Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nagrzewnica wstępna do rekuperatora - KOSZTY

Recommended Posts

Witam,

Jakie są koszty stosowania nagrzewnicy?

Mój sprzedawca mówi o 100zł / sezon w co mi się NIE CHE WIERZYĆ.

Co do mojego domku:

Mam entaliptyczny rekuperator 350 od rekuperatory.pl.

To cudo zwalnia nawiew (antyzamrażacz) około temperatury zew. 0st.

Skutek? Zaduch w domu, żeby nie powiedzieć smród, woda cieknie po oknach.

Czuje się nabity w butelkę...

Cudo jest na gwarancji do lutego (obecnie 3 sezon - dom suchy) więc firma zaproponowała po kosztach zamontować nagrzewnicę.

Ma to uzdrowić system.

Domek 130m2 użytkowej, ocieplony 12cm styropian, poddasze 20cm wełny, dach 15cm wełny.

Centrala na poddaszu.

Piec na pellet, średni koszt miesięczny ogrzewania+ciepłej wody w sezonie ok 300zł.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Jestem załamany... Miały być oszczędności szykują się koszty...

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nagrzewnica mówisz? entalpiczny mówisz? ta firma to kompletni dyletanci, nikt tam nie wie jak działa rekuperator a chcą uzdrawiać...

masz tu cytat z ich strony, zakładka "cała prawda o rekuperatorze entalpicznym" i ich konkluzja na ten temat:

"brak ryzyka oszronienia wymiennika, co zapewnia stałą wentylację i mniejsze zużycie energii przez rekuperator,"

jeśli masz entalpiczny to co ich zdaniem ta grzałka miałaby rozmrażać, zamrożony dwutlenek węgla?jeśli z nadmiarem wilgoci nie radzi sobie 1) entalpiczny reku, 2) układ anty-zamrozeniowy w formie modulacji obrotów, to albo oni kłamią na swojej stronce albo źle wykonali instalację albo obie te rzeczy razem, stawiam na tą trzecią opcję

pomyśl nad jedną rzeczą, jeśli w domu masz temp 20 a na zewnątrz -10 to średnio wyjdzie +5, wymiennik entalp[iczny który nie radzi sobie z takimi warunkami to bubel a jeśli nie bubel to bublem jest instalacja, po prostu ilość ciepła docierająca z twojego domu do reku jest zbyt mała by utrzymać go w ruchu a ciepło ucieka tam gdzie izolacji brakuje, sprawdź kanały

to co proponują to jest maskowanie jednej choroby wywoływaniem drugiej, poczytaj tu na forum co napisałem w kwestii wstępnego grzania, jeśli chcesz już to grzanie to oddaj im ten reku i załóż samą grzałkę bo ciepło które ona wytworzy reku wywali na zewnątrz z powrotem ale za to nie zamarznie, tylko po co wtedy reku...

uczucie nabicia w butelkę trafia tych inwestorów którzy zlecili robotę firmie nie mającej bladego pojęcia o tym co robi...

Edytowane przez kangaxx

Doceniam wypowiedź ale dla mnie nic z niej nie wynika.

Stoję przed decyzją kupić/nie kupić i potrzebuję konkretnej odpowiedzi, dlatego ponawiam pytanie:

jakie są koszty stosowania nagrzewnicy?

Nie zamierzam toczyć dyskusji, interesują mnie wypowiedzi osób, które mają / miały lub orientują się w kosztach zastosowania nagrzewnicy w podobnym do mojego rekuperatorze.

domosz00 - http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169757-rekuperator-nagrzewnica-wstępna

Wątek na TEJ samej stronie zakładany przez mnie ...

Ja ogólnie jeszcze nie wiem czy kupię, choć jestem zadowolony z reku, tylko trwa walka z ocieplaniem kanałów. Ale to historia juz opisywania w różnych miejscach....

pozdrawiam, majki

• 1 year później...
Witam co do problemu zamarzania REKU, nie ma reku ktory nie zamarza (skropliny, punkt rosy itp.). Dlatego centrala musi wspolpracowac z GWC glikolowym badz rurowym czy zwirkowcem co jest pewnym rozwiazaniem ale wedlug mnie zlym bo nie zapewnia sterylnosci powietrza, bakterie, robactwo, nigdy bym tego tak nie zmontowal. No chyba ze GWC glikolowy wlasnej konstrukcji okolo 4000zł, troche drogo, duzo roboty. Dlatego polecam zastosowanie wstępnej nagrzewnicy elektrycznej do podniesienia temperatury do zaluzmy -3 stopni i wtedy Reku grzeje w góre. Pytanie ile zje prądu? wedlug obliczen nie dużo. Załużmy 3 miesiace temperatura srednia -8 stopni. Ogrzanie 1m3 powietrza o 1 stopien potrzeba 0,00032Kwh zaluzmy wydajnosc centrali przeplyw 250m3 na godzine. A więc {{{[0,00032kwh*5 stopni*250m3]*24godziny na dobe}*28dni w miesiącu}}*koszt KWh 0,2703zł===72zł/miesiąc grzewczy. Następnie mnożymy przez 3 miesiące w ktorych temperatury sa ujemne i wychodzi okolo 217zł na sezon grzewczy. Tyle zaplacimy za dogrzewanie grzalka elektryczna sterowana termostatem w najczarniejszym scenariuszu poniewaz srednia temperatura ujemna bedzie najprawdopodobniej wyzsza okolo -6. Rozwazmy koszt zwrotu inwestycji dla GWC glikolowego wlasnej konstrukcji okolo 4000zl do inwestycji w dogrzewanie nagrzewnica wstepna reku. Instalacja nagrzewnicy 3KW z termostatem okolo 450zł (wlasnej konstrukcji), zuzycie pradu na dogrzewanie okolo 217zl/rok. 4000-450=3550zl roznica ceny inwestycji. 3550/217=16lat. Pomijam zuzycie pradu przez glikolowca. zatem inwestycja w GWC glikolowy zwroci się po 16 latach w porównaniu do elektrycznej nagrzewnicy wstępnej. Pytanie co się lepiej komu oplaca? dodam ze podobno nowoczesne centrale z odpowiednio zaprogramowane na wstępne dogrzewanie powietrza zuzywaja okolo 100zł rocznie... (nie wykluczam pomyłki w moich obliczeniach). Jeszcze taniej bedzie jezeli nagrzewnice wstepna wepniemy w uklad CO, przy koszcie 1KWh dla pelletu 0,12zl wyniesie okolo 100zl w sezonie grzewczym. pozdrawiam.:rolleyes: Edytowane przez WVIP

GWC glikolowy wlasnej konstrukcji okolo 4000zł, troche drogo, duzo roboty.

Mój koszt glikolowca:

- rura PE 350zł

- koparka 80zł

- wymiennik 900zł

- glikol 300zł

- pompa 350zł (lub 520zł jeśli wrzucę tam Alphę2)

- trochę pexa, złączek, zaworów - 150zł

CAŁOŚĆ 2130zł

Trochę daleko do 4tyś..

A co do zysków - a co z latem?

Mój koszt glikolowca:

- rura PE 350zł

- koparka 80zł

- wymiennik 900zł

- glikol 300zł

CAŁOŚĆ 2130zł

Trochę daleko do 4tyś..

Koparka tylko 80 zł ?, u nas koszt 1 godz. to 90 zł

Raczej niemozliwe aby koparka wykopała i zasypała w niecałą godzinę

Napisałeś

jeśli dom jest szczelny to nic nie wpadnie

w sytuacji kiedy uruchomiony jest wentylator wywiewu a wentylator nawiewu stoi.

U mnie nawiewa wówczas przez anemostaty nawiewu i przez rozmaite inne szpary.

Rzecz jasna idealnie szczelny dom nie istnieje dzięki czemu wymiennik ma szansę na rozmrożenie.

• 2 weeks później...
Mój koszt glikolowca:

- rura PE 350zł

- koparka 80zł

- wymiennik 900zł

- glikol 300zł

CAŁOŚĆ 2130zł

Trochę daleko do 4tyś..

Koszty zaleza oczywiscie od wykonania kolektora poziomego, z 1m2 gruntu mozna pobrac srednio 30W. więc jeżeli masz 100mb kolektora moc wyniesie 3Kw, a taka moc do chlodzenia domu jednorodzinnego to za malo, nie wiadomo jak szybko temperatura gruntu bedzie się zmieniala. Natomiast wykonanie GWC 200mb to sa 2 szerokie wykopy duza koparka (120zl/h) po 50m tak aby w 1 wykopie zmiescia sie 1 petla 100m, wtedy mamy moc TEORETYCZNA 6KW. Nie nalezy takze wykonywac GWC pod budynkiem i w zacienionym miejscu poniewaz cieplo do gruntu przedostaje się poprzez promieniowanie sloneczne oraz opady atmosferyczne.

A więc chcialem podsumowac wątek kosztu eksploatacji REKU ze wstępną nagrzewnicą elektryczną. Zakladam zuzycie pradu przez wentylatory 80W=0,08KW*24h na dobe * 28dni w miesiącu* 12 miesiecy w roku* 0,39zł za kwhw= 250zl + cena energii na dogrzewanie wstępne okolo 300zl więc sumujac otrzymuje okolo 550zl rocznie. Zakladajac ze na ogrzewanie wydaje 3000zl a dzieki rekuperacji odzyskuje 30% energii cieplnej oszczedzam rocznie 1000zl a wiec po odliczeniu kosztu pradu na prace rekuperatora zostaje 450zl zysku. Czyli nie dosc ze w domu mamy ciagly doplyw czystego przefiltrowanego powietrza to jeszcze oszczedzamy pieniadze, nie wyobrazam sobie jak mozna zrezygnowac z wentylacji mechanicznej ktora zapewnia zdrowy mikroklimat w domu, oczywiscie nie wszystkich na to stac.