Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak udekorować okno w tym wnętrzu?

bluezee

Recommended Posts

Aha w salonie z firanami powiedzieli mi,że robi się dolną kryzę na 10cm, a górną zależnie od sytuacji ok. 20cm. Nie wiem na ile cm zrobić tą górną i czy wogóle ją zrobić. Jak to rozwiązać????

Nie mam dostępnego zdjęcia ekranów oprócz tego, ale nie robiłabym górnej kryzy na 20 cm , jeśli będziesz mieć profesjonalne szyny to one mają wysokość 1,5 cm prawie jest niewidoczna więc góra bez kryzy, ewentualnie dużo niższa.

Na tym zdjęciu jest kryza żeby przysłonić żabki. Kryza podkreśla ekrany, bez niej są bardziej subtelne.

allegro 021.jpg

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mówisz sd***gn, że góra bez kryzy też się zastanawiam czy nie zrezygnować z tych całych kryz. Utwierdziło mnie jeszcze to zdjęcie, które zamiesciłaś. A do czego będą przypięte te firanki? Tam muszą być jakieś rzepy? Czyli nie ma potrzeby nic zasłaniać, jak materiał będzie na szynach???? A z dolu też zrezygnować? Kto ma zdjęcia paneli z kryzami i bez? Doradzcie mi proszę czy je robić czy nie? Wnętrze jest minimalistyczne i zastanawiam się czy te kryzy wogóle pasują? Wydaje mi się,że nie, ale czy nie będzie brzydko wyglądać, jak odsłonięte będą części mechanizmów?

Mówisz sd***gn, że góra bez kryzy też się zastanawiam czy nie zrezygnować z tych całych kryz. Utwierdziło mnie jeszcze to zdjęcie, które zamiesciłaś. A do czego będą przypięte te firanki? Tam muszą być jakieś rzepy? Czyli nie ma potrzeby nic zasłaniać, jak materiał będzie na szynach???? A z dolu też zrezygnować? Kto ma zdjęcia paneli z kryzami i bez? Doradzcie mi proszę czy je robić czy nie? Wnętrze jest minimalistyczne i zastanawiam się czy te kryzy wogóle pasują? Wydaje mi się,że nie, ale czy nie będzie brzydko wyglądać, jak odsłonięte będą części mechanizmów?

Ja mam mechanizmy schowane we wnęce więc ich nie będzie widać,a że okno mam na 5m szerokości to szyny są trzy biegowe na pierwszym z przodu będą panele zamiast zasłon na stałe na dwóch następnych na przemian przód- tył. Nie wiem jak u ciebie to będzie wygląda z ilością torów. Ale mechanizm przy suficie odstaje na wysokość 1,5 cm i naprawdę jest mało zauważalny.

Panele u góry mają wszyty rzep do mocowania .

Edytowane przez Sd***gn

Po długich konsultacjach i przekonywaniu mnie do słusznej decyzji,że tak będzie lepiej czyt. ładniej przez Panią z Eurofirany zdecydowałam się na kryzę dolną i górną. Górna ma na celu przysłonięcie murka, który widać na zdjęciu. Firanka jest dość przeźroczysta i w salonie twierdzą, że to będzie źle wyglądać. Kryza kolorystycznie nie będzie prawie odznaczać się od firanki i koloru ściany bo wybraliśmy najbardziej zblizony odcień. Kryza górna 16cm aby w całości przykryć murek i proporcjonalnie do góry kryza dolna będzie wynosić 8cm. Co myślicie?

ciekawa jestem efektu koncowego :D mam nadzieje ze wrzucisz zdjęcia.

co do tej kryzy to miałam pisać, że mam nadzieję, że materiał ma delikatny kolor, bo tak średnio mi się podoba taka ciemna... ale ufff masz jasne :)

pewnie jeszcze o dodatkach nie myslalas, ale pewnie wiesz zeby cos w tej samej czerwieni co masz kanape wrzucic :)

Wczoraj zamówiłam szyny już w innym sklepie. Do tych szyn będą takie haczyki na których powiesi się firanki. Można było zastosować żabki ja wybrałam malutkie, przeźroczyste haczyki. Nie podoba mi się, jak widać jakieś mocowania. Co zrobić żeby nie było tego widać? Nie można powiesić tych paneli bez haczyków i rzepek? Będzie ta kryza czy ona to kryje? Ale czy wtedy szyje się ją jakoś inaczej? W salonie uszyją zwykłą kryzę. Jak to rozwiązać????

Ktoś wie?

Nie widziałam profesjonalnych szyn z haczykami , kiedyś klientka chciała tanio więc zamontowałyśmy na zwykłej plastikowej szynie do firan na haczykach ekrany, taśma w którą montuje się haczyki była wszywana w kryzie niżej żeby je schować.

Moja szyna poniżej na drugim zdjęciu . Szyna aluminiowa , prowadnice z rzepem. Na kryzę u samej góry naszywa się rzep i przykleja do prowadnic. Zdejmowane jednym pociągnięciem.

Szyna montowana do sufitu.

Myślę, że jak powiedziałaś jaką będziesz mieć szynę to krawcowe wiedzą jak to rozwiązać aby było efektownie.

PANELE.jpg

Edytowane przez Sd***gn

Dobrze, że jeszcze żadnych zaliczek nie płaciliśmy na poczet tych szyn. Dziś dzwonię i wyjaśnie sprawę z tymi szynami.Obsługiwała nas młoda dziewczyna, która chyba nie do końca była w temacie mąż tłumaczył jej, jak mają wyglądać takie szyny, ale jak widać się nie dogadali. Zamawiam z rzepami bez żadnych haczyków,(od początku mi to nie pasowało) jeżeli takich nie mają to rezygnuje i szukam, gdzie indziej. Dziękuje sd**gn