Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opadająca podłoga

chriss1

Recommended Posts

cement nie wywietrzał :-) ale woda mogła. Do wiązania potrzebna jest woda - jeśli przykrył folią to w górnej warstwie wykraplała się i zwilżała trochę tę wylewkę - być może wystarczająco, żeby wylewka związała. redpradnik - napisz czy przykrywałeś folią albo polewałeś tę wylewkę i napisz co z tą podłogówką - wygrzewałeś podłogi? Jeśli tak to kiedy? Napisz też czy ten piasek, którym jest obsypana podłogówka to piasek czy piasek z cementem...

Nie przykrywalem folią , polewalem nawet az za bardzo bo z gory woda po scianach sie lała..

Nie wygrzewalem - zrobilem wylewki w lipcu i a podlogowka ruszyla w grudniu

Wyglada jak by to był piasek z cementem ale dosc luzny

U mnie problemem moze nie byc opadajacy chudziak ale... zle wykonana wylewka

W miejscu gdzie przechodzą rury wodne nie sypali zadnego piasku zeby wyrównac tylko wycinali dziury w styropianie ..

Najwieksze i w zasadzie jedyne opadniecie podlogi widze w pralni gdzie jest pralka i w sasiadujacej lazience ale tylko na scianie sasiadujacej z pralnia

Oprocz tego mikropęknięcia sciany dzialowej po drugiej stronie pralni

• Odpowiedzi 539
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj A'TOMEK73.

Nie nic niepokojącego nie zauważyłem na szczęście, czasem jak coś puknie to aż sztywnieje ale lokalizuje dźwięk i to np. rama okna pod wpływem zmiany temperatur. Jeszcze bywa że zerkam czy coś się nie dzieje ale jest ok i mam nadzieję że już tak zostanie. Polecam upewnić się przed pracami gdzie dokładnie przebiega kanalizacja, są firmy które robią inspekcie kanalizacji kamerą z lokalizacją w postaci szkicu na rzucie budynku. Wydając tyle kasy szkoda jeszcze by było kuć posadzkę w celu naprawy kanalizacji zatkanej materiałem wypełniającym.

Edytowane przez Darek49

Dzięki za odpowiedź! Mniej-więcej wiem, gdzie przebiega kanalizacja (była w tym chudziaku), a jesli chodzi o instalacje C.O., wody, centr. odkurzania to robiłem zdjęcia.

Jeszcze dwa pytania, jeśli pozwolisz: czy u Ciebie robili taką inspekcję kamerą (lub innym urządzeniem)?

I drugie: czy (jeśli to był Uretek) cena oscylowała w okolicy 500 zł/m2? (ja jeszcze czekam na odpowiedź, wysłałem zgłoszenie za pomocą formularza ze strony)

Edit: właśnie dostałem odpowiedź, z której wynika że: "zakres cenowy naszych prac

podniesienia podłóg, który kształtuje się w okolicach 500-700 PLN/m2"

No to mam teraz zagwozdkę...

:bash: :bash: :bash:

... "na szczęście" i tak nie mam jeszcze takiej kasy!

;)

pzdr,

A'T.

Edytowane przez A'Tomek73

a ja mam pytanie z trochę innej beczki,typu logistycznego :). U mnie ściana fundamentowa będzie miała około 1,5 m, będziemy to zasypywać, pójdzie duuużo piasku (pewnie z 300 ton). Planujemy zagęszczać co 20 cm. Jak rozwiązać sprawę 'ładowania' piachu w fundament? Chodzi o to, że u nas wynajęcie koparki to koszt 90 zł za godzinę. W momencie kiedy ekipa będzie zagęszczać (dwie zagęszczarki) - kopara stoi. Lecą okrutne godziny. Może zamiast koparki, wziąć rodzinę i np we trzech dowozić ekipie kruszec na taczkach? Jest w ogóle sens tak robić, czy raczej nie damy rady tego sprawnie zrobić?

Planujemy zagęszczać co 20 cm. Jak rozwiązać sprawę 'ładowania' piachu w fundament? Chodzi o to, że u nas wynajęcie koparki to koszt 90 zł za godzinę. W momencie kiedy ekipa będzie zagęszczać (dwie zagęszczarki) - kopara stoi.

nie masz nic innego do kopania? jakiś drenaż, studzienka, gwc, oczyszczalnia, przyłącze? Zeby to połączyć, bo do samego zasypywania to rzeczywiście trochę się "nastoi", obsypuj też z zewnątrz, żeby nie rozepchać sobie ścian...

nie masz nic innego do kopania? jakiś drenaż, studzienka, gwc, oczyszczalnia, przyłącze? Zeby to połączyć, bo do samego zasypywania to rzeczywiście trochę się "nastoi", obsypuj też z zewnątrz, żeby nie rozepchać sobie ścian...

niestety w tym roku więcej nic do kopania nie mam. Jedynie to o czym wspomniałeś, że może w tym czasie będzie obsypywał budynek z zewnątrz

• 4 weeks później...
Proszę się zapoznać...

o! reklama :-) ale jeśli masz coś z tymi badaniami wspólnego, to może wiesz czy te wyniki które z takiej sondy się uzyskuje jest do czego przyrównać - kiedyś dowiedziałem się, że normy są do nasypów, pod drogi, ale nie dla zabudowy jednorodzinnej? Wiesz może jak interpretować wartości Evd 16.9 23.6 21.9 [MN/m^2] uzyskane z przyrządu ZORN ZFG-02 (sonda dynamiczna).

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Szukając rozwiązań mojego problemu zadzwoniłem tam dzisiaj.

Technologia jest zupełnie inna od oferowanej przez Uretek (co zrozumiałe - tu pianobeton, tam żywica)

W skrócie:

- są z Wielkopolski, ale ich mobilne ekipy działają w całym kraju

- naprawa mojego przypadku miałaby polegać na wprowadzeniu pod chudziak tego pianobetonu

- wykonują to poprzez nawiercenie otworów w fundamentach z zewnątrz budynku (jak dobrze zapamiętałem ok. 6 cm średnicy) i tymi otworami wtłaczają odpowiednią ilość substancji (co znaczy "odpowiednią ilość"? prawdopodobnie dotąd, aż wylezie otworem z drugiej strony budynku/pomieszczenia)

- w przeciwieństwie do technologii stosowanej przez Uretek, wtłaczany pianobeton nie podniesie posadzki do poziomu pierwotnego (przed osiadaniem), ma natomiast zatrzymać dalsze osiadanie

- do określenia zakresu prac należy wykonać coś w rodzaju odkrywki (żeby przekonać się co tam tak naprawdę się dzieje). Wierci się otwór i wprowadza sondę (tu przyznam że nie dopytałem, czy oni to robią - padło stwierdzenie "trzeba wykonać"; jak będę zgłębiał temat to napisze na forum)

Cenowo wygląda to tak (za ich stroną):

Cena jest ustalana każdorazowo indywidualnie i waha się w granicach 230 - 270 zł/m3, wraz z kosztami zabudowy, zależnie od miejscowej ceny zapraw, ilości i gęstości PB. W każdym przypadku dolicza się koszt dojazdu zestawu produkcyjnego do placu budowy w wysokości 3,40 zł/km.

Na razie ciężko mi oszacować koszty, bo nie mam bladego pojęcia ile tam tego towaru wejdzie... ;)

:stirthepot:

Dzięki za namiar, zobaczymy co dalej.

PS. Jak się wygoogluje pianobeton, to laik może się co nieco zorientować. A może ktoś z tego forum już to przerabiał?

Edytowane przez A'Tomek73

Szukając rozwiązań mojego problemu zadzwoniłem tam dzisiaj.

Technologia jest zupełnie inna od oferowanej przez Uretek (co zrozumiałe - tu pianobeton, tam żywica)

W skrócie:

- są z Wielkopolski, ale ich mobilne ekipy działają w całym kraju

- naprawa mojego przypadku miałaby polegać na wprowadzeniu pod chudziak tego pianobetonu

- wykonują to poprzez nawiercenie otworów w fundamentach z zewnątrz budynku (jak dobrze zapamiętałem ok. 6 cm średnicy) i tymi otworami wtłaczają odpowiednią ilość substancji (co znaczy "odpowiednią ilość"? prawdopodobnie dotąd, aż wylezie otworem z drugiej strony budynku/pomieszczenia)

- w przeciwieństwie do technologii stosowanej przez Uretek, wtłaczany pianobeton nie podniesie posadzki do poziomu pierwotnego (przed osiadaniem), ma natomiast zatrzymać dalsze osiadanie

- do określenia zakresu prac należy wykonać coś w rodzaju odkrywki (żeby przekonać się co tam tak naprawdę się dzieje). Wierci się otwór i wprowadza sondę (tu przyznam że nie dopytałem, czy oni to robią - padło stwierdzenie "trzeba wykonać"; jak będę zgłębiał temat to napisze na forum)

Cenowo wygląda to tak (za ich stroną):

Cena jest ustalana każdorazowo indywidualnie i waha się w granicach 230 - 270 zł/m3, wraz z kosztami zabudowy, zależnie od miejscowej ceny zapraw, ilości i gęstości PB. W każdym przypadku dolicza się koszt dojazdu zestawu produkcyjnego do placu budowy w wysokości 3,40 zł/km.

Na razie ciężko mi oszacować koszty, bo nie mam bladego pojęcia ile tam tego towaru wejdzie... ;)

:stirthepot:

Dzięki za namiar, zobaczymy co dalej.

PS. Jak się wygoogluje pianobeton, to laik może się co nieco zorientować. A może ktoś z tego forum już to przerabiał?

Wg mnie wady:

Nie zabezpiecza przed dalszym ewentualnym osiadaniem bo to nic innego jak uzupelnienie brakujacego betonu w pustce...jak podloze pojdzie w dol to uzupelnienie nic ine da - obciazy tylko chudziak jesli pianobeton sie z nim zwiąże

Osłabienie fundamentów - uszkodzenie izolacji pionowej fundamentow

Taniej juz wyjdzie taka metoda... jesli ktos ma panele lub plytki - sciagnac panele rozkuc wylewke i chudziak i wpuszczac beton ktory mozna zamowic w dowolnej konsynstencji

U mnie na razie sie uspokoilo jak cos to tak zrobie dodatkowo wiercac w miejscu rozkucia dziury na 1,2 przypominajace slupy wtedy te slupy plus podlewka pod chudziaka moze cos da na pewno nie zaplace 40 tys za Ureteka... bo to jakis kosmos

wolal by

Wg mnie wady:

Nie zabezpiecza przed dalszym ewentualnym osiadaniem bo to nic innego jak uzupelnienie brakujacego betonu w pustce...jak podloze pojdzie w dol to uzupelnienie nic ine da - obciazy tylko chudziak jesli pianobeton sie z nim zwiąże

Osłabienie fundamentów - uszkodzenie izolacji pionowej fundamentow

Taniej juz wyjdzie taka metoda... jesli ktos ma panele lub plytki - sciagnac panele rozkuc wylewke i chudziak i wpuszczac beton ktory mozna zamowic w dowolnej konsynstencji

U mnie na razie sie uspokoilo jak cos to tak zrobie dodatkowo wiercac w miejscu rozkucia dziury na 1,2 przypominajace slupy wtedy te slupy plus podlewka pod chudziaka moze cos da na pewno nie zaplace 40 tys za Ureteka... bo to jakis kosmos

wolal by

Obciążenie chudziaka (po związaniu z pianobetonem) rzeczywiście do mnie przemawia :(

A co do izolacji pionowej fundamentów - z zewnątrz mam dysperbit (dość niski poziom wód gruntowych, podłoże piaszczyste). Myślisz że nawiercenie kilku otworów znacząco wpłynie na stopień izolacji fundamentów? To może wystarczy po robocie ponowie zabezpieczyć?

Jaką przewidujesz szerokość i głębokość otworów do wpuszczania betonu wg Twojej metody?

Mnie też wycena Ureteka nieco osłabiła (70 tys...)

u mnie jest fundament wysoki na 1,5 metra, wszystko zasypaliśmy piachem zagęszczając co 30 cm 90-tką. W tym roku nie zdążę już nic więcej zrobić. Na zimę nie wykonywaliśmy chudziaka.

Czy mogę lać wodę w fundament żeby piach osiadł, czy przy minusowych temperaturach jakie mamy nocą lepiej tego nie robić i zostawić podlewanie na wiosnę?

u mnie jest fundament wysoki na 1,5 metra, wszystko zasypaliśmy piachem zagęszczając co 30 cm 90-tką. W tym roku nie zdążę już nic więcej zrobić. Na zimę nie wykonywaliśmy chudziaka.

Czy mogę lać wodę w fundament żeby piach osiadł, czy przy minusowych temperaturach jakie mamy nocą lepiej tego nie robić i zostawić podlewanie na wiosnę?

Skoro zagesciles... to po co lac wode? Snieg spadnie potem bedzie tajał ...

Ostatnio rozmawialem z jednym budowlancem ktory glownie buduje dla developerow... Powiedzial ze b. duza czesc albo buduje domy na płycie albo coraz czesciej zbroją płyte zero i robią ją jak strop nad piwnicą aby miec spokoj..

Zaoszczedzaja kase na wsypie - bo sypią byle jaki syf - jedyne na co sie podobno uwaza to aby rury kanalizacyjne byly ulozone na warstwie nosnej gruntu ( nie zruszany ) .

Zastanowcie sie ile kasy sie wkłada w piasek do zasypu ile 2-3 tys? A tyle samo albo mniej wyjdzie stal zeby zazbroic i miec spokoj na wieki wieków Amen..

Obciążenie chudziaka (po związaniu z pianobetonem) rzeczywiście do mnie przemawia :(

A co do izolacji pionowej fundamentów - z zewnątrz mam dysperbit (dość niski poziom wód gruntowych, podłoże piaszczyste). Myślisz że nawiercenie kilku otworów znacząco wpłynie na stopień izolacji fundamentów? To może wystarczy po robocie ponowie zabezpieczyć?

Jaką przewidujesz szerokość i głębokość otworów do wpuszczania betonu wg Twojej metody?

Mnie też wycena Ureteka nieco osłabiła (70 tys...)

Ja tez mam dysperbit plus styrodur ... zważywszy na to ze nawiert bedzie pod sama powierzchnia wylewki to nawiercanie tez bedzie wysoko tam gdzie teoretycznie nigdzie woda nie dojdzie...

Bardziej bałbym się o osłabienie fundamentow nie wiem jak gęsto muszą wiercic... tylko nie wiadomo co jest pod płytą ... moze byc tak ze siadło podloze w jednym miejscu i tam pianobeton nie dojdzie i co wtedy?

Nie chce krakać u mnie... ale jeżeli juz bede musial cos działać to chce robic nawierty co 2 metry na glebokosc 1,2 m , szerokosc tak aby wszedł swider spalinowy nie wiem ile on ma 30 cm max

Boje sie jednak tego ze to nie jest rozwiazanie trwałe... bardziej bede sie chyba skłaniał w razie czego do zerwania calej wylewki i płytek , skuciu chudziaka

i wylewaniu chudziaka na nowo ale... z uwagi na to ze nei moge go juz zeprzec na fundamentach wstawie w wywiercone otwory odpowiednie zbrojenie i zazbroje całego chudziaka opierajac go na słupach .

Beton poda mi pompa do wylewek wiec jest to wykonalne a jak liczylem to koszty duzo nizsze...

Sciany sie nie zniszcza wiec kwestia tylko odmalowania.

Skucie wylewki to 1 dzien pracy , styropian da sie ponownie wykorzystac , beda uszkodzone na pewno rury od podlogowki - ale to jest koszt 200-300 zl

Jak tak liczylem na szybko to koszt zerwania wylewki na powierzchni 100 m2 , wylanie jej na nowo to okolo 2 tys zł.

Do tego płytki i koszt polozenia max 5 tys .

Panele sciagne i pozniej je znow rozloze

Nie zaplace Uretekowi 40 tys nie ma opcji

Nie pisałem chyba tego ..

Rozkułem fragment podłogi w przedpokoju gdzie ewidentnie było slychac pustkę...

Jak dobrze pamietalem w tym miejscu przebiegały rury wodne zasilające kuchnie...

Co się okazało.. z wylewki pozostał pył - cos zepsuli podczas robienia ... doslownie piasek a nie beton stąd pustka...

Teraz nei wiem czy miejsca gdzie najbardziej siadło ( szczelina pomiedzy plytkami sciennymi i podlogowymi ) nie ma takiej samej sytuacji bo tam rowniez przebiegaja rury a dodatkowo jest pralka ktora wibruje..

o! reklama ale jeśli masz coś z tymi badaniami wspólnego, to może wiesz czy te wyniki które z takiej sondy się uzyskuje jest do czego przyrównać - kiedyś dowiedziałem się, że normy są do nasypów, pod drogi, ale nie dla zabudowy jednorodzinnej? Wiesz może jak interpretować wartości Evd 16.9 23.6 21.9 [MN/m^2] uzyskane z przyrządu ZORN ZFG-02 (sonda dynamiczna).

Absolutnie!! żadna reklama - po prostu czysta chęć pomocy. Zainteresował mnie ten wątek, bo któż by się nie zainteresował???

Sam mam dom na wykończeniu a ławy zalewałem w tym pamiętnym roku gdzie wody gruntowe u mnie były na 90cm!! ( rok wcześniej prawie 3m???)....//

Jedyne co mnie pociesza to fachowość wykonawycy i materiały.

Piach ze żwirem wziołem rzeczny ( pospółk ) może nie idealna ale wyśmienita i zużyłem sporo cementu jako spoiwo.

Ubijali mi cały dzień od rana do 18.00 skoczkiem i drugim jakimś jeżdżącym - na przemian i co około 30 cm plus posypywanie cementem...

Podniosłem się wysoko więc trochę tego poszło...

Na tynkach mam parę rys - przy lkach nad drzwiami więc jak się zaczytałem to już z przezorności poszukałem w razie w!!!

Tamten rok był naprawdę mokry a teraz jest susza więc tak naprawdę nigdy nie wiadomo.

Choć osobiście uważam, że są małe szanse by u mnie się powtórzył ten scenariusz...

niemniejszym szczerz współczuję wszystkim tu obecnym bohaterom tego wątku - i chciałem w jakiś sposób pomóc by może przyczynić się do rozwiązania równie skutecznego a zarazem tańszego niż tego, który jest tu polecany.

A CI CO BUDUJĄ OBECNIE NIECH ZAPAMIĘTAJĄ, Że TRZEBA WIEDZIEĆ NA CZYM OSZCZĘDZAĆ I KIEDY WAŻNE JEST BY OSOBIŚCIE BUDOWY DOGLĄDAĆ!!!

Pozdrawiam...