edek_25 20.01.2011 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 chyba EU4 - np tutaj http://www.bartosz-market.pl/tkanina-filtracyjna-mb jasne że EU4 - dzięki. Ja mam VENĘ 4 bez sterownika fabrycznego, sam robię sterowanie na przekażniku logicznym, co to jest ten tryb zimowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrumar 20.01.2011 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Powoływałeś się na mój przypadek ? Czy wcześniej zgłaszałeś pisemnie zamarzanie jak wymiennik był jeszcze na gwarancji ? Trzymam kciuki. Dzisiaj zadzwonił do mnie pan z Bartosza, proponuje mi abym dostarczył rekuperator do firmy w celu zdiagnozowania, czy nie jest uszkodzony . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 21.01.2011 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 :D:D do białegostoku masz nie daleko to do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekw. 24.01.2011 13:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 (edytowane) Oto co znalazłem na innym forum a'propos dlaczego rekuperatory BARTOSZ nie zamarzają: ''To dziala tak: Z jednej strony wpada cieple, wilgotne powietrze,a z drugiej - zimne. Cieple powietrze gwaltownie sie ochladza, w zwiazkuz czym naczyna sie z niego wykraplac wilgoc: mgielka, kropelki, krople -w zaleznosci od ilosci wilgoci i zmiany temperatur.Ta mgielka/kropelki osiadaja na sciankach rekuperatora, i jezeli zimne powietrzejest dostatecznie zimne ( -30 or so ) to zamarza.I tak sie lod nawarstwia, nawartswia ... az zatka caly kanal przelotowy powietrza. Wyjatkiem jest Bartosz (taki napis jest wymalowany wewn. na sciankach kanalow).Jak wilgoc zobaczy taki napis, to nie chce albo boi sie wykraplac.A jak juz nie ma wyjscia i sie wykropli, to boi sie zamarzac.A jak juz nie ma wyjscia i zamarznie, to zaraz odpada od scianek i spadado takiego specjalnego pojemnika. Musisz go oprozniac raz dziennie. Czasem wilgoć dostaje swira: wykrapla sie i zamarza pomimio napisu 'bartosz'.Wtedy trzeba odlaczyc jakakolwiek rure, wsadzic glowe go wymiennikai krzyknac 'bartosz'. Wtedy lod poodpada ze scianek i rekuperator wracado normy. Okrzyk-zaklecie dziala co najmniej 3 tygodnie''. pozdrawiam plutona, który jest autorem tego postu. Edytowane 24 Stycznia 2011 przez bartekw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 24.01.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 piękne!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 24.01.2011 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 prawie oplułam monitor... :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 24.01.2011 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 ja słyszałem że nie krzyczy sie "bartosz" tylko "serwis jedzie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekw. 25.01.2011 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 (edytowane) Ja mam VENĘ 4 bez sterownika fabrycznego, sam robię sterowanie na przekażniku logicznym, co to jest ten tryb zimowy ? Zgodnie z Instrukcją obsługi sterownika: ''Tryb zimowy Jest to stała funkcja działajaca w tle sterownika. Zima przy mrozach aktywuje sie samoczynnie. Zadziałanie jej powoduje podgrzanie wymiennika powietrzem wyciagowym (40% wydajnosci- AO2) przy zatrzymanym nawiewie (0% wydajnosci AO1). Podgrzanie takie zwieksza sprawnosc wymiennika i usuwa ewentualne oszronienie''. Edytowane 25 Stycznia 2011 przez bartekw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edek_25 26.01.2011 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Bartekw dzięki za info; czyli tryb ten działa w funkcji temperatury nawiewu ?na jaki okres czasu się włącza ten tryb? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekw. 27.01.2011 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Bartekw dzięki za info; czyli tryb ten działa w funkcji temperatury nawiewu ? na jaki okres czasu się włącza ten tryb? Cytując Instrukcję obsługi: Tryb zimowy Parametry te służa do indywidualnego doregulowania działania trybu zimowego, którego działanie opisane jest w rozdziale „Sposób sterowania urzadzeniami”. T_min_zew [0 do -20 °C]– jest to temperatura zewnetrzna poniżej której uaktywnia sie tryb zimowy. T_min_naw [0 do 20 °C]– jest to temperatura powietrza nawiewanego do pomieszczen, poniżej której uaktywnia sie tryb zimowy. Musi byc dodatkowo spełniony warunek parametru „T_min_zew”. T_tryb_zim [5 do 99 minut]– czas działania trybu zimowego po jego uaktywnieniu. T_opóznienie [5 do 99 minut]– czas opóznienia zadziałania trybu zimowego w czasie pracy wentylacji po spełnieniu warunków dla parametrów „T_min_zew” i „T_min_naw”'' Wszystkie instrukcje obsługi i montażu rekuperatorów i automatyki bartosza dostępne są na stronie krakowskiego oddziału bartosza: www. bartoszkrakow.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edek_25 27.01.2011 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 dzięki, tego mi było trzeba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 27.01.2011 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Zamowilem jednak STW-1 z trybem zimowym. Nie bez znaczenia dla podjecia tej decyzji byla rowniez fatalna estetyka podstawowej konsoli sterowniczej. Jest naprawde fatalna.... standard przemyslowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 27.01.2011 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 tak sie zastanawiam - czemu Bartosz ma takie wielkie wentylatory? 165 W sztuka w wersji DC Z kolei na prąd zmienny moc nie jest jasna bo wg strony producenta wentyle mają moc ..... mniejszą. Co jest bez sensu.Miałemgo kupować i montowac u mojego brata ale chyba odpuszczę: centrala ze sterownikiem kosztuje ponada 10 tys. a wentylatory energooszczędne mają w sumie 330W. Lekkie przegięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 27.01.2011 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 nie wiem czy to wynik czarnego pi-aru na forum ale coraz częciej rozmyślam o nikolu zamiast bartosza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 27.01.2011 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Edde, masz GWC? U mnie Bartosz również był nr jeden ze względu na możliwość wyrwania sporego rabatu i tego słynnego już niezamarzania. Nikol jest na pewno jest estetyczniejszy i chyba tańszy, a szronieniem się nie przejmuję bo mam owe GWC rurowe. Ja wstawiając sporej wielkości pompę ciepła powietrze-woda zaczynam zwracać uwagę również na gabaryty urządzeń w kotłowni. W tym tygodniu będę u nich na negocjacjach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 28.01.2011 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 odpowiedz jest prosta, takie mocne wentyle są potrzebne bo wymiennik z racji wielkości ma większe opory niż konkurencja, to samo jest z nikolem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 28.01.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Edde, masz GWC? U mnie Bartosz również był nr jeden ze względu na możliwość wyrwania sporego rabatu i tego słynnego już niezamarzania. Nikol jest na pewno jest estetyczniejszy i chyba tańszy, a szronieniem się nie przejmuję bo mam owe GWC rurowe. Ja wstawiając sporej wielkości pompę ciepła powietrze-woda zaczynam zwracać uwagę również na gabaryty urządzeń w kotłowni. W tym tygodniu będę u nich na negocjacjach. nie, nie mam GWC może kiedyś kilka metrów rury gdzieś zakopię ale pewnie nieprędko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 28.01.2011 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Czy posiadacze GWC rurowego mysleli kiedys o mozliwosci ataku na ich posiadlosc poprzez wprowadzenie gazow trujacych/usypiajacych do rury? ::confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 28.01.2011 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 (edytowane) Ok. vena 3, wentyle zmiennopradowe, STW-1 z automatyka by passu, 6 pokoi, 2 lazienki, kuchnia, hol, przewody elastyczne w otulinie, robocizna: 14 tys brutto. Wykonawca oficjalny przedstawiciel Bartosza. Kurna chyba w 400.000 sie nie zmieszcze Edytowane 28 Stycznia 2011 przez kurt76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 28.01.2011 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 O użyciu gazu słyszałem, ale GWC akurat nie ma nic do tego. Zwykła czerpnia ścienna np w parterówce też jest w zasięgu ręki(no może na wiaderku trza by stanąć). Moja jest faktycznie montowana w terenie, ale by się do niej dostać trzeba by najpierw psiaka uśpić. Pomimo tego analizowałem montaż czujki, jednak taka która nie będzie tylko wkur...ć mieszkańców, a faktycznie chronić kosztuje parę złotych. Skandynawów należałoby zapytać przy okazji rozmów o GWC jaką moc grzałek elektrycznych preferują na odcinku czerpni powietrza do systemu. Kurt, gratulacje. Zazdroszczę, masz już machinę. Koszt z niższym VAT-em czy 23%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts