Monti2008 25.04.2012 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Kwestia suchego drewna i prawidłowego rozpalania.Moja Tarnava 16 kW, rok palenia, przez zimę codziennie i szyba nieznacznie ubrudzona. Narzekać nie mogę.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pioko27 25.04.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2012 Generalnie czystość szyby nie zależy od wkładu tylko od techniki palenia i paliwa zastosowanego w palenisku. Jeżeli palimy grubym drewnem o wilgotności powyżej 20% a do tego mamy słaby ciąg w kominie i mało powietrza w palenisku to szyba będzie czarna po każdym paleniu... Oczywiście poszedłem maksymalnie po bandzie... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 26.04.2012 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Generalnie czystość szyby nie zależy od wkładu tylko od techniki palenia i paliwa zastosowanego w palenisku. Jeżeli palimy grubym drewnem o wilgotności powyżej 20% a do tego mamy słaby ciąg w kominie i mało powietrza w palenisku to szyba będzie czarna po każdym paleniu... Oczywiście poszedłem maksymalnie po bandzie... ) Sie kuźwa narażasz branży :D.Zaiste poszedłeś nawet nie po bandzie ale wręcz po "bandziorze". czystość szyby nie zależy od wkładu tylko od techniki palenia i paliwa Kiedyś dawno dawno temu podobnie przedstawiłem mój wniosek...............i do tej pory mam "mniejszane" uczucia czy aby nie był nazbyt oczywisty??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sterowiec40 26.04.2012 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 I ot cała prawda:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 26.04.2012 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 Witam. Jak najbardziej się z przedmówcami zgadzam. W kwestii brudzenia się szyby - od paleniska, jego wielkości i konstrukcji oraz myśli technicznej, sposobu i umiejscowienia doprowadzenia powietrza do spalania, materiału z jakiego jest wykonane i jego przewodności, zależy tylko czy spalimy to drewno w temperaturze 300 czy grubo ponad 600 stopni. Reszta jest faktycznie nieistotna i mało ważna. Przy tej drugiej po prostu sadzy nie będzie. Bo się też spali. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 27.04.2012 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Jednak konstrukcja wkładu ma ogromne znaczenie. Przy temperaturze spalania w komorze 600 stopni wkład (zabudowa) musi być przystosowany do odebrania tego ciepła, żeby komin nie ucierpiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 27.04.2012 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Reszta jest faktycznie nieistotna i mało ważna. Kuźwa to smoluchy nie istnieją :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 27.04.2012 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 Witam.Dygresją małą był mój wywód ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki.fm 27.04.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 A ja twierdzę, na podstawie moich obserwacji, że klasa wkładu kominkowego jest jednak jednym z istotnych czynników brudzenia się szyby. Owszem, temperatura i technika eksploatacji kominka jest decydująca, ale nikt mi nie wmówić, że szyby na przykład w Brunnerach, czy Ledach brudzą się podobnie jak np w Arysto, Blanzekach, Dovre, Kornakach, czy nawet w Hajdukach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 27.04.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2012 A ja twierdzę, na podstawie moich obserwacji, że klasa wkładu kominkowego jest jednak jednym z istotnych czynników brudzenia się szyby. Owszem, temperatura i technika eksploatacji kominka jest decydująca, ale nikt mi nie wmówić, że szyby na przykład w Brunnerach, czy Ledach brudzą się podobnie jak np w Arysto, Blanzekach, Dovre, Kornakach, czy nawet w Hajdukach. A ja w każdym wkładzie napalę tak, że szyba się nie pobrudzi! Czasem muszę chwilkę przedtem pogrzebać... I nie chwal tak tego Brunnera, bo się potrafi spieprzyć po jednym sezonie. Różnica na pewno jest. Arysto naprawią, a Brunner napisze Ci maila, żeś kiep - nie umiesz palić i gwarancji nie ma! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 28.04.2012 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 Ja pitolę jak to dobrze ,że Was mamy ,kuźwa tylko tu na FM można się dowiedzieć takich ciekawostek technicznych :confused::confused::confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 28.04.2012 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 A ja w każdym wkładzie napalę tak, że szyba się nie pobrudzi! W kwestii brudzenia się szyby - od paleniska, jego wielkości i konstrukcji oraz myśli technicznej, sposobu i umiejscowienia doprowadzenia powietrza do spalania, materiału z jakiego jest wykonane i jego przewodności, zależy tylko czy spalimy to drewno w temperaturze 300 czy grubo ponad 600 stopni. Reszta jest faktycznie nieistotna i mało ważna. Trza zapamiętać te sreberka FM.:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 28.04.2012 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 Trza zapamiętać te sreberka FM.:wiggle: Załóż sobie notesik a w kieszeni noś węzełek, jak zapomnisz gdzie go położyłeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 28.04.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 Załóż sobie notesik a w kieszeni noś węzełek, jak zapomnisz gdzie go położyłeś... No jasne ,że założę i se zawiążę ten tego.To bardzo kształcące i obiecujące dywagacje :confused: jak to miło posłuchać wachowca :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 28.04.2012 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 Załóż sobie notesik a w kieszeni noś węzełek, jak zapomnisz gdzie go położyłeś... Eniek ja te se myślę ,że cie "mgliiii" po targach.Sie taki munddry zrobiłeś:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bader 28.04.2012 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2012 Jednak konstrukcja wkładu ma ogromne znaczenie. Przy temperaturze spalania w komorze 600 stopni wkład (zabudowa) musi być przystosowany do odebrania tego ciepła, żeby komin nie ucierpiał. Masz rację , chociaż wniosek końcowy mnie trochę , wybacz ubawił W dobrze pojmowanej idei wkładu grzewczego nikt nie będzie się przejmował stanem komina pod wpływam takiej temperatury, gdyż takowa nie ma prawa tam trafić pzdr. ps. wkład grzewczy ma grzać a nie ekspediować ciepło w niebo. Wielu o tym zapomniało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ogniska Domowe 23.10.2012 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 W zachowaniu czystości szyby bardzo duży udział ma jakość spalanego drewna, jak wspominali poprzednicy. Nie umniejszając budowie technicznej wkładu, to nie zapominajmy, że bardzo ważne jest aby drewno było sezonowane, po prostu suche! Zakładając oczywiście, że podłączenie wkładu nie budzi zastrzeżeń taki prosty zabieg (czyli palenie suchym drewnem) powinien dawać dobre rezultaty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 23.10.2012 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 Generalnie czystość szyby nie zależy od wkładu tylko od techniki palenia i paliwa zastosowanego w palenisku. Jeżeli palimy grubym drewnem o wilgotności powyżej 20% a do tego mamy słaby ciąg w kominie i mało powietrza w palenisku to szyba będzie czarna po każdym paleniu... Oczywiście poszedłem maksymalnie po bandzie... ) pocieszasz się czy usprawiedliwiasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.10.2012 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2012 W zachowaniu czystości szyby bardzo duży udział ma jakość spalanego drewna, jak wspominali poprzednicy. Nie umniejszając budowie technicznej wkładu, to nie zapominajmy, że bardzo ważne jest aby drewno było sezonowane, po prostu suche! Zakładając oczywiście, że podłączenie wkładu nie budzi zastrzeżeń taki prosty zabieg (czyli palenie suchym drewnem) powinien dawać dobre rezultaty. Przepraszam a tobie co się stało ???.Nareszcie ci reklamę wkleili???.Te profile płatne oprócz zysku dla Muratora powinny wnosić coś merytorycznie do dyskusji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 06.11.2012 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 W kwestii brudzenia się szyby Mam czystą szybę w marketowym wkładzie, palę już 9-ty sezon http://forum.muratordom.pl/showthread.php?103203-kominek-a-czarna-szyba&p=5073042&viewfull=1#post5073042 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts