pit79 01.12.2010 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 (edytowane) Mam piec gazowy jukers w instalacji zamkniętej. Oprócz tego mam w pomieszczeniu za kotłownią piec na węgiel i drewno. Z racji tego że mam sporo drewna to chciałem to palić w piecu na drewno i poprzez wymiennik spiąć te instalacje. Męczę się juz tydzień z tem gównem i cholery dostaję bo dzieją się u mnie jakies cuda Mianowicie. Piec gazowy wyłączony.Rozpalam piec węglowy, pompy na dwóch obiegach włączone. Temp na piecu rośnie do momentu wejćia w wymiennik(A) wyjście z wymiennika jest zimne, lub ledwo ciepłe (B) W momencie kiedy wyłączę pompę po stronie obiegu gazowego, wyjście (B) robi się gorące i woda płynie na grzejnik. W momencie uruchomienia pompy po stronie gazu temp na piecu rośnie C i D są zimne , a temp na piecu będzie mi rozła aż do momentu zagotowania wody. Dlaczego tak sie dzieje? http://img262.imageshack.us/img262/6918/chemattt.jpg Błagam podpowiedzcie coś bo zwariuje Edytowane 1 Grudnia 2010 przez pit79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 01.12.2010 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Mam piec gazowy jukers w instalacji zamkniętej. Oprócz tego mam w pomieszczeniu za kotłownią piec na węgiel i drewno. Z racji tego że mam sporo drewna to chciałem to palić w piecu na drewno i poprzez wymiennik spiąć te instalacje. Męczę się juz tydzień z tem gównem i cholery dostaję bo dzieją się u mnie jakies cuda Mianowicie. Piec gazowy wyłączony. Rozpalam piec węglowy, pompy na dwóch obiegach włączone. Temp na piecu rośnie do momentu wejćia w wymiennik(A) wyjście z wymiennika jest zimne, lub ledwo ciepłe (B) W momencie kiedy wyłączę pompę po stronie obiegu gazowego, wyjście (B) robi się gorące i woda płynie na grzejnik. W momencie uruchomienia pompy po stronie gazu temp na piecu rośnie C i D są zimne , a temp na piecu będzie mi rozła aż do momentu zagotowania wody. Dlaczego tak sie dzieje? http://img262.imageshack.us/img262/6918/chemattt.jpg Błagam podpowiedzcie coś bo zwariuje Z rysunku wynika, że pompa ma dodatkowy obieg "na skróty" - tak samo jak i połączenie grzejników. Po co ten zawijas? Ale włączenie pompy po stronie zamkniętej i grzanie grzejnika wygląda na błędne podłączenie wymiennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 01.12.2010 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 (edytowane) Jak wyłącze pompę po stronie obiegu zamkniętego to grzejnik przy piecu robi się ciepły, jak ta sama pompa jest włączona to piec mi się gotuje.POmpa po stronie układu otwartego zamontowana jest w tzw obejściu [pompy z filtrem i zaworem kulowym więć obiegu krótkiego nie ma. http://img444.imageshack.us/img444/2183/1111111111111111ux.jpg Edytowane 1 Grudnia 2010 przez pit79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 01.12.2010 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 rysunek jest niedokładny, ten dodatkowy obieg o którym wspomina "mały" to chyba obejście na wypadek braku prądu dla pompki, tylko czy jest na nim zawór??????? jaki????? całe zaburzenie najprawdopodobniej powoduje ten wymiennik (nie napisałeś jaka jest jego konstrukcja czy producent) wykonaj spinkę pomiędzy rurą A i B wstaw zawory na tych rurach i jeden na spince odcinając wymienniki będzie grzało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 01.12.2010 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 spróbuj zrobić zdjęcie tego systemu to łatwiej będzie coś konkretnego poradzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 01.12.2010 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 Jutro zrobię bo dzi nie mam. Obejście do pompy mam takie:http://allegro.pl/obejscie-pompy-zespol-pompy-zp32-25-40-i1342753884.html Dwa razy udało mi się uruchomic wymiennik tak że grzał ładnie na piecu miałem 60 st , po stronie gazu miałem ok 54st. Wymiennik mam płytowy. Nie chodzi mi o ty by grzał mi grzejnik ale bardziej o to by ten cholerny wymiennik dział. Piec ma 17kw wymiennik niemieckiej firmy APV ponoć 25kw ale jak dla mnie to tyle to on nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 01.12.2010 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 obejście klasyczne, zdarza się że te zawory się zawieszają, sprawdź temperaturę rurki przed pompką i tego zaworu jak jest taka sama to delikatnie styknij w ten zawór Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 01.12.2010 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 OK , jutro ostatni dzień testów. Zrobię jak mówisz. Zastanawia mnie tylko czemu włączenie obiegu po stronie gazu powoduje taki efekt. Bałem się że może wymiennik jest nieszczelny, ale odkęciłem zasilanie i powrót od węglowego i nic nie cieknie. Wcześniej miałem podłączone zasilanie od dołu i sprawa wyglądała tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 01.12.2010 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 a odpowietrzniki to Ty masz jakieś na tym wymienniku, bo jeżeli schemat odzwierciedla stan faktyczny to wymiennik na pewno będzie zapowietrzony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 01.12.2010 22:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 (edytowane) Jak idzie ta pionowa czerwona rura od pieca węglowego i pod kontem 90st skręca do wymiennika w miejscu (A) to zamiast kolanka wkęciłem trójnik i jest on zakończony odpowietrznikiem takim odkęcanym jak do kaloryfera. Leci z nigo woda, ale czasem "parska" . Zrobię jutro zdjęcie i wstawie jak to wygląda w rzeczywistości. Edytowane 1 Grudnia 2010 przez pit79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 02.12.2010 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Jak idzie ta pionowa czerwona rura od pieca węglowego i pod kontem 90st skręca do wymiennika w miejscu (A) to zamiast kolanka wkęciłem trójnik i jest on zakończony odpowietrznikiem takim odkęcanym jak do kaloryfera. Leci z nigo woda, ale czasem "parska" . Zrobię jutro zdjęcie i wstawie jak to wygląda w rzeczywistości. odpowietrznik ma być w najwyższym punkcie instalacji, powinieneś też odpowietrzyć tą instalację od tyłu czyli zamykając zawory przed odpowietrznikiem na zasilaniu, ale najwięcej podpowiem jak to zobaczę na tej fotce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 05.12.2010 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 kajmanxxl - bardzo dziękuję za pomoc. Na początek przepraszam że nie zrobiłem zdjęcia ale żona posiała ładowarę do aparatu, a ja ostatnio dostęp do netu mam mocno utrudniony. Sprawa wygląda tak- powalczyłem 2 dni w kotłowni i udałosię - problemem był zabrudzony filtr. Po wyczyszczeniu wszystko działa jak należy.Podpowiedz mi jeśli możesz czy w momencie kiedy działa piec węglowy, powinien działać piec gazowy?Mam założony przekaźnik, który działa w ten sposób że jak temp napiecu węglowym osiąga temp POWIEDZMY 35st to uruchamiają się 2 pompy i piec gazowy mi się wyłacza, w momencie ostygnięcia węglaka piec gazowy się odpala i dalej grzeje. Czy jest to poprawne i potrzebne? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 06.12.2010 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Filtr a o tym nic wcześniej nie pisałeś, dobrze jest mieć większy niż instalacja włączony na redukcjach to problem zatykania zdarza się rzadziej.Równocześnie nie powinny działać w tym przypadku te piece, a co do tego przekaźnika to super sprawa bardzo zaoszczędzi Ci energii a temperatura powinna być ustawiona taka jaką wysyłasz na grzejniki lub powinno to być połączone z termostatem pokojowym, bo to tak jak z jazdą samochodem na autostradzie pali najmniej, czyli gdy stale utrzymujesz tę samą temperaturę w pokoju piec zużywa najmniej gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts