Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wkład Tarnavva 16 kW czy 18 kW - jak poprawnie dobrać moc ?

Joker_28

Recommended Posts

Witam serdecznie i proszę o pomoc.

Stoję przed wyborem wkładu kominkowego, a raczej jego mocy. Powierzchnia użytkowa całkowita 160 m2 (po podłodze 170 m2), wysokość ok. 2,6 m. Jest zrobione rozprowadzenie DGP strychem do 5 pomieszczeń (4 pokoje na górze i 1 na parterze), zamontowana turbina - chyba pięćsetka.

I teraz do sedna. Wybrałem wkład Tarnavva i waham się który będzie optymalny:

- Tarnavva Unica Plus 18 kW (moc nominalna ca. 16 kW) czy też

- Tarnavva Unica Plus 16 kW (moc nominalna ca. 12 kW) ???

Wiem, wiem - sporo na ten temat na forum i w sieci, tylko ....

w zależności od źródła informacji raz pasuje jeden a raz drugi wkład !!!!

Jedni profesjonaliści radzą policzyć 1 kW na 10 m2, a inni znów 0,6 kW na 10 m2.

Poproszę praktyków o pilne doradztwo, plizzzzzzzzzzzzz

P.S. Ten post umieściłem już w innym wątku, postanowiłem jednak założyć nowy temat, bo pilnie potrzebuję odpowiedzi - z góry dziękuję za rady.

Dzięki za odzew.

Gdzie mam się tego dowiedzieć ? Z projektu ?

Czy nie można z grubsza określić, który wkład byłby odpowiedniejszy ?

Dom - bryła zwarta, dwa balkony, dwie lukarny, wykusz. Pustak max 29 cm + styropian 15 cm. Pod podłogą 10 cm styro, na poddaszu 15 + 5 cm wełny.

Kominek umiejscowiony prawie centralnie w salonie 34 m2 do którego przylega półotwarta kuchnia (taka L-ka).

• 1 year później...
Witam na wstępie chcę powiedzieć że miałem podobny problem z podobnym domkiem i piecem ,wybrałem 16 kW ale teraz na pewno bym wybrał większy.A jeśli chodzi o firmę Tarnavva to na pewno bym nie polecał.Chodzi o reklamacje i serwis. Firma ta wychwala się 10 letnią gwarancją a nie potrafią mimo obietnic przyjechać od dwóch miesięcy i wymienić bubla którego zrobili.