Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy ktoś mi może powiedzieć czy takie coś przejdzie, tzn piec gazowy z zamkniętą komorą spalania i piec taki na wszystko (śmieciuch) w jednym pomieszczeniu gospodarczym.

W domu planuję rekuperację więc kolejne pyt: jak to się będzie miało do wentylacji mechanicznej tego pomieszczenia? Zapewne powietrze do spalania trzeba doprowadzić z zewnątrz ale co z wywiewem, czy może być mechaniczny czy musi być grawitacyjny.

Oraz czy w takim pom.gospod. może być zamontowany rekuperator czy lepiej szukać dla niego innej lokalizacji.

Z góry wielkie dzięki.

https://forum.murator.pl/topic/150885-piec-gazowy-%C5%9Bmieciuch-w-jednym-pomgospod/

piec gazowy z zamkniętą komorą spalania możesz zamontować wszędzie gdzie da się wyprowadzić komin zgodnie z instrukcją producenta pieca, może on być razem z takim śmieciuchem ale śmieciuch i rekuperator to nie bardzo bo śmieciuch ma otwartą komorę spalania co nie pasuje do wentylacji z rekuperatorem,

poszukaj dokładniej na forum jest temat rekuperatory bo ja mogę się mylić

https://forum.murator.pl/topic/150885-piec-gazowy-%C5%9Bmieciuch-w-jednym-pomgospod/#findComment-4399705

Czy ktoś mi może powiedzieć czy takie coś przejdzie, tzn piec gazowy z zamkniętą komorą spalania i piec taki na wszystko (śmieciuch) w jednym pomieszczeniu gospodarczym.

W domu planuję rekuperację więc kolejne pyt: jak to się będzie miało do wentylacji mechanicznej tego pomieszczenia? Zapewne powietrze do spalania trzeba doprowadzić z zewnątrz ale co z wywiewem, czy może być mechaniczny czy musi być grawitacyjny.

Oraz czy w takim pom.gospod. może być zamontowany rekuperator czy lepiej szukać dla niego innej lokalizacji.

Z góry wielkie dzięki.

Mam :)

Gazówka kondensat + stałopalny kocioł. Śmieciuchem nie nazywam, bo śmieci nie palę - czyste drzewo idzie w komin :)

Zdjęcia z realizacji w dzienniku.

Zadowolenie - 200%. Dopiero od tygodnia chodzi gaz, od 1 września jak zacząłem palić, paliłem tylko wieczorami w kotle i wystarczało utzrymać temperaturę. Teraz też bym mógł ale bym musiał co pare godzin dokładać drzewo a to nie wykonalne ( praca ).

Reku też mamy, umieszczone na podaszu nieużytkowym, walki z ocieplaniem opisane w dzienniku.

Pom. gosp. ma swoją odrębną wentylację grawitacyjną - drzwi szczelne.

pozdrawiam, majki

https://forum.murator.pl/topic/150885-piec-gazowy-%C5%9Bmieciuch-w-jednym-pomgospod/#findComment-4399770

Mam :)

Gazówka kondensat + stałopalny kocioł. Śmieciuchem nie nazywam, bo śmieci nie palę - czyste drzewo idzie w komin :)

Zdjęcia z realizacji w dzienniku.

Zadowolenie - 200%. Dopiero od tygodnia chodzi gaz, od 1 września jak zacząłem palić, paliłem tylko wieczorami w kotle i wystarczało utzrymać temperaturę. Teraz też bym mógł ale bym musiał co pare godzin dokładać drzewo a to nie wykonalne ( praca ).

Reku też mamy, umieszczone na podaszu nieużytkowym, walki z ocieplaniem opisane w dzienniku.

Pom. gosp. ma swoją odrębną wentylację grawitacyjną - drzwi szczelne.

pozdrawiam, majki

Dziękuję bardzo Majki.

Czyli ja zrobię podobnie. Gazowy jako gł źródło ogrzewania + piec na drzewo (ok nie będziemy mówili śmieciuch) jako dodatkowy na zimę. Dla zmniejszenia kosztów mogę raz na dzień czy nawet raz na dwa dni rozpalić, nie ma problemu a że mam dostęp do dobrego drzewa w dobrej cenie powinno być na +. Reku wtedy przeniosę nad poddasze które i tak chcę ocieplić jako stryszek. Powiedz mi jeszcze masz bufor do którego masz podłączony i gaz i stałopalny?? ile litrów??

https://forum.murator.pl/topic/150885-piec-gazowy-%C5%9Bmieciuch-w-jednym-pomgospod/#findComment-4400012

Ja tak się teraz zastanawiam czy nie zrezygnować z pieca na paliwo stałe i nie zrobić kominka z płaszczem wodnym. Kominek i tak chcemy mieć. A ponieważ w piecu na stałe chcę palić tylko w zimie to równie dobrze można palić w kominku. Dom chce dobrze ocieplony więc chyba nie ma sensu inwestować w 3 źródła grzania. No bo kominek chcę podłączyć pośrednio do reku (tzn wymiennik rura w rurze (w rurze którą odprowadzane jest ciepło z kominka{nie dym} chciałbym puścić wywiewy z łazienki, garderoby, kuchni). Może się uda. Tak czy siak komin z dwoma wywiewami (kominek i piec na stałe) tak na wszelki wypadek. Bo gaz to można bezpośrednio przez ścianę.
https://forum.murator.pl/topic/150885-piec-gazowy-%C5%9Bmieciuch-w-jednym-pomgospod/#findComment-4403849

• 3 weeks później...

Ja mam kocioł na drewno i węgiel, instalacje przygotowana pod piec gazowy, wspólny zasobnik CWU do obydwu, rekuperator i kominek :)

Początkowo miał być kominek z płaszczem wodnym .. ale kotłownia powinna być w kotłowni a nie w salonie. Poza tym taki wkład jak mi się podobał kosztował ponad 10 000 PLN. Za piec dałem 2800 i mogę w nim palić tez węglem co później okazało się znacznie wygodniejsze niż drewno a zwłaszcza przy dużych mrozach (a w każdym razie mam opcję). Kominek i tak będzie, ale nie jako główne źródło ciepła zimą. Mam przy kominku czerpnie do rekuperatora. Odradzono mi podłączanie ciepłego powietrza bezpośrednio do układu na powrocie, więc będzie na czerpni, i będzie przekazywało ciepło przez sam wymiennik. Mniejsza wydajność, ale większy komfort i bezpieczniej dla rekuperatora.

Po tym jak mi się brudzi w kotłowni widzę, że to była dobra decyzja. paprochy z drzewa, codzienne wygarnianie popiołu i td, a do tego w przypadku kominka dochodzi jeszcze czyszczenie szyby ... nie chciał bym tego mieć w salonie. W poprzednim domu miałem kominek , taki zwykły żeliwny, i paliłem w nim jesienią i wiosną, oraz dla miłego klimatu w domu, i to jest OK .. ale kotłowanie w nim na okrągło musi być mordęgą.

Widziałem okład majkiego bo znalazłem go kiedy projektowałem swój. Mamy coś bardzo podobnego, tylko że on am jeszcze fajoski bufor :) Kiedy lepiej poznam działanie mojego systemu grzewczego w praktyce i okaże się, że generuje duże nadwyżki ciepła to tez się nad buforem jeszcze zastanowię, ale puki co to wygląda na to, że mam optymalnie zbilansowany system, co w połączeniu z dobrze wyizolowanym domem spowoduje że chyba odejdę od pomysłu bufora. Zobaczymy.

https://forum.murator.pl/topic/150885-piec-gazowy-%C5%9Bmieciuch-w-jednym-pomgospod/#findComment-4451265