captiwa 27.06.2012 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 Dylatacje podłogi od ścian są? Przy podłogówce podłogi rozszerzają się i kurczą. Może przyjrzyj się uważanie stropowi na parterze? Masz zabudowę K/g? Witam. Dylatacje podłogi od ścian są. Oczywiście. Sam robiłem - dokładnie. Co do zabudowy to owszem, pomieszczenie w kuchni zabudowane. Przez cały czas obserwuję, czy proces się nie pogłębia. Na razie spokój - szparki te same ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 06.07.2012 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Witam Czytam ten wątek już chwile i chciałem się dopytać pare rzeczy jak że mam jak widzę nieodosobniony problemHydraulik podczas podkuwania chudziaka wokół rur w kuchni i łazience przekazał mi że mam pustki pod chudziakiem Wcześniej w pomieszczeniu kotłowni i gabinecie chudziak najnormalniej się zapadł mimo że to był beton B25 Narazie otwarłem podłoge w kuchni i jadalni i wszędzie wokół fundamentu są pustki na ok 9-10 cm Chudziak ani w kuchni ani w salonie nawet nie pęknął, zresztą wiem ile musiałem się namordować żeby go skuć Sądze że piach zapadł się z powodu złego - słabego zagęszczenia, tylko ciekawi mnie czy faktycznie tak jest że wokół fundamentu zagęszcza się gorzej czy jest ku temu inna przyczyna?Jeśli chodzi o naprawe to wygląda to tak jak na zdjęciach kolegi A.M.O.K. z pierwszej strony http://forum.muratordom.pl/showthread.php?170034-Opadająca-podłoga post z 17.01.2011 z godziny21.07 tak jak na pierwszym zdjęciu Póki co chudy beton mam skuty po brzegach i chcę zrobić wylewki podobnie jak kolega A.M.O.K. , po środku chudziak leży na podbudowie chociaż jeszcze miejscami powykuwam dziury w celu upewnienia się, czy taka naprawa jest wystarczająca czy ew zalać dziury i na tego chudziaka wylać 5 cm wylewke ,zazbroić siatką 5tką kosztem 5 cm styro (przewidziane jest 20 cm) ,zostanie 15 cm czy poprostu tylko alać to co się zapadło Co poradzicie mi w tej sytuacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parkiet 06.07.2012 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 Witam Czytam ten wątek już chwile i chciałem się dopytać pare rzeczy jak że mam jak widzę nieodosobniony problem Hydraulik podczas podkuwania chudziaka wokół rur w kuchni i łazience przekazał mi że mam pustki pod chudziakiem Wcześniej w pomieszczeniu kotłowni i gabinecie chudziak najnormalniej się zapadł mimo że to był beton B25 Narazie otwarłem podłoge w kuchni i jadalni i wszędzie wokół fundamentu są pustki na ok 9-10 cm Chudziak ani w kuchni ani w salonie nawet nie pęknął, zresztą wiem ile musiałem się namordować żeby go skuć Sądze że piach zapadł się z powodu złego - słabego zagęszczenia, tylko ciekawi mnie czy faktycznie tak jest że wokół fundamentu zagęszcza się gorzej czy jest ku temu inna przyczyna? Jeśli chodzi o naprawe to wygląda to tak jak na zdjęciach kolegi A.M.O.K. z pierwszej strony http://forum.muratordom.pl/showthread.php?170034-Opadająca-podłoga post z 17.01.2011 z godziny21.07 tak jak na pierwszym zdjęciu Póki co chudy beton mam skuty po brzegach i chcę zrobić wylewki podobnie jak kolega A.M.O.K. , po środku chudziak leży na podbudowie chociaż jeszcze miejscami powykuwam dziury w celu upewnienia się, czy taka naprawa jest wystarczająca czy ew zalać dziury i na tego chudziaka wylać 5 cm wylewke ,zazbroić siatką 5tką kosztem 5 cm styro (przewidziane jest 20 cm) ,zostanie 15 cm czy poprostu tylko alać to co się zapadło Co poradzicie mi w tej sytuacji ? A co z hydroizolacją ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 07.07.2012 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2012 A co z hydroizolacją ? O którą hydroizolacje pytasz? Pod chudziakiem jest folia 0,6 z atestem, teraz moge stwierdzić że bardzo mocna Teraz przed styropianem z racji na miejscowe przerwanie tej izolacji zamierzam położyć jeszcze jedną warstwe Na zewnątrz ławy były mazane siakimś Abizolem , potem stryro , i abizol raz jeszcze, potem folia, piasek pod chudziakiem wilgotny ale nie mokry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A.M.O.K. 20.07.2012 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2012 Minęły dwa lata od mojej punktowej naprawy chudziaka, a od półtora roku użytkują normalnie podlogę. Do chwili obecnej nie ma śladu na podlogach, cokołach, listwach jakichkolwiek oznak osiadania podłogi (nawet w miejscu postawienia pralki) i mam nadzieję że tak sie ostanie, chodź pewności nie mam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek49 29.08.2012 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 (edytowane) Witam. Dylatacje podłogi od ścian są. Oczywiście. Sam robiłem - dokładnie. Co do zabudowy to owszem, pomieszczenie w kuchni zabudowane. Przez cały czas obserwuję, czy proces się nie pogłębia. Na razie spokój - szparki te same ... Witam. Beton raczej się nie skurczył, ugięcie stropu zapewne spowodowałoby obniżenie raczej środka powierzchni. Była dyskusja już w tym wątku na temat uginania czy jak kto woli ugniatania styropianu. Wszystko wskazuje na to że wystarczy wyrównać podłogi i zapomnieć o sprawie a jeżeli są już wykończone to cóż.... Tak zrobił mój znajomy na etapie surowym i po 4 latach nie ma żadnych problemów. To nie jest odosobniony przypadek szczególnie jeżeli dotyczy stropu i ułożonego tam styropianu. Rozmawiałem ostatnio z przedstawicielem handlowym pewnej naprawdę dużej firmy sprzedającej i produkującej styropian. Nie zawsze 100 ma 100 mimo że tak informuje opis na opakowaniu i tak naprawdę nie możemy mieć pewności ile ma zakupiony przez nas styropian chyba że zlecimy jakieś pomiary. 100 potrafi mieć 70, nie napisze ile może mieć 50. Nie tylko banki nas rolują. Jak nie może się zmienić cena to zmianie ulega jakość ale to tak na marginesie. Edytowane 29 Sierpnia 2012 przez Darek49 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
captiwa 19.09.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2012 (edytowane) Witam serdecznie wszystkich forumowiczow, szczegolnie Darek 49! Dziekuje za zainteresowanie moja sprawa zwiazana z opadaniem podlogi. Bardzo rozsadna wydaje sie opinia Darka49 o uginaniu styropianu. Dzis odnalazlem faktury zakupu. Wynika z nich, ze mam polozony pod wylewka styropian 20 MS MAGBUD EPS-100. Na pietrze pod wylewka polozone jest 6 cm (2 x po 3 cm), natomiast na parterze 10 cm (2 x po 5 cm). Jak mozna przeczytac w opiniach, ma on calkiem niezle parametry. Jesli natomiast mialoby okazac sie, ze to watpliwej jakosci material budowlany, wypada mi przestrzec przed zakupem wszystkich przyszlych inwestorow. Na razie obserwuje cierpliwie. Czekam tez, az zacznie grzac podlogowka. Moze to ona ma zwiazek z uginaniem styropianu. Bede wdzieczny wszystkim Panstwu za ewentualne sugestie. Nie ukrywam, ze to najbardziej dreczacy mnie i moja zone problem od wielu juz miesiecy. Goraco pozdrawiam. Edytowane 19 Września 2012 przez captiwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek49 20.09.2012 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2012 Wydaje się że co miało to już siadło. Świat idzie w złym kierunku. Nie chcę się rozwodzić nad moralnością czy innymi pierdołasmi ale produkuje się dziś wyroby by je sprzedać i szybko wyprodukować nowe. Jeżeli to pralka to można kupić nową a np. taki styropian? Chińczycy produkują grundfosa i wcale nie kryją się z tym że go ordynarnie podrabiają. Dzieje się tak ze wszystkimi wyrobami tam produkowanymi. Sukces tego rynku zachęca innych również na naszym i tak mamy towar który nie zawsze spełnia normy ale jeżeli nie można ufać renomowanym producentom to w końcu komu? Jakość przestaje być normą...Jest nią cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 09.10.2012 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2012 Zauważyłem mega dziwną sytuację u siebie... w łazience pojawiłą mi się szczelina w samym rogu pod pułką gdzie nie ma żadnego obciążenia i nikt tam nigdy nie stanął. Nie rozumiem jak może tylko fragment podłogi opadać/uginać się skoro wylewka tworzy całość a glazura ma konkretną wielkość W rogu na odcinku 20 cm w obie strony szczelina w sylikonie:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
captiwa 20.12.2012 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 (edytowane) Zauważyłem mega dziwną sytuację u siebie... w łazience pojawiłą mi się szczelina w samym rogu pod pułką gdzie nie ma żadnego obciążenia i nikt tam nigdy nie stanął. Nie rozumiem jak może tylko fragment podłogi opadać/uginać się skoro wylewka tworzy całość a glazura ma konkretną wielkość W rogu na odcinku 20 cm w obie strony szczelina w sylikonie:/ Witam. Jakaś cisza na forum... Czyżby wszyscy borykający się z problemem opadającej podłogi przyzwyczaili się do tej sytuacji? ... U mnie podłoga opadła jeszcze około 1 do 1,5 mm. czyli łącznie mam 6 mm szparę. Dużo czytałem w tej sprawie. Ogólnie rzecz biorąc panuje opinia, że styropian (EPS-100) ma ugięcie do 10 %. Tak więc, jeśli podłoże styropianowe (w moim przypadku) ma grubość 10 cm, mogę oczekiwać ugięcia styropianu rzędu 1 cm. Oby nie. Proszę Państwa o podzielenie się własnymi spostrzeżeniami. Życzę też wszystkim Forumowiczom radosnych Świąt !!! Edytowane 20 Grudnia 2012 przez captiwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek4 20.12.2012 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Tylko 90% z tych 10% osiadło pewnie w momencie wylania posadzki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAGODY 21.12.2012 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 U mnie opada regularnie cały czas. Średnio opadły już o 2 cm. Zaprosiliśmy panów z firmy Uretek i teraz czekam na ofertę.Generalnie powiedzieli że z podniesieniem nie ma problemu. Koszt średnio to 550-600 zł metr kw. w moim przypadku to około 56 tys. zeta, tak więc nieciekawie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
captiwa 23.12.2012 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 U mnie opada regularnie cały czas. Średnio opadły już o 2 cm. Zaprosiliśmy panów z firmy Uretek i teraz czekam na ofertę. Generalnie powiedzieli że z podniesieniem nie ma problemu. Koszt średnio to 550-600 zł metr kw. w moim przypadku to około 56 tys. zeta, tak więc nieciekawie... Witaj. Powiedz proszę, w jakim okresie czasu opadła podłoga na te 2 cm. Obserwuję u mnie, i w ciągu 2 lat opadła o 6-7 mm. Posadzka opadła zarówno na parterze jak i na piętrze, dlatego raczej wykluczam osiadanie gruntu pod posadzką. Założyłem więc, że to "pracuje" styropian. Nie wiem jednak, jak długo jeszcze będzie tak pracował .... Może ktoś miał już podobny przypadek. Proszę o wskazówki, ewentualnie jakieś spostrzeżenia co do możliwości uginania styropianu. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JAGODY 24.12.2012 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 U mnie jest to osiadanie gruntu na 100%.Podłoga osiada od 3,5 roku, tzn od momentu jak się pobudowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A.M.O.K. 10.04.2013 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Dzis odnalazlem faktury zakupu. Wynika z nich, ze mam polozony pod wylewka styropian 20 MS MAGBUD EPS-100. To co masz na fakturze nie oznacza że masz w podłodze i stąd też może wynikać opadanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanley79 10.04.2013 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 WitamNie jestem ekspertem ale czy opadająca podłoga na parterze w jakimś stopniu to nie wina braku drenażu wokól domu. Wykonując kanalizację zauważyłem że o różnych porach roku pod domem mamy wodę na różnych głębokościach (1m, 1,3, 1,7). Zauważyłem wsuwając z ciekawości przedmioty do rury w celu sprawdzenia poziomu wody. Z zewnątrz rura nie zatkana więc woda moze sie cofać. Wylewek nie mamy, drenażu jeszcze też nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 10.04.2013 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 (edytowane) Zauważyłem mega dziwną sytuację u siebie... w łazience pojawiłą mi się szczelina w samym rogu pod pułką gdzie nie ma żadnego obciążenia i nikt tam nigdy nie stanął. Nie rozumiem jak może tylko fragment podłogi opadać/uginać się skoro wylewka tworzy całość a glazura ma konkretną wielkość no właśnie... u mnie teraz pojawia się ten problem. 4 lata temu w kwietniu 2009r był wylany chudziak ( fundamenty robione i zasypane w październiku 2008r) do tej pory nic a teraz pojawiają się szczeliny: w łazience http://img51.imageshack.us/img51/9895/azienkau.jpg Uploaded with ImageShack.us w rogu gdzie stoi tara http://img203.imageshack.us/img203/5500/azienkadolnaumywalka.jpg Uploaded with ImageShack.us w wiatrołapaczu - w rogu gdzie się nie staje, pod grzejnikiem http://img850.imageshack.us/img850/3812/wiatroappodgrzejnikiem.jpg Uploaded with ImageShack.us i w kuchni pod kuchenką http://img22.imageshack.us/img22/5310/kuchniaprzykuchence.jpg Uploaded with ImageShack.us dzieje się to w 3 pomieszczeniach wzdłuż jednej ścianki działowej, tam gdzie jest ogrzewanie podłogowe, jeśli to ma znaczenie.... mieszkam 2,5 roku a ogrzewanie działa od grudnia 2010. Jak to wróży na przyszłość? dom stoi na lekkim wzniesieniu, działka ma spadek w 2 strony czyli woda nie powinna podchodzić pod budynek, zimą zawsze odśnieżamy wynosząc śnieg poza działkę. Edytowane 10 Kwietnia 2013 przez Amelia 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek49 25.04.