mundek 11 02.12.2010 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Podczas kopania fundamentów odkopałem rurę z wodą która idzie przez środek mojej działki i teraz już fundamentu.Jest to woda prywatna która idzie ze studni do jednego przedsiębiorcy.po wylaniu fundamentu obsypałem rure ziemią jednak podczas mrozów woda zamarzła prawdopodobnie albo rozmroziło rure.Do kogo należy obowiązek usunięcia awarii?zgłaszałem wczesniej włascicielowi wody że trzeba przerobić instalacje aby ominąć mój fundament ale się nie zainteresował.Jak to wygląda prawnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 02.12.2010 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Podczas kopania fundamentów odkopałem rurę z wodą która idzie przez środek mojej działki i teraz już fundamentu.Jest to woda prywatna która idzie ze studni do jednego przedsiębiorcy.po wylaniu fundamentu obsypałem rure ziemią jednak podczas mrozów woda zamarzła prawdopodobnie albo rozmroziło rure.Do kogo należy obowiązek usunięcia awarii?zgłaszałem wczesniej włascicielowi wody że trzeba przerobić instalacje aby ominąć mój fundament ale się nie zainteresował.Jak to wygląda prawnie? Taka rura musi byc zinwentaryzowana i naniesiona na mapy. Jesli jej na mapach nie ma to: - wycinasz i zaslepiasz ta rure na poczatku i na koncy swojej dzialki, a jak sie wtedy wlasciciel zainteresuje, to sie pytasz: "Panie jaka rura - Tu jest mapa geodezyzjna, i tu zadnej rury nie ma". A prawie na pewno nie ma jej na mapach, bo by Ci nie udzielono pozwolenia na budowe w tym miejscu. Czyli ktos se pociagnal rure przez Twoja dzialke bez pytania Ciebie (lub poprzedniego wlasciciela) o pozwolenie oraz bez naniesienia tego faktu na mapy geodezyjne. Wzglednie idziesz do nadzoru budowlanego i zglaszasz. Po tej rurze do wlasciciela jak po sznurku dojda komu trzeba kare wlepic. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundek 11 02.12.2010 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 no nie tak do końca bo poprzedni własciciel pozwolił tam rure zakopać ale na mapach jej nie ma.Dawniej tak kopali gdzie chcieli wystarczyła słowna zgoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 02.12.2010 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 no nie tak do końca bo poprzedni własciciel pozwolił tam rure zakopać ale na mapach jej nie ma.Dawniej tak kopali gdzie chcieli wystarczyła słowna zgoda. Czy masz to pozwolenie poprzedniego wlasciciela na papierze? marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundek 11 02.12.2010 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 no raczej nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 02.12.2010 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 no raczej nie ma Wiec tak jak mowilem. Idziesz do sasiada, prosisz o przesuniecie rury tak zeby nie kolidowala. Jesli tego nie zrobisz w przeciagu X dni to zglosisz to do nadzoru budowalnego niezinwentaryzowana rure prawdopodobnie zakopana bez planu pozwolenia itp, wskazujac prawdopodbonego wlasciciela. Gwarantuje, ze nadzor budowalny nie machnie na to reka dlatego: "ze dawniej sie tak robilo gdzie chcialo, i zgoda slowna wystarczyla". Dlaczego Ty masz cierpiec z powodu ze ktos nie zatroszczyl sie o to jak nalezalo i zgodnie z przepisami.?? marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundek 11 02.12.2010 09:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 dziękuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elka51 25.08.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 no nie tak do końca bo poprzedni własciciel pozwolił tam rure zakopać ale na mapach jej nie ma.Dawniej tak kopali gdzie chcieli wystarczyła słowna zgoda. Nie prawda. Dawniej też inwentaryzowali rury i nanosili na mapy geodezyjne (może nie aż tak dokładnie jak robią to dzisiaj.. GPS'em). Nienaniesiona rura na mapie = samowolka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts