Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolektory słoneczne co i jak ???

danielon

Recommended Posts

naprawde zawiła sprawa z tymi kolektorami.... zabiora podatek i pare innych rzeczy i z dotacji zostanie pare groszy... ehh..

Na prawdę zawiła sprawa z tymi kolektorami jest po prostu taka że w 90% przypadków one się po prostu nie opłacają. Nie w naszym klimacie. Tutaj na forum znajdziesz ogrom informacji i wyliczeń na ich temat. Trochę poszukaj.

Podpowiem http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?102-Kolektory-wymiana-do%C5%9Bwiadcze%C5%84

Rabaty rabatami a i tak mało kiedy ktoś zarabia więcej niż 10 %. Choć niektórzy instalatorzy są dumni, że dostali 60 % rabatu na coś :) i wtedy to coś jest najlepsze i polecane :) Z Chin też nie warto, lepiej kupić kawałek blachy, rury i szkła i zrobić samemu, jak ktoś ma czas. Tylko z ramą może być trochę roboty. Jak ktoś nie ma czasu to zanabywa drogą kupna i się cieszy :) pozdr adam

Ostatnio jeden cwaniak którego nie lubię pochwalił mi się że sobie kupił solary za 13 000 i teraz będzie miał za darmo ciepłą wodę latem. Pomijając to że ma gaz za który i tak musi zapłacić przesyłowe więc to jest zupełny nonsens policzyłem mu szybko jaką to on ma darmową wodę.

13 000:20 lat (zakładana żywotność)+70zł (roczna praca pompki)+100 (jakiś tam serwis, glikol, pierdoły, wiadomo nie zawsze 100 ale np po 10 latach 1000):7 (sprawność roczna w miesiącach)=117zł miesięcznie. Kopara mu opadła. Powiedziałem mu że mógł se lepij grzałkę kupić za kilkadziesiąt zł to się na mnie w...ił i sobie poszedł:)