Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominki bez czarnej szyby

Wojtek R

Recommended Posts

ACS

Aktywne Czyszczenie Szyby

To typowo polski skrót, tego sposobu aktywnego częstego czyszczenia szyby, szmatą flanelową, po uprzednim spryskaniem szyby specjalistycznym środkiem chemicznym.

UWAGA

Aby aktywować Aktywne Czyszczenie Szyby wkład kominkowy musi być wygaszony. Należy odczekać do czasu wystygnięcia szyby do temperatury wewnątrz pomieszczenia. Nie należy przyśpieszać procesu wychładzania szyby, np. polewając ją zimną wodą, itp. itp.

Nie zaleca się również aktywnego czyszczenia szyby urządzeniami mechanicznymi, np. myjkami ciśnieniowymi, szlifierką kątową, itp.

Instrukcja jest bardzo obszerna i szczegółowa. Nie będę jej tu opisywał, gdyż dołączona jest do każdego wkładu kominkowego wyposażonego w ten system ACS.

POZDRAWIAM WEEKENDOWO

Edytowane przez bohusz

• Odpowiedzi 158
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Bohusz ... dołożyłeś do pieca ... :D

Oby tylko ACS posiadał ...

Pozdrawiam.

PS. Nie to żebym męskim szowinistą był ...ale wydaje mi się ... że najlepszym ACS'em w domu z kominkiem to jest po prostu ... żona ...:p

Znaczy się forest ,że u ciebie w kominka ASCS nie występuje a jeśli to pod inną nazwą???Nie doliczasz za niego dodatkowej opłaty???Taki zdolny do działania System Czystej Szyby to taki system w którym rozsądek bierze władzę nad niewiedzą.Kolejny "chłyt matetindody"by inwestorowi półkule przeczyścić.:yes:

• 2 weeks później...
Ja mam Zuzie bez szprosa. Co prawda kupiłem w innej firmie ale ten sam kominek. Mam go od października 2012 i w użytkowaniu jest bardzo dobry, jeżeli będziesz paliła rozsądnie, nie wrzucała żadnych śmieci to wszystko będzie ok. Szybę czyściłem raz na tydzień ( w kominku paliłem codziennie). Podobno to zależy od rodzaju drzewa jakim się pali. Jeżeli masz doprowadzoną rurę z zewnątrz pod kominek to dolot jak najbardziej polecam (wtedy dostarczasz świeże powietrze do kominka i nie bierze tlenu z domu). Do takiego metrażu jak ty masz - polecam. U mnie ogrzewam 3 pomieszczenia oprocz salonu i daje rade:)

• 1 month później...
Witam.

Bohusz ... dołożyłeś do pieca ... :D

Oby tylko ACS posiadał ...

Pozdrawiam.

PS. Nie to żebym męskim szowinistą był ...ale wydaje mi się ... że najlepszym ACS'em w domu z kominkiem to jest po prostu ... żona ...:p

Uwaga !

Ostatnio po Kongresie Kobiet taki wpis może grozić linczem !

A tak na poważnie gdzie te równouprawnienie ?

Znam przypadek zapalonego fana kominka z K.pl , własny wybór wkładu + własnoręczne wykonanie obudowy , który słyszy od swojej żonki " Chcesz napalić w kominku ?? To potem myjesz szybę !! "

Efekt ? Gostek nie palił cały rok....

Edytowane przez M***ki

• 4 months później...
Wkłady kominkowe blaszane z izolacją szamotową, czy ceramiczną, zdecydowanie dłużej utrzymują czystą szybę, niż żeliwne, lecz niestety

mają małą moc grzewczą. Najdłużej czystą szybę utrzymują wkłady kominkowe z systemem ACS , zarówno żeliwne, jak i wodne

Chyba jednak tu napisałeś prawdziwszą prawdę...http://forum.muratordom.pl/showthread.php?30428-kominki-z-kratki-pl&p=6223737&viewfull=1#post6223737

• 5 months później...
We wkładach kominkowych z wewnętrzną izolacją, rzeczywiście szyba mniej się brudzi, z uwagi na wysoką temperaturę w komorze spalania.

Niestety, paleniska te charakteryzują się bardzo małą sprawnością. Grzeją atmosferę.

TO jest błędna ogólnikowa "diagnoza", niby postawiona przez Ciebie jednoznacznie, jednak powierzchownie.

We wkładach kominkowych z wewnętrzną izolacją, rzeczywiście szyba mniej się brudzi, z uwagi na wysoką temperaturę w komorze spalania.

Niestety, paleniska te charakteryzują się bardzo małą sprawnością. Grzeją atmosferę.

Czyli te w których szyba się bardziej brudzi, z niską temperaturą w komorze spalania, bez okładzin, są lepsze?;)

normalnie szczęka opada

Tylko, że mogłeś się bardziej postarać i przed zrobieniem zdjęcia dokładniej doszorować szybę, szczególnie w dolnej części:D

[ATTACH=CONFIG]146603[/ATTACH]

:lol2:

Czysta szyba jest tylko we wkładach blaszanych z wewnętrzną izolacją np. z szamotu,ale takie kominki słabo grzeją. Czsta szyba we wkładach

grzewczych , żeliwnych i wodnych jest tylko wtedy , gdy posiadają system ACS.

wiedzę zdobywa się nauką , a nie ignorancją

Wkłady kominkowe blaszane z izolacją szamotową, czy ceramiczną, zdecydowanie dłużej utrzymują czystą szybę, niż żeliwne, lecz niestety

mają małą moc grzewczą. Najdłużej czystą szybę utrzymują wkłady kominkowe z systemem ACS , zarówno żeliwne, jak i wodne

:bash::bash::bash::bash::bash::jawdrop::jawdrop::jawdrop::stirthepot:

Chyba jednak tu napisałeś prawdziwszą prawdę...http://forum.muratordom.pl/showthread.php?30428-kominki-z-kratki-pl&p=6223737&viewfull=1#post6223737

:yes::yes::yes:

Czyli te w których szyba się bardziej brudzi, z niską temperaturą w komorze spalania, bez okładzin, są lepsze?;)

Wszystko zależy od naszych oczekiwań. Niższa temperatura w komorze spalania oznacza, że koninek oddaje ciepło otoczeniu. Jeśli wkład

posiada wewnętrzną izolację, to izolacja trzyma temperaturę wewnątrz komory, wzrasta sprawność spalania drewna, mniej nie spalonych

lotnych drobinek mniej brudzi szybę, ale kilkakrotnie spada sprawność pieca. Wystarczy zmierzyć temperaturę spalin w jednym i drugim przypadku.

Konkluzja jest taka : Kominki żeliwne grzeją dom, kominki z wewnętrzną izolacją grzeją atmosferę.

Ciekawi mnie jeszcze Pańska opinia na temat kominków akumulacyjnych.

Wszystko zależy od naszych oczekiwań. Niższa temperatura w komorze spalania oznacza, że koninek oddaje ciepło otoczeniu. Jeśli wkład

posiada wewnętrzną izolację, to izolacja trzyma temperaturę wewnątrz komory, wzrasta sprawność spalania drewna, mniej nie spalonych

lotnych drobinek mniej brudzi szybę, ale kilkakrotnie spada sprawność pieca. Wystarczy zmierzyć temperaturę spalin w jednym i drugim przypadku.

Konkluzja jest taka : Kominki żeliwne grzeją dom, kominki z wewnętrzną izolacją grzeją atmosferę.

Ciekawi mnie jeszcze Pańska opinia na temat kominków akumulacyjnych.

możesz bardziej rozwinąć swą wypowiedz bo jakoś nie rozumiem

No ale czego nie rozumiesz ? :)

Dowiedzieliśmy się przecież kilku ciekawych rzeczy:

1) Niższa temperatura w komorze spalania oznacza, że koninek oddaje ciepło otoczeniu

2) Jeśli wkład posiada wewnętrzną izolację STOP to izolacja trzyma temperaturę wewnątrz komory STOP przez co wzrasta sprawność spalania drewna, STOP mniej nie spalonych lotnych drobinek mniej brudzi szybę STOP ale kilkakrotnie spada sprawność pieca.

3) Kominki żeliwne grzeją dom, kominki z wewnętrzną izolacją grzeją atmosferę.

Wszystko jasne - dziękujemy

P.S. Drogi użytkowniku rej, odpowiedz proszę, czy pisząc posta rozmawiasz ze swoim drugim "ja"?

Takie mam wrażenie...

Niska temperatura spalania = drewno spala się niekompletnie, nieekonomicznie. Niespalone gazy uchodzą do komina. Trzeba dużo więcej drewna, aby uzyskać potrzebne ilości ciepła. Czyli sumując - spalamy drewno nieekonomicznie, wręcz je marnujemy, czyli tylko wstępnie odgazowujemy drewno, bez spalania gazów.