Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opadająca podłoga

chriss1

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 539
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dosypać i zagęścić to ponownie czy przy chudziaku zastosować włókna rozproszone

Ja bym dobrze zazbroił i dał dobry mocny beton

sam nie wiem co o tym myśleć... po 19 stronach wątku takie rzeczy... na tych 19 stronach już były odpowiedzi i to nawet kilkakrotnie...

Edytowane przez freetask
poprawka cytowania

sam nie wiem co o tym myśleć... po 19 stronach wątku takie rzeczy... na tych 19 stronach już były odpowiedzi i to nawet kilkakrotnie...

malux20 pisał że zalewa wieniec, jeżeli wieniec mają wzmocnić włókna chyba odkrywamy cudowny i niezawodny sposób budowania niezniszczalnego domu preferowany tak jednoznacznie przez nieomylnego i wszystkowiedzącego zibik_eng. Tak, trzeba mieć światły umysł by wywnioskować że ktoś doradza albo stosuje włókna do zapobiegania opadaniu posadzki. Bravo!

A na 19 stronach tego wątku takich sugestii jeszcze nie było.

Edytowane przez Darek49

Włókna spełniają swoją rolę znakomicie w zakresie tego do czego zostały stworzone - tj. zapobieganiu powstawaniu mikrorys skurczowych.

Co do wiary w cuda i zapobieganie osiadaniu posadzki po dodaniu mikrowłókien to taką samą moc (albo i większą) w cudowne zabezpieczenie osiadania posadzki wykonanej na nieprawidłowej podbudowie miałaby biblia lub woda święcona wrzucona do mieszanki betonowej.

Jak widać są tacy którzy nie potrzebują zagłębiać się w lekturę kilkunastu stron by wiedzieć co inni mają do powiedzenia, wystarczy że mają problem, a jak mają problem znaczy że posunęli się do chorej oszczędności. Proste.

Jak piszesz o szamanach pomyśl czy przypadkiem nie stosujesz sam takiego podejścia nie zagłębiając się dokładniej tylko lecisz po wszystkich jedną nutą. Ale wysyłać innych do szkoły? Może zmień sobie hobby. Wybory idą, można się wykazać wykształceniem i wszystkim czym nie za bardzo można się popisać na co dzień. Biblia? Święcona woda?

Są jakieś granice.

Edytowane przez Darek49

malux20 pisał że zalewa wieniec,

malux20 napisał:

"no to z 2 miesiące od zagęszczania jeden narożnik siadł prawie z 10 cm.

fakt że oprócz deszczu regularnie lałem z węża.

jutro zalewam wieniec to tam też dosypać tych włókien?"

ja odniosłem wrażenie, że 3/4 postu było o zagęszczaniu i laniu chudziaka, a Ty mu odpowiadasz żeby dobrze zazbroił i lał mocny beton, zamiast (póki nie ma nic wylane) zadbać o to, żeby ten beton leżał a nie wisiał, ale, jak napisałem o tym już było chyba na trzeciej stronie... Może źle zrozumiałem...

malux20 napisał:

"no to z 2 miesiące od zagęszczania jeden narożnik siadł prawie z 10 cm.

fakt że oprócz deszczu regularnie lałem z węża.

jutro zalewam wieniec to tam też dosypać tych włókien?"

ja odniosłem wrażenie, że 3/4 postu było o zagęszczaniu i laniu chudziaka, a Ty mu odpowiadasz żeby dobrze zazbroił i lał mocny beton, zamiast (póki nie ma nic wylane) zadbać o to, żeby ten beton leżał a nie wisiał, ale, jak napisałem o tym już było chyba na trzeciej stronie... Może źle zrozumiałem...

Myślę że nie ma sensu 15 razy pisać tego samego jeżeli chodzi o zagęszczanie itd. natomiast o włóknach jeszcze nie było i nie czuje się autorytetem w tej dziedzinie jak pewna wybitna osoba w tym wątku więc pozwoliłem sobie na wyrażenie opinii na temat włókien które zastosowałem na WYLEWCE nie na chudziaku. Ktoś może mieć inne zdanie na ten temat. Malux20 chciał je dać do chudziaka co wydaje mi się zbędne. Włókna te stosuje się na cienki beton zamiast siatki w celu jego wzmocnienia, osobiście dałem się namówić wykonującym wylewkę mimo iż szła siatka a wylewka miała ok 8cm. Zrobiłem to zapewne z chorej oszczędności ale po ostatnim rozkuciu wylewki w jednym miejscu uważam że została może ona uelastyczniona na tyle że nie pękała ale też beton nie był cienki jednak straciła odrobinę na twardości czego nie zauważyłem na strychu gdzie nad garażem włókien nie ma. Malux20 pytał też o zastosowanie włókien do wieńca który zalewać miał ,,jutro,, a który ja wolałbym dobrze zazbroić to wszystko.

Nie napisał jaki znowu wieniec bo czy robi się wieniec na fundamencie? jutro to jutro a reszta już była z czym się w zupełności zgadzam, wystarczy się troszkę cofnąć tym bardziej że część dyskutujących w tym wątku rozwiązała już problem i nie bierze udziału w dalszej dyskusji a ich wpisy są warte uwagi.

Edytowane przez Darek49

Było o tym nie tylko na trzeciej choć tam rzeczywiście poruszana była ta sprawa po raz pierwszy. Było też na innych stronach że ubicie np. metra ziemi jest co najmniej bardzo trudne o ile możliwe. Malux20 nie pisałeś wcześniej chyba że przeoczyłem ile Masz tej podsypki ale zrozumiałem że 2 m-ce temu było zagęszczane a mimo to siadło. Domyślam się że mówimy o stanie zero (a pro po sugestii że budować do dachu a chudziak lać oknem na końcu) czyli mokry ostatni okres pomógł osiąść temu co niezbyt dobrze się skompresowało. Freetask mówił o ubiciu tylko czy to pomoże? Nie zaszkodzi ale jeżeli nie ubite jest np na 60cm? Zapewne warto zmierzyć stopień zagęszczenia bo ostatnio było dużo deszczu który pomógł się ubić na co wskazuje osiadanie. Na tym etapie zbrojenie jeszcze Możesz robić jeżeli freetask je wykonał to chyba jest najlepszym adresatem pytania czy robić a już tym bardziej jak. Skonsultował bym to jeszcze tylko z kierownikiem budowy zgodnie z zasadą że każdy przypadek jest trochę inny czyli projekt, materiały czy inne. Edytowane przez Darek49

Freetask mówił o ubiciu tylko czy to pomoże? Nie zaszkodzi ale jeżeli nie ubite jest np na 60cm?

Ubicie to był taki skrót myślowy, tego o czym już było - jeżeli to konieczne (dużo zasypki) to najlepiej wybrać...

Zapewne warto zmierzyć stopień zagęszczenia bo ostatnio było dużo deszczu który pomógł się ubić na co wskazuje osiadanie.

swego czasu robiłem takie badanie i nie znalazłem wytycznych do interpretacji wyniku :-( tzn. tak naprawdę zostałem z cyferkami, które przy budowie autostrady byłyby zaakceptowane podobno, ale normy dla zagęszczenia pod budowę domu jednorodzinnego nie znalazłem...

Na tym etapie zbrojenie jeszcze Możesz robić jeżeli freetask je wykonał to chyba jest najlepszym adresatem pytania czy robić a już tym bardziej jak.

Najlepszym adresatem będzie kierownik/projektant :-) Poza oczywistymi rzeczami jak dobór rodzaju/ilości stali zbrojeniowej, uwzględnią jeszcze (przynajmniej powinni) dodatkowe obciążenie wynikające z powieszenia tej płyty na fundamencie

kierownik twierdzi że to od nadmiaru wody

każe zrobić chudziaka grubszego

czyli przyznaje że się zagęściło i teraz każe nadrabiać to chudziakiem(z Twojej kieszeni), bo zakładam, że grubszy chudziak to nie lekarstwo na zagęszczanie się podsypki... Jeżeli źle zakładam to pomyśl nad jakimś nadzorem nad tą budową...

kierownik twierdzi że to od nadmiaru wody

każe zrobić chudziaka grubszego

ja tydzien po ubiciu mocno lałem wodą.

Kiedyś sypano trochę ziemi i lano wodę, potem znowu itd. Inna teoria mówiła że należy sypać piach bezpośrednio w wode nalaną wcześniej do środka. Lana woda wsiąka w głąb i robi swoje.

Edytowane przez Darek49

Dawno mnie tu nie było...

Zdecydowałem się na odkrywke w miejscu gdzie było słychac na płytkach pustkę ( w przedsionku , tam gdzie najczesciej się chodzi ) - sasiadująco jest pralka.

Odkulismy jedna plytkę okazalo się że wylewka kruszy się w palcach - wierzchnia wartswa jest w miare ok ale 2 cm ponizej poziomu wylewki jest tak krucha ze bylem w stanie wybierac rękami wiadro 10 litrowe piachu!!

Rurki od podlogowki nie sa zalane betonem tylko piachem - nie mam pojecia z czego się to wzielo..

.

Wylewka byla robiona z mixokreta , a flizy kładzione okolo 5 msc po zrobieniu wylewki.

I moze ktos ma pomysl czemu tak sie dzieje??

Wybrałem dziure 30x30 - odslaniając jedną rurkę od ogrzewania podłogowego - dalej juz wydaje się być twardsza wylewka

Zaznaczam ze odkucie jest na przejsciu 2 pomieszczen ( brak odcięcia listwa dylatacyjna )

Wyglada na to ze moj problem z osiadaniem jest tego powodem ..

Rurki od podlogowki nie sa zalane betonem tylko piachem - nie mam pojecia z czego się to wzielo..

.

Wylewka byla robiona z mixokreta

przyoszczędzili na cemencie? Swoją drogą ciekawe: u góry twardo, na dole twardo, po środku piach... Wygrzewałeś podłogówkę? Polewałeś wylewkę albo przykrywałeś folią? Może za mało wody?

Jeżeli z wierzchu wylewka jest twarda to nie ma chyba znaczenia czy było przykrywane folią bo cement bez folii nie wywietrzał, wygląda to jak by nie wymieszane zostało dobrze albo faktycznie przyoszczędzili fachowcy na cemencie.

cement nie wywietrzał :-) ale woda mogła. Do wiązania potrzebna jest woda - jeśli przykrył folią to w górnej warstwie wykraplała się i zwilżała trochę tę wylewkę - być może wystarczająco, żeby wylewka związała. redpradnik - napisz czy przykrywałeś folią albo polewałeś tę wylewkę i napisz co z tą podłogówką - wygrzewałeś podłogi? Jeśli tak to kiedy? Napisz też czy ten piasek, którym jest obsypana podłogówka to piasek czy piasek z cementem...

• 2 weeks później...

Witam Towarzyszy Niedoli... :bash:

(to mój pierwszy post)

Na początek - dzięki za rady zawarte w tym wątku. Dzięki Wam zamówiłem wizytę Ureteka (czekam na odzew).

A musiałem, bo mam niemal identyczne objawy, z którymi zetknął się Darek49:

- podłogi opadające (głównie) przy zewnętrznych krawędziach (od 3mm do 3,5 cm).

- łączna powierzchnia pomieszczeń, w których "to się dzieje" - ok. 100 m2

- jedna ścianka działowa (z gazobetonu, dostawiona "na życzenie", na chudziaku) ma wiele poziomych pęknięć, właściwie to już szczelin (na wylot)

- oczywiści siada też kominek z płaszczem wodnym, powoli demolując obudowę z kamienia...

Krótki opis przypadku:

- dom (parterowy, bez piwnic) kupiliśmy w stanie surowym otwartym

- stał ok. 6 lat, bo się nie mogli dogadać inwestor/wykonawca/dłużnicy itp

- miał wylany chudziak, pod którym, jak przypuszczam, zamiast zagęszczonego piachu są puszki, butelki i worki po cemencie (tak, wiem - to są moje przypuszczenia, bo nie robiłem odkrywki, ale dowiedziałem się, że ten dom stawiali partacze, więc prawdopodobnie zamiast zagęścić podłoże, wywalili tam cały syf z budowy)

- rzeczoznawca, u którego zamówiliśmy ekspertyzę stanu budynku, sprawdził stan ogólny, więźbę, odkopał fundamenty, ale nie zająknął się nt. chudziaka. Również późniejsi wykonawcy - hydraulik, murarze, tynkarze, posadzkarze i inni "-arze" nie napomknęli nawet słowem typu: "Panie, a sprawdzałeś pan, co jest pod spodem?". Zresztą nawet ich nie winię, 3 lata temu to i tak cud był, że glazury nie układał u mnie np. weterynarz... Każdy robił "swoje" i jazda.

- osiadanie zaczęło się ok. rok po zamieszkaniu (mieszkamy równo 2 lata)

- największy "postęp" był, gdy na sąsiedniej posesji zagęszczali grunt pod kostkę - w łazience siadło w ciągu tygodnia o centymetr

Początkowo łudziłem się, że to może styropian. Albo że się ten cholerny chudziak w końcu zatrzyma, a ja zrobię wylewkę samopoziomującą, ale kto mi da gwarancję, że znów się nie opuści?

Wizja zrywania wszystkiego (podłogi, instalacje...) "do zera" wywołuje u mnie chęć do emigracji.

Przytaczane przez Was ceny usług Ureteka są jak dla mnie mordercze, ale przynajmniej "szybko i bezboleśnie" ;)

Darek49 - czy od czasu wykonania iniekcji zauważyłeś coś istotnego dla takich jak ja?

pzdr,

A'T.