Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nagrzewnica wstępna do rekuperatora - KOSZTY

Recommended Posts

Zakladajac ze na ogrzewanie wydaje 3000zl a dzieki rekuperacji odzyskuje 30% energii cieplnej oszczedzam rocznie 1000zl a wiec po odliczeniu kosztu pradu na prace rekuperatora zostaje 450zl zysku.

w bilansie całego roku to będzie dobrze jak wyjdziesz na zero...

korzyść jest jedynie z kontroli nad ilością powietrza a więc mniej energii na jego podgrzanie...

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

w bilansie całego roku to będzie dobrze jak wyjdziesz na zero...

korzyść jest jedynie z kontroli nad ilością powietrza a więc mniej energii na jego podgrzanie...

Obliczalem jakis zysk bedzie napewno, bedzie zysk finansowy oraz zysk ekologiczny w postaci mniejszej ilosc opalu za czym idzie mniejsze zanieczyszczenie srodowiska ( mniejsze zuzycie medium grzewczego o 1/3). Sporo kosztuje elektryczne dogrzewanie powietrza. Jestem przeciwnikiem GWC rurowego z racji rozwoju w nim organizmow obcych, mozna kombinowac montujac w nim bakteriobojcze lampy uv-c na obu koncach GWC z odpowiednimi zwierciadlami aby oswietlaly caly GWC wewnatrz. (UWAGA NA LAMPE UV-C W CZASIE PRACY NIE MOZNA WYSTAWIAC SIE NA JEJ PROMIENIOWANIE) Jednak lepszym rozwiazaniem bedzie GWC glikolowy, sterylnosc mniejsze opory przeplywu. Jednak czy oplaca się inwestowac w system 3000zl ktory zapewnia marne 3KW energii?? a moze zainwestowac w REKU z elektryczna wstepna nagrzewnica elektryczna, oczywiscie z czerpnia od strony polnocnej w scianie, a zamiast GWC zamontowac klimatyzator (efekt znacznie lepszy niz GWC)

GWC UV-C.JPG

Edytowane przez WVIP

...mozna kombinowac montujac w nim bakteriobojcze lampy uv-c na obu koncach GWC z odpowiednimi zwierciadlami aby oswietlaly caly GWC wewnatrz....

o mamusiu... n.c.

...zamiast GWC zamontowac klimatyzator (efekt znacznie lepszy niz GWC)

bez urazy ale doradzaj w temacie w którym coś wiesz :)

Edytowane przez kangaxx

o mamusiu... n.c.

bez urazy ale doradzaj w temacie w którym coś wiesz :)

O BOże i tlumacz takiemu co wyrwie kilka slow z kontekstu i wysnowa swoje dywagacje

Ale sprostuje: napisalem ze MOŻE (czyli jedno z wyjsc): zamiast wydawac kupe forsy na GWC lepiej zamontowwac nagrzewnice antyzamrozeniowa a za zaoszczedzone pieniadze np kupic klimatyzator.

W GWC rurowym napewno rozwijaja sie bakterie i grzyby, wiec jak chcesz to zamontuj sobie taki a po kilku latach ci grzyb na glowie urosnie, moze jadalny to sobie pierogi zrobisz. Dlatego zaproponowalem lampy bakteriobojcze. KPW?

Edytowane przez WVIP

.........

W GWC rurowym napewno rozwijaja sie bakterie i grzyby, wiec jak chcesz to zamontuj sobie taki a po kilku latach ci grzyb na glowie urosnie, moze jadalny to sobie pierogi zrobisz. ....

i powiedz to tym, którzy od kilku lat użytkują gwc rurowe (tak, są tacy, na tym forum też), a po grzyby są zmuszeni niestety do lasu chodzić i pleśń znają tylko z sera :(

to tez niezłe:) : "Jestem technikiem budowlanym, zlata raczka, ekspert w dziedzinie nowoczesnego budownictwa pasywnego minimalnym kosztem, moge poprowadzic budowe zachecam do wspolpracy :)"

i powiedz to tym, którzy od kilku lat użytkują gwc rurowe (tak, są tacy, na tym forum też), a po grzyby są zmuszeni niestety do lasu chodzić i pleśń znają tylko z sera :(

to tez niezłe:) : "Jestem technikiem budowlanym, zlata raczka, ekspert w dziedzinie nowoczesnego budownictwa pasywnego minimalnym kosztem, moge poprowadzic budowe zachecam do wspolpracy :)"

Przyznam nie lubie sie chwalic ale co tu duzo gadac taka jest PRAWDAA:) zajmuje sie tematyka budownictwa odkad pamietam i jestem po ciezkiej szkole architektoniczno-budowlanej wiec prosze nie podwazac moich kompetencji.

JAK to nie ma bakterii i grzybow w GWC rurowym prze pana??

Grzyb na glowie to byla tylko przenosnia:) Ci ludzie nie zdaja sobie sprawy ze wdychaja zarodniki bakterii i grzybow ale to wyjdzie po latach (i albo wyjdzie albo i nie po prostu zwieksza sie prawdopodobienstwo zachorowania) a kto skojarzy fakt choroby na cos z GWC rurowym?? niewiadomo. Czy przeprowadzal ktos badanie powietrza ze zwyklego GWC rurowego?? hmmm... skoro w GWC rurowym panuje stala temperatura, wilgoc z kondensacji oraz przeplywaja nim duze ilosci powietrza(zwierajacego bakterie, zarodniki grzybow, pylki, kurz, pyly) napewno cos sie w nim rozwija (jakis obcy). Skoro nie ma bakterii to dlaczego orginalny firmowy wymiennik rurowy jest pokryty od wewnatrz tlenkiem srebra??? i zapewne tylko taki jest dopuszczony przez odpowiednie instytucje do instalowania. Ale nie wedlug Kowalskiego rura to rura po co srebro mozna dac zwykla a w srodku OBCY.

Edytowane przez WVIP

a co ty mi chcesz tłumaczyć, tytułem się nie chwal bo o niczym nie świadczy, jest tu na forum kilka osób z projektami wentylacji skopanymi przez takich inżynierków więc podważanie kompetencji jest jak najbardziej wskazane, bo papeirek który masz (albo nie) o nich nie świadczy,

...jestem po ciezkiej szkole architektoniczno-budowlanej...

pewnie stąd te grzybki na głowie co?

z biologii też ciężko ci szło ?

no ładny obrazek panie chwalipięto, o takich wentylacjach masz rację nie śniło mi się już od dawna bo dawno przestałem tak robić, domyślam się że tymi przechwałkami udowadniasz sam sobie że kasa na szkołę (mówisz o tym technikum?) nie poszła na marne co?

powodzenia życzę , dalsza dyskusja jest bezcelowa

Edytowane przez kangaxx

no ładny obrazek panie chwalipięto, o takich wentylacjach masz rację nie śniło mi się już od dawna bo dawno przestałem tak robić, domyślam się że tymi przechwałkami udowadniasz sam sobie że kasa na szkołę (mówisz o tym technikum?) nie poszła na marne co?

powodzenia życzę , dalsza dyskusja jest bezcelowa[/quote

Narazie technikum bo jeszcze studiujeee... (a tak na marginesie system wentylacji z rozprowadzaniem ciepla z kominka odradzam)

.....

powodzenia życzę , dalsza dyskusja jest bezcelowa

zgadzam się, poziom tego eksperta widać po malunkach, nic dodać nic ująć, wielu amatorów z tego forum ma poziom wiedzy znacznie przekraczajacy tegoż eksperta, i wielu wstydziłoby się takie miernoty zamieszczać na forum... to się ekspert popisał...

E tam, kiedyś skończy technikum, może potem studia (na razie po poziomie wiedzy mocno w to wątpię), potem kilka lat na budowie i coś będzie wiedział w końcu :-)

Rysunek z lampami UV po prostu mnie rozwalił, tym bardziej że dowodzi kompletnej nieznajomości tematu :-)

Ciekawe, czy nasz "ekspert" od budownictwa pasywnego policzył ilość energii zużywanej przez te lampy, koszt kilku studni, koszt specjalnych zwierciadeł (zwykłe szkło pochłania UV :-) ) .

Edytowane przez Indiana_

E tam, kiedyś skończy technikum, może potem studia (na razie po poziomie wiedzy mocno w to wątpię), potem kilka lat na budowie i coś będzie wiedział w końcu :-)

Rysunek z lampami UV po prostu mnie rozwalił, tym bardziej że dowodzi kompletnej nieznajomości tematu :-)

Ciekawe, czy nasz "ekspert" od budownictwa pasywnego policzył ilość energii zużywanej przez te lampy, koszt kilku studni, koszt specjalnych zwierciadeł (zwykłe szkło pochłania UV :-) ) .

Mam dosc uzerania sie z wami i tlumaczenia co i jak bo to jak grochem o sciane. A co mnie to obchodzi ile one zuzywaja pradu? ktos zrobil sobie GWC rurowy z normalnych rur (zamiast z antybakteryjnych) to niech ma zarodniki grzyba i bakterie w powietrzu, tam nie ma zadnych studni to sa zwykle plastikowe rury, ech nastepny humanista...(moj projekt lamp bakteriobojczych do zwyklych rur w GWC mial uratowac wasze zdrowie... i tak mi sie odwdzieczacie???) i prosze nie pisac ze sie nie znam bo to rusza moje EGO poniewaz jestem wykwalifikowanym technikiem budowlanym oraz studentem inzynierii produkcji!!!!!! oraz posiadam dlugi staz na budowie!!!!! A projekt tych lamp w GWC byl czysto teoretyczny...po prostu T E O R E T Y C Z N Y . . .A zamiast wykonywać GWC z rur antybakteryjnych juz lepiej sie oplaca wykonac GlikolowyGWC.

Edytowane przez WVIP

No widzisz, myślałeś że na forum sami dyletanci, a tu okazało się że dyskutują z Tobą mgr inż, po kursach audytorskich, którzy niejedno na budowie widzieli i od lat się dokształcają na podyplomowych studiach i różnych kursach. Zmień ton, to sobie podyskutujemy, bo na razie z tym technikiem budowlanym i inżynierią produkcji (?! :-) ) to zajechałeś tutaj jak Pafnucy Trabantem na pokaz Rolsów:-)

No widzisz, myślałeś że na forum sami dyletanci, a tu okazało się że dyskutują z Tobą mgr inż, po kursach audytorskich, którzy niejedno na budowie widzieli i od lat się dokształcają na podyplomowych studiach i różnych kursach. Zmień ton, to sobie podyskutujemy, bo na razie z tym technikiem budowlanym i inżynierią produkcji (?! :-) ) to zajechałeś tutaj jak Pafnucy Trabantem na pokaz Rolsów:-)

DZiekuje za 1 czesc wypowiedzi, drugiej czesci juz nie czytalem, slucham pana jaki ma pan problem (budowlany) napewno zaraz zostanie przezemnie rozwiazany...

koszty:

srednie temperatury miesieczne z jakiejs stacji meteo/www dla danej lokalizacji, wyjdzie ile dni musimy srednio dogrzewac (i o ile stopni)

pomnozyc przez moc nagrzewnicy i koszt pradu

co do glikolowca:

mozna przyjac 100m, ale raczej przy niewielkim wzroscie kosztow mozna podwoic (lub powiekszyc do odpowiedniej wielokrotnosci) jego moc

raczej limitem jest miejsce na dzialce, jej obsada (np. duze drzewa), typ gleby, jak gleboko woda itd. niz niska wydajnosc ukladu.

pierwszy raz ukladalismy rure 1 dzien (150m+, skomplikowany zygzak), teraz to samo zrobilbym w 3-4h, wiec naklady pracy nie sa duze, a jak jest dzialka spora i mozna proste dlugie rowy kopac, to wogole poezja.

sterylizacja uv:

przdmowcy sie wypowiedzieli wystarczajaco

GWC/zwirowiec:

osobiscie jestem przeciwnikiem robienia czegos, do czego nie bede mial wgladu (i bez mozliwosci ingerencji), ale DOBRZE przemyslany GWC powinien bezproblemowo dzialac. W rury bakteriobojcze nie wierze, na nich osadzi sie kurz/brud i po zabawie. moze to sie sprawdza w lodowce, ktora raczej jest czysta, a jak cos sie rozleje, itd to sie wymyje - tam jakies warstewki, dodatki srebra/itp moga pomoc, choc bardziej to marketing niz realna skutecznosc. W zwirowcu jak ktos zaplanuje z glowa system np zraszania zloza, to mozna potem wykorzystac go do dezynfekcji stosujac rozne preparaty. oczywiscie, nie wiem czy po jakis paskudztwach chemicznych nie zajdzie potrzeba krotkiego urlopu, by tego nie wdychac, ale w koncu raz na jakis czas wakacje sa potrzebne, a nie wierze, by nawet paranoik chcial czyscic zloze czesciej niz 1-2/rok. No i przed oraz za mozna bawic sie w filtry (od zwyklych, po weglowe jak kogos stac). pelna dowolnosc, sadze, ze podstawa to sensownie zaprojektowac i dobrze wykonac.

@WVIP

odgrzales kotleta(temat) po roku, pal licho, moze chciales dobrze. Ale niektore pomysly, komentarze i ta stopka... a wszystko od osoby po "ciezkiej szkole architektoniczno-budowlanej"... = banan od ucha do ucha :DDDDD

@WVIP

odgrzales kotleta(temat) po roku, pal licho, moze chciales dobrze. Ale niektore pomysly, komentarze i ta stopka... a wszystko od osoby po "ciezkiej szkole architektoniczno-budowlanej"... = banan od ucha do ucha :DDDDD

Znalazl sie tanczacy z kotletami. Nie widze tu nic smiesznego pewnie smiejesz sie ze swej nie wiedzy. Widze ze zacofany narod potraktowal mnie jak ŚP KOPERNIKA który odkryl ze to ZIEMiA kreci sie wokol slonca a nie na odwrot i nikt mu nie uwierzyl. W stopce jest zawarta cala prawda a ten projekt obok to nie szopka tylko super nowoczesny budynek pasywny.

Edytowane przez WVIP

Dawno tu nie zaglądałem. Ale się uśmiałem :). Kolega chyba nie wie co to pokora...

Dyskutować można, ale nie w ten sposób.

Dodam tylko od siebie - ktoś mądry kiedyś powiedział "normą jest ogół, nie margines".

Słuchaj kolegów, bo to oni (nie ty) mają rację.

W dzisiejszych czasach nie ma już miejsca na ludzi pokroju pana Kopernika...

Ale formu jest od pomagania. Proszę bardzo. Życzę miłej lektury. Znajdziesz tam wszystkie odpowiedzi dotyczące GWC...

LINK