redpradnik 16.02.2011 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Właśnie byłem dzisiaj po sąsiedzku gdzie otworzyli posadzke.Zobaczyłem co wyczynia woda opadowa,gruntowa .Nie chce nikogo straszyć.Nawet nie chce mi sie pisać. Zaje... Czyli teraz jedynym slusznym rozwiazaniem nie jest żadna wymiana gruntu tylko zbrojenie chudziaka jak płytę wspierając na fundamentach albo na samym poczatku budowa na płycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 16.02.2011 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 (edytowane) z ta plyta oparta na scianach fund to wcale nie takie super rozwiazanie - duza rozpietosc wiec i koszty ogromne gdy zalozysz ze bedzie ona w powietrzu a niewatpliwie w powietrzu sie ona znajdzie gdy nie odpowiednio zageszcone podloze pod niaplyta fundamentowa przy nosnych gruntach rowniez drozyzna do tego nie potrzebna gdy budynek nie podpiwniczony wystarczy po prostu pod dzialowki zrobic grubsza podbetonke np 30 cm na twardym podlozu rodzimym(nie zruszanym, nie namoknietym itp) lub wymienic i porzadnie zagescic grunt pod sama scianka w podbetonce gr 30cm spokojnie wstawimy belke 4#12 i zalejemy botonem majac taka wlasnie mini-lawe, ktora spokojnie uniesie dzialowke jesli chodzi o osiadanie samej podbetonki to porzadnie zagescic material zasypowy: kamien badz niech juz bedzie ten piasek ale z lepiszczem Edytowane 16 Lutego 2011 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 16.02.2011 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Face , Koszty dodatkowe to jedynie stal - mysle ze na zazbrojenie takiej plyty 10x14 nie weszlo by wiecej niz 1,5 tony - beton ten sam czyli 3 tys za spokoj - BEZCENNE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 16.02.2011 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 niestety to nie jest takie proste jak sie wydaje, bo trzeba by taka plyte przeliczyc tak jak kazda plyte stropuowszem wylewasz na gruncie ale zakladasz ze plyta bedzie w powietrzu do tego o sporej rozpietosci z obciazeniem punktowym od dzialowek a to jest problem schodzimy z tematu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertas72 16.02.2011 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Mówicie o płycie,ale taką płyte należałoby zakotwić zbrojeniami w ścianach fundamentowych żeby spełniała swój cel.Strach pomyśleć jakby pociągneła ściany do środka pod swoim ciężarem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 16.02.2011 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Mówicie o płycie,ale taką płyte należałoby zakotwić zbrojeniami w ścianach fundamentowych żeby spełniała swój cel.Strach pomyśleć jakby pociągneła ściany do środka pod swoim ciężarem. Wsytarczyło by ja zrobic tak jak zrobi się płytę nad 1 piętrem - czyt. nad piwnicą teraz gdybym budowal tak bym zrobil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 16.02.2011 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 musial bys miec zachowane wszystkie rozpietosci jak plyty nad parterem i dodatkowo uwzgledniony wplyw obc od dzialowek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 16.02.2011 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 no tak bym miał bo wewnatrz mam sciany nosne na standardowym fundamencie wracajac do tematu ... Jesli Uretek wyceni mi naprawe na 40 tys to przeliczajac n aszybko 100 m2 wylewki to koszt 3 tys zl Skucie betonu wlasnym srodkiem koparka - kilka dni 3 tys Na nowo flizy i instalacje 10 tys Łącznie 20 tys Uretek 50 tys Nie ma co gdybac ciekawi mnie jaka metode stosuja do okreslenia roboty... przecie znie beda mi chyba wiercic o metr w salonie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertas72 16.02.2011 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Nic nie wiercą.Facet powiedział,że gość obejży,popuka,posłucha i będzie wiedział jak to naprawić.Troche to dziwnie brzmiało.Rozmawiałem z nim pól godziny.Spokojnie można zejść 6 metrów w ziemie.3/4 dnia wykonują zagęszczenie,a samo poziomowanie podłogi to pól godziny.Magicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 16.02.2011 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 musza wiercic aby wprowadzic iniekt, inaczej to sie nie da chyba ze zrobia przewiert sterowany z zewnatrz budynku pod budynek ale koszta tego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertas72 16.02.2011 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Oczywiście ,że wiercą w środku.Co kilka metrów,pod panelami,meblami,listwami.Chodziło mi,że na wycenie niczego nie wiercą.Albo są tak pewni swojej metody,że skuteczna ,albo nie wiem co.Facet powiedział,że głównie działają na południu Europy,a w Polsce dopiero mieli około 20prac.Gwarancja 10lat,bo innej sie nie daje.Jedyna reklamacja dotyczyła jak do tej pory z ich winy zapchania uszkodzonej dziurawej rury kanalizacyjnej.Powiedział,że pokryli wszystkie koszty i było po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 16.02.2011 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 jest to metoda stosowana przy wzmacnianiu gruntow wstrzykuja mieszanki cementowo - zywiczne pod cisnieniem w grunt, ktore wypelniaja pory i w ten sposob go stabilizuja podobnie naprawia sie wzmacnia i uszczelnia takze betony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 16.02.2011 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 tylko że jak się czyta cały wątek od początku, to trochę sprzeczne wnioski są.raz siada, bo glina nie wybrana i wysycha, innym razem siada bo woda gruntowa się podnosi i wymywa. jak jest naprawdę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 16.02.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 tak jak zauwazylesgrunty rodzime sa w postaci zageszczonej pareset tys lat i im wahania wod gruntowych nie szkodza, poniewaz sa juz zageszcone w stopniu max w kazdym gruncie sa pory powietrza w luznym duze w zageszczonym mechanicznie niewielkie a w rodzimym znikomedopoki suche to ok ale gdy zamokna i oddaja wode dochodzi do ich samozageszczenia - oczywiscie proces ten trwa jakis czas i dlatego efekty widac po tymze czasieznowuz gdy masz bloto ktore zacznie wysychac rowniez osiada ily puchna gdy dostaja wode a gliny osiadaja gdy wode oddaja i wysychaja naprawde to trzeba stosowac zageszczane podsypki w miejscu gdzie wybrany badz zruszany grunt rodzimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertas72 16.02.2011 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Poprostu u mnie myśle ,że powody są dwa,pierwsze woda,a drugie glina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 17.02.2011 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 (edytowane) TO ja sie łudziłem ze oni do mnie przyjada z jakims sprzętem - nie wiem wyobrazalem to sobie tak ze zrobia 3-4 odwierty wprowadza chociazby kamere na podczerwien i okreslą czy jest pustka i jak daleko ja widac - moze faktycznie glupie myslenie ale ... Pukanie... co da pukanie głupia metoda - dziwi mnie ze tak malo firm jeszcze jest w polsce ktore sie tym zajmuja bo jak widac problem się zaczyna coraz czesciej pojawiac zadzwonie dzisiaj do cemexu spytam ile kosztuje ta ich mieszanka Aktual: Grunton sie do tego nie nadaje. W cemexie proponuja skonsultowac sprawę z osobą znającą się na kwesti przeliczeń jakie obciążenie to musi wytrzymać i wlać tam beton samozageszczalny - podobno sa w stanie zrobic beton ktory sam sie rozplynie i podleje ubytki Edytowane 17 Lutego 2011 przez redpradnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 17.02.2011 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 pukanie ma sens gdy osiadzie podbudowa a chudziak nie zdazy jesli chudziak peknie i osiadzie to pukanie nic nie da podlewac mozna zanim chudziak osiadzie bo gdy osiadzie to juz nie ma gdzie wlac mieszanki, chyba ze pod cisnieniem wlewasz pod chudziaka, jedno na drugim lezy obc znikome na m2 wiec B10 spokojnie da rade, nawet slabszy by mogl byc ale czy produkuja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redpradnik 17.02.2011 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 pukanie ma sens gdy osiadzie podbudowa a chudziak nie zdazy jesli chudziak peknie i osiadzie to pukanie nic nie da podlewac mozna zanim chudziak osiadzie bo gdy osiadzie to juz nie ma gdzie wlac mieszanki, chyba ze pod cisnieniem wlewasz pod chudziaka, jedno na drugim lezy obc znikome na m2 wiec B10 spokojnie da rade, nawet slabszy by mogl byc ale czy produkuja Ale popatrz jak ja mam wylewke to pukanie wg mnie nie ma sensu pomiedzy wylewka a chudziakiem jest styropian ktory wszystko amortyzuje.. ZRobie chyba dzisiaj odkrywke w miejscu gdzie nie mam płytek - az sie boje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 17.02.2011 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 oczywiscie, mialem na mysli pukanie w chudziaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek49 19.02.2011 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 (edytowane) W przyszlym tygodniu na ogledziny ma do mnie przyjechac firma polecana wczesniej ktora żywica wypelnia plyte... Zobaczymy przyjada porozmawiamy ocenią co i jak Też jestem z nimi umówiony 23.02 mieszkam pod Warszawą . Robią chyba objazd po kraju. Jestem ciekaw tego spotkania tym bardziej że specjalista jak mówił ma sposób na stwierdzenie czy i jakie są pustki pod chudziakiem, mam nadzieję że coś lepszego niż pukanie w podłogę. Edytowane 19 Lutego 2011 przez Darek49 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts