Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opadająca podłoga

chriss1

Recommended Posts

Już po nowym roku wybieram się do wykonawcy, bo przed świętami nie chcę psuć sobie humoru. Wyobrażam sobię ,że temat nie będzie łatwy. Jaki jest standardowo okres gwarancji na wady ukryte, czy jak to tam nazwać?

Co do pytania czy sprawdzałem, czy to chudziak... nie sprawdzałem, ale pamiętam jeszcze w czasie budowy jak po wylaniu chudziaka w dwóch pomieszczeniach się zapadł i zrywali wszystko i wylewali od nowa, więc odpowiedź nasuwa się sama.

Rozumiem,że w przypadku zrywania wszystkiego do samego gruntu na około pół, może rok muszę się wynieść z domu i czy nie ma innej możliwości jak tylko zrywanie podłogi łącznie z chudziakiem?

Ale moment co ma trwać pół roku:))

Skucie płytek i wylewki dobrym młotem to jeden dzień:) Wywiezienie tego w kilka osób to kolejny dzień

Sprawę skonsultuj z konstruktorem w swojej kwesti...bo skoro robiłaś wymianę gruntu na kilka metrów to nie wiem ...

Ja bym zrobił tak że dowiercam świdrem do gruntu rodzimego , robię odwierty co kilka metrów , zbroję zarówno słupy jak i nowego chudziaka

NA to styropian , wylewka - no i ogrzewanie podłogowe w ruch .

Ja obstawiam 1 msc przy sprawnej organizacji

• Odpowiedzi 539
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale moment co ma trwać pół roku:))

Skucie płytek i wylewki dobrym młotem to jeden dzień:) Wywiezienie tego w kilka osób to kolejny dzień

Sprawę skonsultuj z konstruktorem w swojej kwesti...bo skoro robiłaś wymianę gruntu na kilka metrów to nie wiem ...

Ja bym zrobił tak że dowiercam świdrem do gruntu rodzimego , robię odwierty co kilka metrów , zbroję zarówno słupy jak i nowego chudziaka

NA to styropian , wylewka - no i ogrzewanie podłogowe w ruch .

Ja obstawiam 1 msc przy sprawnej organizacji

Jakim cudem?

a instalacje które będą uszkodzone, a raczej zdemontowane (elektryka i hydraulika, zrobienie od nowa), po wylaniu chudziaka trzeba czekać aż wyschnie, nie mówiąc już o szlichcie.

Chcesz po dniu od wylania szlichty kłaść parkiet, bo nie rozumiem??

Jakim cudem?

a instalacje które będą uszkodzone, a raczej zdemontowane (elektryka i hydraulika, zrobienie od nowa), po wylaniu chudziaka trzeba czekać aż wyschnie, nie mówiąc już o szlichcie.

Chcesz po dniu od wylania szlichty kłaść parkiet, bo nie rozumiem??

Moment.. ale co ma isntalacja do czasu schniecia?

rurki przeciez mozna polozyc nawet na wilgotneym chudziaku tak?

Dodatkowo jak komus zalezy na czasie wsadza osuszacz powietrza..

Jasne ze najwiekszym probleme bedzie parkiet.. ale tak jak mowie robiac podlogowe i tryb schniecia jastrychu znacznie to przyspieszysz

Nie mam wiedzy na temat pielegnacji wylewki bo jak widac u mnie to jest spiepszone

DO czasu schnięcia- nic. Do czasu wylewania - dużo. Trzeba wyrwać zniszczoną i podłączyć nową (np. całą podłogówkę rozłożyć od nowa) do reszty bałaganu. A to już wydłuża czas prac.

Ale moment...

Dzisiaj kujemy

Jutro wywozimy

Czwartek zbroimy

Piątek zalewamy

Poniedziałek izolujemy papą na gorąco

Wtorek rozkładamy rury wodne

Środa rozkłądamy rury kanalizacyjne

Czwartek styropian pod wylewki

Piątek rurki do podłógówki

Poniedziałek zalewamy wylewki

I koniec brudnej roboty pomijając nową glazurę

Zbrojenia mozna sobie przygotowac przed demolką w domu

Fakt faktem trzeba sciagnac futryny i drzwi i to co moze pociagnac wilgoc

A swoja droga zastanawiam sie czy takiego chudziaka nie mozna wylac z miksokreta aby nie bylo tyle wilgoci...

Edytowane przez redpradnik

Ale moment...

Dzisiaj kujemy

Jutro wywozimy

Czwartek zbroimy

Piątek zalewamy

Poniedziałek izolujemy papą na gorąco

Wtorek rozkładamy rury wodne

Środa rozkłądamy rury kanalizacyjne

Czwartek styropian pod wylewki

Piątek rurki do podłógówki

Poniedziałek zalewamy wylewki

I koniec brudnej roboty pomijając nową glazurę

Zbrojenia mozna sobie przygotowac przed demolką w domu

Fakt faktem trzeba sciagnac futryny i drzwi i to co moze pociagnac wilgoc

A swoja droga zastanawiam sie czy takiego chudziaka nie mozna wylac z miksokreta aby nie bylo tyle wilgoci...

Byłeś świadkiem jak robili to u Ciebie w domu, bo aż niedowierzam jak czytam to co piszesz.

Byłeś świadkiem jak robili to u Ciebie w domu, bo aż niedowierzam jak czytam to co piszesz.

Ja jeszcze tego nie robiłem ale w czym widzicie problem? Nikt mi nie powie ze skucie wylewki dobrym młotem nie jest się w stanie zrobić w jeden dzien w dodatku samemu.

Zbrojenie - u mnie zbroili płytę 2 dni - tak wiec zakladam ze gdy przygotuje sie zbrojenie to zajmie to 1 dzien

Zalanie - 2 godziny max tak wiec zostaje nam 6 godzin zapasu na poprawki zbrojenia

papa izolowalem 1 dzien

rury wodne - przeciez na scianach zostaja kwestia dogrzania sie tylko do nich...

styropian 1 dzien samemu

rurki do podlogowki w 2 osoby 1 dzien caly dom wiec znow zostaje zapas

tak wiec jak sie ma cisnienie to sie da..

Ja jeszcze tego nie robiłem ale w czym widzicie problem? Nikt mi nie powie ze skucie wylewki dobrym młotem nie jest się w stanie zrobić w jeden dzien w dodatku samemu.

Zbrojenie - u mnie zbroili płytę 2 dni - tak wiec zakladam ze gdy przygotuje sie zbrojenie to zajmie to 1 dzien

Zalanie - 2 godziny max tak wiec zostaje nam 6 godzin zapasu na poprawki zbrojenia

papa izolowalem 1 dzien

rury wodne - przeciez na scianach zostaja kwestia dogrzania sie tylko do nich...

styropian 1 dzien samemu

Ok. Czekam na realację, jeżeli Ci się uda to demoluję swoją chatę. Już wiesz kiedy zaczynasz?

Ok. Czekam na realację, jeżeli Ci się uda to demoluję swoją chatę. Już wiesz kiedy zaczynasz?

U mnie na dzien dzisiejszy opadanie jest głównie w pralni gdzie jest pralka... i powoduje wibracje i w sasiadujacej lazience .

Problemem jest natomiast to ze płytki nie rowno zaczynaja lezec... odczuwa sie to chodzac gołymi stopami...

Ale jezeli taki stan się utrzyma to nie bede nic z tym robil po prostu skuje płytki przy najblizszym remoncie i je wymienie bez skuwania chudziaka.

U mnie chudziak na 90% nie poszedł w dół - tak jak pisałem wylewka zrobiła się "luźna"

Chyba zapominasz o jednym drobiazgu - u Jagody trzeba usunąć przyczynę.

Przyczyną jest brak zagęszczenia gruntu - nie widzę tego na Twojej liście. Skuć sobie możesz i 4 młotami w godzinę. A potem musisz wybrać to co pod spodem - do gruntu rodzimego. Raczej nie koparką, bo się w drzwiach balkonowych nie zmieści.

Potem musisz z powrotem nawieźć towar, wsypać go przez okno (LOL) a następnie zagęścić. I nie na wierzchu - bo "po wierzchu" to już było zagęszczone poprzednio.

A w tak zwany międzyczasie musisz załatwić hydraulikę, być może doprowadzenie powietrza do kominka, zrobić prawidłową izolację - swoją drogą na to bym bardzo uważała, bo prawdopodobnie poprzednia się nieco zdewastowała.

Dopiero teraz dochodzimy do zbrojenia czegokolwiek.

I to wszystko się odbywa przez okno - na pomalowane ściany- a wiadomo jak to leci z gruchy :)

papa izolowalem 1 dzien

Można się jedynie domyślać, że naprężenia, ktore powstały porozrywały rury. Jak myślisz : czy są one równiutko przycięte przy ścianie czy raczej poniszczone i popękane ? Raczej nie są przygotowane pod zgrzanie. Nie wydaje mi się.

styropian 1 dzien samemu

A dalej ? Wylewka ? Pielęgnacja - polewanie wodą - chyba, że sobie pierdyknąć anhydrytową , ale wydatków już raczej dość ...? Osuszanie ? Jeśli ktoś chce mieć drewno to w zasadzie za 6 miesięcy może próbować położyć. Położenie okładzin ? Naprawienie zdewastowanych ścian ?

Redprawdnik - dobrze, że pocieszasz i jesteś optymistą, ale jeszcze warto być realistą. U mojego znajomego - 8 miesięcy do wejścia podłóg.

Dla ciekawostki tak podłogę na(raczej nad) gruncie robią Holendrzy.

Ciekawy system.Często zostawiają miejsce na wejście pod ten "chudziak" i w razie draki zawsze można wejść pod podłogę.Nawet żeby pociagnąc jakiś kabel,bo się nam koncepcja zmieniła.

http://desnor.home.xs4all.nl/bouwtechniek/pag.%20metselen/dd.vloeren.htm

Chyba zapominasz o jednym drobiazgu - u Jagody trzeba usunąć przyczynę.

Przyczyną jest brak zagęszczenia gruntu - nie widzę tego na Twojej liście. Skuć sobie możesz i 4 młotami w godzinę. A potem musisz wybrać to co pod spodem - do gruntu rodzimego. Raczej nie koparką, bo się w drzwiach balkonowych nie zmieści.

Potem musisz z powrotem nawieźć towar, wsypać go przez okno (LOL) a następnie zagęścić. I nie na wierzchu - bo "po wierzchu" to już było zagęszczone poprzednio.

A w tak zwany międzyczasie musisz załatwić hydraulikę, być może doprowadzenie powietrza do kominka, zrobić prawidłową izolację - swoją drogą na to bym bardzo uważała, bo prawdopodobnie poprzednia się nieco zdewastowała.

Dopiero teraz dochodzimy do zbrojenia czegokolwiek.

I to wszystko się odbywa przez okno - na pomalowane ściany- a wiadomo jak to leci z gruchy :)

Można się jedynie domyślać, że naprężenia, ktore powstały porozrywały rury. Jak myślisz : czy są one równiutko przycięte przy ścianie czy raczej poniszczone i popękane ? Raczej nie są przygotowane pod zgrzanie. Nie wydaje mi się.

A dalej ? Wylewka ? Pielęgnacja - polewanie wodą - chyba, że sobie pierdyknąć anhydrytową , ale wydatków już raczej dość ...? Osuszanie ? Jeśli ktoś chce mieć drewno to w zasadzie za 6 miesięcy może próbować położyć. Położenie okładzin ? Naprawienie zdewastowanych ścian ?

Redprawdnik - dobrze, że pocieszasz i jesteś optymistą, ale jeszcze warto być realistą. U mojego znajomego - 8 miesięcy do wejścia podłóg.

Ja nawet gdyby był źle zageszczony grunt to bym go w zyciu nie wyciagal tylko zrobil tak jak pisałem...

Dowiercic sie w kilku miejscach do rodzimego grunto nastepnie po konsultacji z konstruktorem rozstawu słupów zalałbym te słupy i na nich osadził mowiac wprost płytę nie wsparta na fundamencie.

Odpadaja koszty wywozenia i wsypywania nowego piasku bo jaka pewnosc ze wody gruntowe nie podejda tak wysoko ze znow zrobi sie z tego syf? mielismy tutaj przypadek gdzie kolega zagescil super a szkody zrobily wody gruntowe...

Skucie i wywiezienie wylewki i resztek instalacji plus chudziak w 3-4 osoby to wg mnie nie wiecej niz 2 dni i jestem tego pewien a beton pisalem ze mozna podac przez rurę jak od wylewek... i co wtedy tez sa szkody? Nie! Nie wiem jak u was u mnie wylewki robili z oknami drzwiami zewnetrznymi itp

Jestem optymista bo nie bede ludzi dolowal pokazuje ze w problemie jaki maja jest rozwiazanie...

Ja mieszkam w domu gdzie mam parter i poddasze uzytkwoe w ostatecznosci wszystko wyniose na gore i tam bede mieszkal odizoluje tylko pietro tak by wilgoc sie nie pchala ...

Wychodze z zalozenia ze sie nei da jak sie nie chce...

Jak ktos ma cisnienie zeby zamieszkac wczesniej to wygrzewa wylewke rozklada panele za 15 zł za metr a za pol roku jak podeschnie kladzie docelowa podloge...

A rurki zmiazdzone.. ok zmiazdzone sa w polodze nie na scianach chyba ze działowych ktore tez pojechaly

Ulozenie rur do kominka to w tym wszystkim bajka - nie wyolbrzymiajmy tematow ktore sa mega proste przy calej inwestycji domu na prawde...

u mnie robili cala instlacje wod kan w 2 chlopakow 4 dni lacznie z przepustami przez plyty czyli piony i do tego pietro...

Zawsze ma kazdy z nas mozliwosc zaplacenie kupe kasy Uretekowi ... dla mnie gra nie warta swieczki...

Liczylem koszt skucia wylewki skucia chudziaka przy czesciowym odzyskaniu styropianu z wylewek bo z obu stron jest folia ... w domu po podlodze 100 m2 to nie wiecej niz 20 tys ( bez wymyslnych podłóg - wykorzystanie paneli ktore mozna teraz sciagnac )

A uretek? 50 tys za to samo... 500 zl za m2

Za 30 tys ja wolalbym sie przemeczyc kilka msc... jesli nie tygodni za 30 tys jedziemy na super wakacje na 2 msc:))

Liczylem tak:

3000 stal

150 zl wypozyczenie swidra

3000 beton na chudziaka

Wylewki 14 zl/m2 = 1400 zł

Beton na wylewki max 1000 zł

Rozlozenie instalacji - 5 petli po 250 zl plus 200 metrow pexa - razem 1500 zl

Rury kanalizacyjne zakladam ze polowa do odzyskania nie wierze ze im sie cos stalo tak wiec max 500 zl

wodne max 500 zl to samo co kanaliazcyjne - sa wzmacniane aluminium

To ile mamy razem?? dopiero 11 tys:)

Zostaje robocizna jesli nie mamy znajomych i kogos kto moze pomoc...ale robocizna za skucie wylewki , wywiezeienie plus za wylanie chudziaka chociaz moze to zrobic firma od wylewek znacznie taniej niz 14 zl za metr...

tak wiec do 20 tys ktore podalem ... daleko starczy na niespodziewane wydatki , odmalowanie scian i dobra wodke:) Glowa do gory

P.s. nie liczę prądu bo u mnie on idzie ścianami i sufitem

Edytowane przez redpradnik