenie to będzie 2 kondygnacyjna kostka o wymiarach zewnętrznych 10 x 9,925 metra o ile dobrze policzyłem w pamięci /piwnice się nie liczą/ a jeszcze może być wysokość maksymalna czy też maksymalna ilość kondygnacji narzucona, i wynik może być inny /mniejszy znaczy się/, projektant pewnie ci dokładnie to policzy..... No właśnie projektant mówi mi że musi przeprojektować dom bo jest za duży a mi się wydaje że się myli. Według mnie: 1. Definicja powierzchni zabudowy : Powierzchnia zabudowy budynku to powierzchnia terenu zajęta przez budynek w stanie wykończonym. Powierzchnia zabudowy jest wyznaczona przez rzut pionowy zewnętrznych krawędzi budynku na powierzchnię terenu. A więc w moim wypadku wielkość powierzchni zabudowy w stosunku do powierzchni działki: max 30% - powierzchnię zabudowy mam 93m2 a działkę 397 więc 93 / 397 = 23,42% A wiec się mieszczę. 2. minimalny procent powierzchni biologicznie czynnej: 50% działki - jeśli dom zajmie 93 m2 na działce a więc z wyliczeń powyżej ok 23 % to spokojnie dodam jeszcze dojazdy schody itp i też się zmieszczę w tych 50 % 3. intensywność zabudowy maksymalna 0,5 - a tutaj nie wiem jak to się ma do pierwszego punktu Edytowane 1 Grudnia 2010 przez mkzibi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusia220 30.12.2017 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 (edytowane) Witam, odświeżam temat Mam w planach zakupić działkę o powierzchni 408 m2. Na działce jest plan zagospodarowania który ma zapis:1. Wielkość powierzchni zabudowy w stosunku do powierzchni działki: max 50%2. minimalny procent powierzchni biologicznie czynnej: 20% działki3. intensywność zabudowy maksymalna 0,5 geodeta wyliczył, że pow. zabudowy budynku wyjdzie ok 100m2 jak to policzyć dokładnie? wyszukaliśmy z mężem projekt, który byłby dla nas idealny, ale ma pow. zabudowy budynku niecałe 109m2, chciałabym wiedzieć czy się zmieścimy, czy będzie trzeba dokonywać zmian w projekcie? Edytowane 30 Grudnia 2017 przez anusia220 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 30.12.2017 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 (edytowane) Witam,odświeżam temat Mam w planach zakupić działkę o powierzchni 408 m2. Na działce jest plan zagospodarowania który ma zapis: 1. Wielkość powierzchni zabudowy w stosunku do powierzchni działki: max 50% 2. minimalny procent powierzchni biologicznie czynnej: 20% działki 3. intensywność zabudowy maksymalna 0,5 geodeta wyliczył, że pow. zabudowy budynku wyjdzie ok 100m2 jak to policzyć dokładnie? wyszukaliśmy z mężem projekt, który byłby dla nas idealny, ale ma pow. zabudowy budynku niecałe 109m2, chciałabym wiedzieć czy się zmieścimy, czy będzie trzeba dokonywać zmian w projekcie? 408m2 - tj. 100%powierzchni działki 1.) powierzchnia zabudowy " 50% " tj. 204m2 max 2.) powierzchnia biologicznie czynna " 20% " tj. 81,6m2 minimum 3.) intensywność zabudowy - to stosunek powierzchni całkowitej wszystkich kondygnacji do powierzchni działki ( chyba że Plan Miejscowy mówi inaczej ) - jeżeli pow. zabudowy = 109m2 ( jedna kondygnacja, budynek parterowy ), to 109/408=0,27 ( tj. mniejsze od 0,5 ) - jeżeli budynek miałby być z poddaszem użytkowym i powierzchnię zabudowy = 109m2, to max. powierzchnia całkowita kondygnacji poddasza nie może być większa niż 95m2, w przeciwnym razie intensywność zabudowy będzie przekroczona ! Edytowane 30 Grudnia 2017 przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusia220 30.12.2017 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 Bardzo dziękuję za odpowiedź, teraz wiem jak to liczyć. zapis w mpzp"intensywność zabudowy działki – minimalna: 0, maksymalna: 0,5" nic więcej nie ma.więc chyba nic się wtedy nie zmienia w wyliczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anusia220 30.12.2017 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 jeśli można proszę też Pana o wypowiedź w tym poście, z góry dziękuję. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?104605-Prawo-Budowlane-stan-aktualny-zmiany-etc&p=7584513#post7584513 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 30.12.2017 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 Bardzo dziękuję za odpowiedź, teraz wiem jak to liczyć. zapis w mpzp "intensywność zabudowy działki – minimalna: 0, maksymalna: 0,5" nic więcej nie ma. więc chyba nic się wtedy nie zmienia w wyliczeniach. na samym początku Planu Miejscowego powinien być zapis : " intensywność zabudowy - ... " lub " Wskaźnik intensywności zabudowy - ... ", ale faktycznie niektóre Plany tego zapisu / definicji nie mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts