romole 24.02.2012 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Sterowiec, cierpliwości. Laboratorium kompletuję, będzie powietrze podgrzane, a nawet dotlenione! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 24.02.2012 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 A Nordpeisy? brudzą się ?:Na tym filmie wyglada czyściutko:http://nordpeis.com/shared/firstfire_de_pop.asp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 24.02.2012 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 A Nordpeisy? brudzą się ?: Na tym filmie wyglada czyściutko: http://nordpeis.com/shared/firstfire_de_pop.asp i pewnie będzie czyściutko w oczy Ciebie nie kłuje rękawica w której gość dokłada ... to nie dlatego , żeby się nie pobrudzić tylko taka jest temp w palenisku ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 24.02.2012 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 (edytowane) I owszem raz na tydzień czyszczę a margod końkretnie napisał sugerując odbiorcy ,że po tym czasie szybę czyści. a w tym jest dużo racji. ha ha ha no właśnie kawał polega , że się tej szyby nie czyści , kolejny niedowiarek polecam str 43 z tego wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?103203-kominek-a-czarna-szyba/page43 Edytowane 24 Lutego 2012 przez Wojtek R Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 24.02.2012 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Nie no - jasne że rękawica ze względu na temperature. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 24.02.2012 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 margod napisał: "- wysoka temperatura podanego powietrza do spalania" W innym wątku "mówi się" ,że powietrze nie powinno być podgrzewane.(zimnego jest więcej) Więc jak jest z tym powietrzem? W moim kominku powietrze pójdzie przez strych , potem po ścianie w obudowie kominka i tam ma szanse się podgrzać Wojtek 796 radzi tak: "Nie powinieneś raczej ogrzewać powietrza w opadającym kanale. Pomijam inne względy. Radziłbym Ci raczej zaizolować ten odcinek." Jakie jest idealne rozwiązanie? Idealne rozwiązanie to mieszkać tam , gdzie nie trzeba grzać, a przy okazji jeszcze skorpionów i krokodyli nie ma Jeśli pociągniesz powietrze z góry w nieizolowanym kanale, to może się zdarzyć, że stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malkul 24.02.2012 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Potwierdzam racje wojtka A niedowiarków to najlepiej zaprosic na tydzień, niech sobie popalą, popatrzą na piekny teatrzyk ognia, naciesza oczy a na odchodne to nawet szyby nei będą musieli czyścić, bo i z czego A ak serio to sama mam Spartherm Varia 1V H2O XXL z płaszczem i nie czyszczę szyby bo nie zachodzi tak konieczność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 24.02.2012 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Piecyk nr1, Piecyk nr 2, i każdy podobny piecyk w tej konstrukcjima szybę zawsze czystą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 24.02.2012 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Bo temat jest źle napisany co znaczy długo nie czyścić : tydzień , dwa, trzy . No i jeszcze problem wymogów co do czystej szyby jeden będzie uważał że jest nadal super inny że kicha brudna że hej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 24.02.2012 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Ja mówię o czystości w zasadzie absolutnej. Raz na 3 miesiące należny zetrzeć biały osad, w śladowych ilościach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 24.02.2012 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Idealne rozwiązanie to mieszkać tam , gdzie nie trzeba grzać, a przy okazji jeszcze skorpionów i krokodyli nie ma Jeśli pociągniesz powietrze z góry w nieizolowanym kanale, to może się zdarzyć, że stanie. Eniu u mnie skorpionów nie ma, krokodyli też niet , prawie ideał , ale prawie robi wielką różnicę. GRZAĆ TRZEBA;) A jak powietrze nie "stanie" idąc z góry w nieizolowanym kanale to ogrzane będzie lepsze od tego chłodnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 24.02.2012 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Ja mówię o czystości w zasadzie absolutnej. Raz na 3 miesiące należny zetrzeć biały osad, w śladowych ilościach... Absolut .. w dużych ilościach ..http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ878ZV46tvXBqnv8-3BJu7kr9K0N5YbXfkQx82_IwvFSnnj6tQoG56FJaJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 24.02.2012 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Eniu u mnie skorpionów nie ma, krokodyli też niet , prawie ideał , ale prawie robi wielką różnicę. GRZAĆ TRZEBA;) A jak powietrze nie "stanie" idąc z góry w nieizolowanym kanale to ogrzane będzie lepsze od tego chłodnego? Górale mówią, że będzie lepsze. Mówią też, że musi stanąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 24.02.2012 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Górale mówią, że będzie lepsze. Mówią też, że musi stanąć Jak by je "popychać" to nie zatrzyma się(nie stanie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy dym 24.02.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2012 Ja sie pewnie nie powinienem tu wypowiadać, bo nie mam kominka, tylko kocioł z plaszczem wodnym, masa akumulacyjna, na drewno o mocy coś koło 30 kW, ale za to z szybką! No i palę w tym smoku brunner ty swinio od prawie 10 lat, szybę czyścić musze tylko wtedy, gdy przez przypadek zrobię tak, jak większość posiadaczy tzw. kominkow robi na codzień, żeby przedłużyć czas palenia w tychże, czyli dostarcze za mało tlenu. Wówczas mam zarozki czarny syf na szybie. Szczęśliwie, jak tylko wraca powietrze do komory, a płyty szamotu pięknie sie żarzą ( trudne słowo ), sadza ze szkła pięknie sie wypala i szybka znów jest przezroczysta. Poza tym kominiarz u mnie sie nudzi, a ja zasypiam bez strachu, czy obudze sie rano. Ale ja nie jestem taki mądry, jak spora liczba autorów, więc pewnie sie mylę... Pozdrawiam wszystkich Cezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynianka 22.04.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2012 Szyba w moim lazarze westa po nocnym paleniu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.04.2012 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 (edytowane) Po jednym nocnym paleniu.To jaka ona w końcu jest według ciebie???Odymiona ma ciemny -jasny osad,pyłek. czystości w zasadzie absolutnej............. biały osad, w śladowych ilościach... Edytowane 23 Kwietnia 2012 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynianka 23.04.2012 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Oczywiście czysta, w porównaniu z tzw. smoluchami, niebo a ziemia i to mimo tego, że rura doprowadzająca powietrze do kominka jest mniejszej średnicy niż 150mm., muszę zaprezentować ją znajomemu, który nie wierzył, że to możliwe i wmawiał mi że czarna szyba to norma, sam ma stary kominek z płaszczem wodnym chyba makrotermu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 23.04.2012 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 Oczywiście czysta, w porównaniu z tzw. smoluchami, niebo a ziemia i to mimo tego, że rura doprowadzająca powietrze do kominka jest mniejszej średnicy niż 150mm., muszę zaprezentować ją znajomemu, który nie wierzył, że to możliwe i wmawiał mi że czarna szyba to norma, sam ma stary kominek z płaszczem wodnym chyba makrotermu. Nie sztuką jest szybę mieć czystą. Sztuką jest mieć maksymalną wydajność grzewczą i szybę czystą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 24.04.2012 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2012 (edytowane) Duży wpływ na czystość szyby ma temperatura w palenisku stosując pewne rozwiązania techniczne jak podmnieszanie powrotu wody wracającej na kominek oraz bufor ciepła praktycznie możemy ograniczyć brudzenie szyby w każdym kominku z płaszczem a w niektórych nawet wyeliminować w większości przypadków użytkownicy takich wkładów duszą wkłady na 40 - 50 stopniach płaszcza wodnego bo np mają podłogówkę po całości domu i tu się kłania bufor ciepła lub próbują pozornie zaoszczędzić bo w ich przekonaniu spalą mniej drewna a właśnie przy wysokich temperaturach w płaszczu wodnym żędu nawet 80 stopni najwięcej zyskujemy bo sprawność kominka jest wysoka i właśnie wtedy many największy zysk energetyczny jesteśmy w stanie odebrać najwięcej ciepła z ognia do wody w przeciwieństwie do duszenia na 40 stopniach gdzie grzejemy atmosferę a nie dom Edytowane 24 Kwietnia 2012 przez mariobros35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts