Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki za opinię Figo Fago :) :) :)

Pomieszczenie użytkowe można by umieścić za garażem.

Jeżeli się zdecyduję to będzie garaż z prawej strony i za nim właśnie c.o.

Poddasze rzeczywiście dziwnie rozwiązane i chyba nic się z nim nie da zrobić. :(

A może podnieść dach o kilka cegiełek i dałoby się wtedy na poddaszu jakieś dodatkowe pomieszczenie zrobić- ale czy tak można?? :roll:

Domek jest ładny, prosty i nie powinien być drogi. Ale jednak poddasze jest...takie niezbyt fajne. Długi korytarz no i kiszka w sypialni nr 3, nie będzie to fajny pokój. Jeżeli macie zamiar mieszkać we wszystkich to odpada. Ale jeżeli nie potrzebujecie tylu pokoi to sypialnię - kiszkę zamienicie na garderobę czy coś tam.

Właśnie w tym problem, że mamy mieszkać we wszystkich pokojach.

Ja z mężem, dwójka dzieci i jeszcze teściowa. :D :D :D

Ale myślę też o tym,że kiedyś mogę w nim zostać sama z mężem. :cry:

A wtedy po co mi pokoje??

Dochodzą też względy finansowe- tzn brak gotówki. :( :( :(

Tylko czy jest sens budować dom mały, może za mały na nasze potrzeby?

:roll: :roll:

• 2 weeks później...
Szkoda, ze nie ma kogos kto moglby opisac, jak sie mieszka w tym domku po zakonczeniu budowy:(

justime może podzielisz się swoimi doświadczeniami związanymi z budową Angeli oraz z mieszkaniem w niej. Czy nie za mała, ile osób u ciebie mieszka itp,

Bo z tego co tu czytam to jesteś jedyna na forum mieszkająca już w Angeli. :p

No i oczywiście czekam na zdjęcia :(

Pozdrawiam

• 1 year później...

Czy ktos posiada zdjecia domu "Angela z garazem"?

Jestem rowniez ciekawa zdjec gotowego domku (moze byc tez bez garazu). Podzielcie sie szczesliwi posiadaczee:-)

Mowa o http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=13&a=11&sid=5

Caly czas porownuje Angele z LMB 20a http://www.lipinscy.pl/project.xml?id=53888&page=1

Co myslicie??

moze znjadzie sie jednak ktos na forum kto buduje albo komu podoba sie Angela.....hmmm

Mnie sie podoba. :D

Ładny, malutki domek dla inwestora o bardzo ograniczonych środkach finansowych.

Niewielka kubatura (310 mł) wrózy tanią eksploatacje.

Jak na taka powierzchnie, znakomicie rozplanowany parter (gorzej z poddaszem które możnaby sobie zostawić na lepsze czasy).

Aż sie prosi o podniesienie od razu scianki kolankowej, zostawiając sobie na przyszłość możliwość sensowniejszego zagospodarowania poddasza (w tym choć WC).

Mozliwość dostawienia garażu (z wejściem niestety chyba przez łazienkę :( )

Domek wyjatkowo łatwo modyfikowalny.

Mnie sie podoba. :D

bardzo dobry projekt, juz dawno na niego wpadlem :)

moje uwagi:

brak pomieszczenia gospodarczego/kotlowni(ale to zalezy jakie przewidujesz media/ogrzewanie/itp) - zeby cos wykombinowac i dorobic takie pomieszczenie wewnatrz to trzeba tak naprawde zburzyc caly podzial wewnetrzny - i wtedy prawde mowiac wracamy do stanu: znalezc projekt parterowki bez wewnetrznych scian nosnych (takich jest sporo) i sobie samemu wszystko zaaranzowac

wyjscie: doprojektowac garaz z boku (nawet z osobnym dachem, jednospadowym bocznym) i w tym garazu zrobic kotlownie/pomieszczenie gospodarcze, albo jeszcze bardziej minimalistycznie: zrobic pol-garaz,pol-wiate: male pomieszczenie gospodarcze z tylu "przyklejone" do budynku z wysunietym dachem do przodu jaka wiata

Pzdr.

vib

Dziekuje.

Problem pomieszczenia gospodarczego juz rozwiazalismy. Bedzie niewielkie, zamiast kibelka obok przedpokoju.

Jesli chodzi o garaz, to Angela jest dostepna w wersji z garazem (moze byc garaz na rowni z domkiem lub lekko wysuniety z przodu), dach nad garazem jest osobny, dwuspadowy.

Ogolnie domek nadaje sie do realizacji bez zmian.

Jednak wizualnie zostal kiepsko przedstawiony na tym obrazku na stronie Horyzontu, ale mysle ze przy zmianie kolorysryki elewacji i bez tych trzonow przy kolumnach od frontu moze wyjsc calkiem ladny domek.

Jak myslicie?

Nie wiem czy uda mi sie zobaczyc go w rzeczywostosci, a bardzo bym chciala. Na razie jedyne zdjecie Angeli z realizacji jakie udalo mi sie znalezc to http://wybieramydom.pl/zdjecia_3d.php?st=10

Moze jednak ktos sie odeziwe kto go buduje badz wybudowal??

kibelek to ma ta mcos kolo 1m2 - wiec jak juz to trzeba by polaczyc kibelek z ta wneka w wiatrolapie, bo na 1m2 kwadratowym to najwyzej mozna narty trzymac

zreszta tak jak mowilem, wszystko zalezy od tego czym bedziesz grzac wode/c.o

edit: a to juz wiem czym bedziesz grzac :)

Pzdr.

vib

Piec bedzie w lazience dwuobiegowy, w tym pom gosp gdzie WC bedzie miejsce np na odkurzacz, deske do prasowania i takie tam, no i moze jakies sloiki, wkoncu spizarka tez sie przydaje. Wiem ze to male pomieszczenie, ale biore pod uwage ze mam strych do wykorzystania. Narty beda w garazu.

Zastanawia mnie strop, czy wystarczy drewniany czy musi byc zelbetowy??

No tak, dzieki vib. Ciekawa jestem ile koszt budowy takiego domku, przy zalozeniu ze bedzie tylko parter no ale + garaz, strop drewniany.

Zmiescimy sie w 200 tys zl?Hmmm, moze byc ciezko:-(

Porownujac ten projekcik z LMB 20a to jest lepszy, pod wzgledem funkcjonalnosci, wizuanie przynajmniej na zdjeciu gorzej wyglada...

Ciekawa jestem dlaczego kubaturą roznia sie az tak bardzo , LMB ma 571 a Angela 300 m2??? Sa zblizone gabarytowo ale skad taka wielka roznica?? na korzysc Angeli oczywiscie...

Widzę menia78 że trudno Ci sie zdecydować co do projektu. :D

Zastanawia mnie strop, czy wystarczy drewniany czy musi byc zelbetowy??

Wystarczyłby drewniany.

Ale wtedy bardzo utrudnisz sobie możliwość późniejszej modyfikacji/rozbudowy domku, a w tym projekcie jak juz pisałem:

Aż sie prosi o podniesienie od razu scianki kolankowej, zostawiając sobie na przyszłość możliwość sensowniejszego zagospodarowania poddasza (w tym choć WC).

Jak dzieci podrosną albo kasy przybędzie - jak sobie wyobrażasz zmiane stropu w zamieszkałym domu? :o

Można tez poddasze na drewnianym stropie, ale to prawdziwy koszmar. :wink:

masz racje, wybor nie jest latwy, ale stanelo na tych dwoch, ktory zreszta sa do siebie bardzo podobne. Pomyslimy o tej sciance kolankowej, dobrze by bylo wygospodarwoac kiedys miejsce na WC NA PODDASZU...

Wiesz moze skad taka roznica w kubaturze tych domkow?? Ciekawa sprawa...300 a 571 m3 robi roznice!

Wiesz moze skad taka roznica w kubaturze tych domkow?? Ciekawa sprawa...300 a 571 m3 robi roznice!

Przede wszystkim z p.u. (77.7 m˛ a 101.4 m2).

Nastepnie z prostszej bryły Angeli.

No i jeszcze trzebaby to przeliczyć (może jest jakiś bład?)- ale to juz mając projekt.

Tak czy inaczej to kubatura jest tym powietrzem które zima trzeba ogrzewać, więc jego ilość nie jest bez znaczenia.