Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 months później...
Czy ktoś wybudował,buduje lub zastanawia się nad tym projektem.Chciałbym poznać opinie co do tego projektu i orientacyjne koszty budowy.Dziękuję.

http://www.domnahoryzoncie.pl/3/projekty.php?page=projekty&id_projektu=2&id_autora=2&spacer=2&proj=ANGELA

Wlasnie zaczynam budowe Angeli, bardzo mi sie podoba jej prostota i wydaje mi sie funkcjonalnosc - jest jednym z nielicznych projektow, ktore spelniaja wiekszosc z moich wymagan, brakuje osobnego pomieszczenia gospodarczego, ale mozna zawsze cos wykombinowac.

Ciekaw jestem jaka jest Twoja opinia o tym budynku po kilku miesiacach...

Pozdrawiam

Ad 1) Brak lazienki akurat nadrabiam wygospodarowaniem jej na poddaszu - calkiem mila lazieneczka z oknem polaciowym

Ad 2) Pomieszczeniem gospodarczym zostala toaleta a lazienke zaprojektowalem a taki sposob aby skladala sie z 2 "niezaleznych" czesci - toalety i lazienki wlasciwej

A o gustach..:)

Mam dosyc dluga, ale niestety waska dzialke (19 m) stad miedzy innymi pomysl z Angela, wiec na koncu dzialeczki stawiam cos co znajdziesz pod adresem:

http://www.skrzat.waw.pl/ziemianka.html

Tam wlasnie (moim zdaniem) w domku jednorodzinnym jest miejsce dla wszystkich gratow.

Po co mi w domu kosiarka - zreszta traktorkiem do koszenia trawy i tak nie wiedziesz do domu (chyba, ze sie myle :D ),

Dodatkowo, jezeli chodzi o graciarnie to doskonale nadaje sie na to przestrzen przy scianie kolankowej na poddaszu - mozna zrobic calkiem niezla zabudowe

Oczywiscie zapytasz o garaz - tez jest zaplanowany na dzialce niezaleznie od budynku :wink:

Wwiola, zwróć uwagę na powierzchnię tego domku -77m2.

To jest po prostu mały domek, więc nie wymagaj od niego zbyt wiele.

Podejrzewam, że 99% projektów domów budowanych przez Forumowiczów (nasz też) ma np. taką wadę, że nie mieści się tam basen a garaże mają co najwyżej dwa miejsca (a co z trzecim, czwartym samochodem?). Czy to wystarczy, by je zdyskwalifikować? Dla niektórych z pewnością tak. Ale o gustach (ani pieniądzach) ...

pozdrawiam

Robert

A propos zakresu funkcjonalnego domu, to kiedys zbudowalem z rodzicami dom - ma 250 m (120 m poddasza) + 125 piwnicy, 4 miejsca garazowe, maly basenik, silownie, pokoj do gry w tenisa stolowego, salon jedyne 65 m2, 6 sypialni, suszarnia, pralnia, 2 kuchnie no i potezny ogrod .... pomieszkalem z nimi pol roku, potem wyprowadzil sie moj brat i rodzice mieszkaja sami .... no i jedynym pomyslem jaki w tej chwili istnieje to przerobic dom na znacznie mniejszy.

Sredni czas sprzatania takiego domu to tydzien (dla 2-3 osob:)), wiec caly czas go sprzatasz, a to dom ma byc dla Ciebie, a nie Ty dla domu.

Dlatego calkiem swiadomie wybralem Angele, ktora ma 78 m2 + okolo 35 m2 (uzytkowych) poddasza, wiec w w sumie ponad 110 m2, wydaje mi sie w sam raz.

Ależ nie mówimy tutaj o basenach, czy nawet garażach na 2 samochody. Widziałm projekty o powierzchni 72m2 zarówno z łazienka na poddaszu, jak i nieco większym garażem (wystarczy 1m dłuższy). Generalnie tym dom sie rózni od mieszkania, że jest gdzie w nim trzymac rózne graty. Nie powiesz mi Bilbo, że dwie sypialnie na poddaszu bez łazienki to jest takie super funkcjonalne rozwiązanie. A adaptować go w ten sposób, by wygospodarowac tam łazienkę = wieksze koszty. Po prostu widziałam ja bym tego projektu nie wybrała i wcale nie dlatego, ze jest za mały.

No cóż, każdy ma inne preferencje.

My w ogóle byśmy się na ten dom nie zdecydowali, bo jest po prostu za mały.

Ktoś inny chce mieć własnie te 70-80m2 i łazienkę na górze oraz duże pomieszczenie gospodarcze i znajdzie odpowiedni projekt, albo przerobi sobie Angelę. Jednak z danej powierzchni cudów się nie wyciśnie. Angela ma spory, jak na taki domek salon. Moim zdaniem dom jednorodzinny z salonem poniżej 30m2 to nieporozumienie. Ma też dwie sypialnie na dole wygodnie umieszczone względem łazienki. A sypialnie na górze? Cóż, może będą mniej komfortowe. Może będą tylko gościnne. Może też być tylko jedna, plus łazieneczka właśnie oraz przewidziana przez projektanta pustka nad salonem, co jest IMHO bardzo świetnym rozwiązaniem. A może też budującym Angelę wystarczą te dwie sypialnie na dole, a pokoje na górze będą przeznaczone na pracownię, czytelnie, gabinet...

Możliwości jest więc wiele. Dla każdego coś dobrego. A Angela, uważam, to całkiem fajny projekcik.

pozdrawiam

Robert

• 1 month później...

ano tak

garaż przeniesiony z lewej strony na prawą , za garażem na reszte szerokości budynku małe pomieszczenie gospodarcze i w ten sposób powstał dodatkowy pokoik nad tymi pomieszczeniami do którego będzie się wchodzić z poddasza oraz jest w planach mała łazienka na poddaszu.A w miejsce wc spiżarko przejście do kuchni żeby nie latać na około przez pokój.Strop betonowy,ściany jednowarstwowe z porotermu 44

• 5 months później...

Cielawa jestem jak tam wasze Angele? Własnie sie zastanawiam czy to nie projekt dla mnie. Możę można gdzies zobaczyć wasze zdjęcia z tym domkiem w dowolnym stadium budowy. A może jest ktoś już mieszkający w Angeli?

Mnie ten projekt zachwycił jednym - prostotą.

Pozdrawiam w Nowym Roku.

Byłabym wdzięczna za opinie doświadczonych inwestorów na temat Angeli Horyzontu.

Podoba mi się bardzo ale mam jakieś wątpliwości???

W pierwszej wersji szukałam parterowego bo myślałam, że taniej ale teraz doszłam do wniowsku, że niekoniecznie tak musi być.

Co o tym myslicie?

http://www.domnahoryzoncie.pl/3/projekty.php?page=projekty&id_projektu=2&id_autora=2&spacer=2&proj=ANGELA#sytuacje