Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

warunki przyłączenia dla nie-właściciela

ania1719508426

Recommended Posts

We wszystkich wnioskach o wydanie warunków przyłączenia jest wymóg okazania prawa do dysponowania nieruchomością. Nie rozumiem. Chcę się tylko dowiedzieć o możliwość i warunki przyłączenia. Od tego uzależniam kupno interesującej mnie działki. Wydanie takich warunków nie narusza niczyjego prawa własności i niczego faktycznie nie zmienia. (Vide WZiZT)

Czy ktoś wie, jak przekonać Naszych Monopolistów Mediowych do wydania takiej informacji o warunkach przyłączenia?

Tak działają monopoliści, a najlepiej udać się do gminy i dowiedzieć o plan zagospodarowania przestrzennego tego terenu gdzie znajduje się dzialka będąca w zainteresowaniu. Jeżeli będzie to działka budowlanana to będą ogólne warunki jak dla pozostałych wlaścicieli w okolicy. Tylko z monopolistami trzeba trochę jak z koniem, z bata a pójdzie.

Wobec tego trzeba zlożyć pismo i czekać 30 dni na odpowiedź.

• 2 weeks później...

Wszyscy mają, ale nie takie jakich oczekujesz.

Możesz iść do ZE i uzyskasz słowną informację, czy prąd Ci podłączą, czy nie, tzn czy istnieją techniczne możliwości. Może niech właściciel złoży wniosek o warunki przyłączenia. Wtedy dowiesz się, czy są też ekonomiczne warunki podłączenia. Dla Ciebie to i tak będzie tylko informacja, bo po zakupie musisz ubiegać się o warunki dla siebie i nie ma żadnej gwarancji, że będą takie same jak dla poprzedniego właściciela.

Wiem, że niewiele Ci pomogłem, ale tak poprostu jest.

• 4 months później...

Owszem przyłącza robisz na "zgłoszenie" ale projekty z ZUDem i uzgodnieniami branżowymi musisz mieć ! Niestety żeby uzyskać dane

i zgodę na podłączenie do sieci musisz przedstawić akt własności, tak jest na pewno w MPWiK.

Pozdro

J

PS

Mogę spróbować dowiedzieć się w wodociagach o twoją działkę.

Dostawca mediów po prostu boi się, że zawrze umowę z nie właścicielem i może mieć problemy z wyegzekwowaniem należności za dostarczoną energię, wodę, gaz....

Zupełnie nie rozumiem takiej ich postawy. Od wniosku o warunki do umowy mija hektar czasu... Mogą sobie zastrzec obowiązek doniesienia aktu własności a warunki wydać bez niego.

Wniosek o warunki przyłączenia to tylko informacja - służy temu, kto ew. chce się budować. Po co mi taka działka, do której nie można doprowadzić wody? Znalazłabym sobie inną...

Swoją drogą treść ich wniosków też budzi mój wewn. sprzeciw. Wiele tam oświadczeń i zobowiązań ze strony klienta, gdy tymczasem dostawca: "...zobaczymy co da się zrobić..."