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2013 (edytowane) no właśnie... u mnie teraz pojawia się ten problem. 4 lata temu w kwietniu 2009r był wylany chudziak ( fundamenty robione i zasypane w październiku 2008r) do tej pory nic a teraz pojawiają się szczeliny: w łazience http://img51.imageshack.us/img51/9895/azienkau.jpg Uploaded with ImageShack.us w rogu gdzie stoi tara http://img203.imageshack.us/img203/5500/azienkadolnaumywalka.jpg Uploaded with ImageShack.us w wiatrołapaczu - w rogu gdzie się nie staje, pod grzejnikiem http://img850.imageshack.us/img850/3812/wiatroappodgrzejnikiem.jpg Uploaded with ImageShack.us i w kuchni pod kuchenką http://img22.imageshack.us/img22/5310/kuchniaprzykuchence.jpg Uploaded with ImageShack.us dzieje się to w 3 pomieszczeniach wzdłuż jednej ścianki działowej, tam gdzie jest ogrzewanie podłogowe, jeśli to ma znaczenie.... mieszkam 2,5 roku a ogrzewanie działa od grudnia 2010. Jak to wróży na przyszłość? dom stoi na lekkim wzniesieniu, działka ma spadek w 2 strony czyli woda nie powinna podchodzić pod budynek, zimą zawsze odśnieżamy wynosząc śnieg poza działkę. Muszę Cię zmartwić ale to że dom jest na wzniesieniu wcale nie oznacza że niema pod nim wody. Cieki wodne to nie poziome kreski. Zawsze możesz to sprawdzić tyle że trzeba zrobić mały otwór w podłodze aż w chudziaku i włożyć pręt tak głęboko jak dasz radę. Jeżeli wejdzie lekko znaczy nie jest tam zbyt ,,ciasno,, ubite. Dowiesz się też czy i na jakim poziomie jest woda. Uprzedzę spadające na mnie za ten pomysł gromy. To nie mój pomysł, tak wykonują swoją pracę podczas iniekcji. Oni używają rurek zakończonych korkiem czyli do samego testu wystarczy pręt. Płytka i tak do wymiany więc małą strata a sam otwór byłby w środku budynku więc izolacja nie ucierpi aż tak bardzo jeżeli fundament ma równie dobrą izolację, a otwór można zawsze uszczelnić. Zresztą elita to na pewno wie. Edytowane 25 Kwietnia 2013 przez Darek49 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 26.04.2013 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 no właśnie... u mnie teraz pojawia się ten problem. 4 lata temu w kwietniu 2009r był wylany chudziak ( fundamenty robione i zasypane w październiku 2008r) do tej pory nic a teraz pojawiają się szczeliny: w łazience http://img51.imageshack.us/img51/9895/azienkau.jpg Uploaded with ImageShack.us w rogu gdzie stoi tara http://img203.imageshack.us/img203/5500/azienkadolnaumywalka.jpg Uploaded with ImageShack.us w wiatrołapaczu - w rogu gdzie się nie staje, pod grzejnikiem http://img850.imageshack.us/img850/3812/wiatroappodgrzejnikiem.jpg Uploaded with ImageShack.us i w kuchni pod kuchenką http://img22.imageshack.us/img22/5310/kuchniaprzykuchence.jpg Uploaded with ImageShack.us dzieje się to w 3 pomieszczeniach wzdłuż jednej ścianki działowej, tam gdzie jest ogrzewanie podłogowe, jeśli to ma znaczenie.... mieszkam 2,5 roku a ogrzewanie działa od grudnia 2010. Jak to wróży na przyszłość? dom stoi na lekkim wzniesieniu, działka ma spadek w 2 strony czyli woda nie powinna podchodzić pod budynek, zimą zawsze odśnieżamy wynosząc śnieg poza działkę. Jeszcze nie masz tragedi u mnie duzo gorzej A jak jest z pralka jest gdzies w okolicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 26.04.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2013 Jeszcze nie masz tragedi u mnie duzo gorzej A jak jest z pralka jest gdzies w okolicy? niedaleko... w pomieszczeniu za ścianą o którą oparta jest tara ale przy ścianie zewnętrznej, nośnej ok. 1.6m od tej ściany ze szparami... to co widać na ostatnim zdjęciu, pod kuchenką też jest przy tej samej ścianie działowej postawionej na posadzce bez oddzielnego fundamentu tyle że 5m dalej, myślisz że drgania pralki tak się przenoszą? pralka była tu na tymczasowo i tak została, właściwe jej miejsce powinno być w pomieszczeniu "pralnia" nad garażem, czyli - powinnam ją wynieść na piętro żeby dalej nie siadało? a może przyjdzie mi tarę przywrócić do łask? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts