Trufla 01.12.2010 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 /Witam ,potrzebuję drobnej pomocy. ż muszę zrobić coś w rodzaju kurtyny powietrznej na wejściu (wynik ma być tak chałupniczy, że planuję dać rurę z nawiertami, która z jednej strony będzie miałą zaślepienie, a z drugiej źródło wtłaczanego powietrza. Z fizyki orłem nie byłem, ale wydaje mi się, że otwory n. z prawej części rury (ca 2m) będą dawały powietrze pod większym ciśnieniem aniżeli te z lewej strony (najdalej od żródła tłoczonego powietrza). Idąc dalej swoim laickim tokiem myślenia - wyrównać ciśnienie "na wyjściu" powinno powiększenie otworów przy źródle i pomnijeszenie tych najdalej źródła (po lewej stronie). Zamiarem jednak jest aby ciśnienie i "ilość" (szerokość smugi powietrza) powietrza (oraz otwory) były takich samych rozmiarów. Czy ktoś podpowie mi jak rozwiązać ten problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 01.12.2010 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 wentyl niech dmucha do skrzynki z której wyprowadź sobie żądaną ilość pojedynczych i jednakowych rurek, każda z nich możesz przyjąć będzie dmuchać tak samo, uwzględnij jednak wydajność wentylatora, do kurtyny potrzebna jest dość spora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 01.12.2010 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Czy ktoś podpowie mi jak rozwiązać ten problem ? Zamiast rurek zaproponowałbym zastosowanie regulowanej szczeliny o jednakowej szerokości. Oprócz dużej wydajności wentylator powinien mieć odpowiedni "spręż" (bo będą duże opory przepływu powietrza). Odpowiednie wentylatory znajdziesz w dziedzinie transportu pneumatycznego (poszukaj w Internecie). Zwykły wentylatorek na biurko nie wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts