flatronka 02.12.2010 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 witam mamy poważny problem, mianowicie w okresach takich jak teraz, gdzie są duże opady deszczy i wody gruntowe podnoszą się, widać na ścianach w piwnicy jak wilgoć wędruje od dołu ściany do góry. Zatrzymuje się mniej więcej 0,5 m nad podłoga. Wody w piwnicy nie ma, ale właśnie ciągnie po ścianach. Oczywiście teraz nie ma winnych . Majster twierdzi, że wszystko jest wykonane poprawnie. Co do izolacji z tego co majster twierdzi "jest". Piwnica wybudowana z bloczków betonowych, są one od strony zewnętrznej pomalowane dysperbitem, obłożone styropianem bez kleju. Na styropian dali siatkę i klej, wysmarowali znowu dysperbitem (bo jest on na bazie wody jak twierdzi majster) i izolacja według nich gotowa. Drenaż też jest, bo widziałem jak kładli. Tak się zapierali, że nigdy nie będę miał problemów z wilgocią w piwnicy. Możecie powiedzieć, jak powinna wyglądać poprawnie wykonana izolacja ? Ręce nam opadają, jak widzimy z dnia na dzień coraz to więcej mokrych plam na ścianach, a winnego nie ma, bo według niego wszystko jest wykonane ze "sztuką budowlaną". pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 04.12.2010 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Najprawdopodobniej jest błąd w wykonawstwie. Dysperbit nakłada się w 3 warstwach. Pytanie jest tylko jedno jaki jest grunt wokół budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcys20 04.12.2010 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 a czy pomiedzy ławami i sciana z bloczkow fundamentowch dali ci choc jedna warstwe papy? moze tu jest pies pogrzebany?drenaz sam w sobie nie osuszy ci ziemi na pieprz, a beton ma to do siebie ze bedzie podciagal wode jak gabka. Jesli wiec nie ma przegrody w postaci papy pomiedzy wilgotna lawa, a scianami piwnicy to bedzie tam wychodzic wilgoc zawsze ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719502664 04.12.2010 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 ja tam specem nie jestem, ale czy nie daje się też folii kubełkowej na styropian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 04.12.2010 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Dysperbit to jest podkład a nie właściwa izolacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 04.12.2010 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Dysperbit jest izolacją przeciwwilgociową a nie hydroizolacją przeciwko wodzie pod ciśnieniem. Jeśli wokół budynku jest glina ( tak zakładam ze względu na wykonanie drenażu) to została wykonana klasyczna wanna. Wykonanie drenażu na nieodpowiedniej wysokości też może być powodem. Nieprawidłowe wykonanie izolacji poziomej posadzki piwnicy również może się przyczynić do podciągania kapilarnego wody.Przyczyn może być wiele ( w większości błędy wykonawcze) więc bez kilku badań nikt nie określi co jest przyczyną. Trzeba tylko wyszukać dobrego inżyniera z dobrą znajomością fizyki budowli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flatronka 06.12.2010 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Najprawdopodobniej jest błąd w wykonawstwie. Dysperbit nakłada się w 3 warstwach. Pytanie jest tylko jedno jaki jest grunt wokół budynku? glina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flatronka 06.12.2010 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 a czy pomiedzy ławami i sciana z bloczkow fundamentowch dali ci choc jedna warstwe papy? moze tu jest pies pogrzebany? drenaz sam w sobie nie osuszy ci ziemi na pieprz, a beton ma to do siebie ze bedzie podciagal wode jak gabka. Jesli wiec nie ma przegrody w postaci papy pomiedzy wilgotna lawa, a scianami piwnicy to bedzie tam wychodzic wilgoc zawsze ;/ jedna warstwa papy jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flatronka 06.12.2010 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 ja tam specem nie jestem, ale czy nie daje się też folii kubełkowej na styropian? podobno sie daje, ale ja nie mam, dlaczego to nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flatronka 06.12.2010 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Co proponujecie? poradźcie coś, bo nam ręce opadają, a ściany chłoną coraz to więcej wody pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 06.12.2010 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 A powinny być 2 warstwy. Może jedna się przedziurawiła.A pod wylewką jest papa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flatronka 06.12.2010 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 A powinny być 2 warstwy. Może jedna się przedziurawiła. A pod wylewką jest papa ? tak pod wylewka papa jest folia styro i jeszcze raz folia. Pisałem, że ściany chłoną wilgoć, a nie podłoga pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 07.12.2010 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Wykonana wanna wokół budynku. Jedyna szansa to sprawdzić na jakiej jest wysokości woda. Jeśli powyżej posadzki to trzeba ją obniżyć. Zamiast papy zastosowano folię, która nie jest hydroizolacją. Problem jest do rozwiązania ale słono będzie kosztował. Izolacja nie spełnia swojej roli, drenaż też. Należy odkopać budynek wykonać ponownie hydroizolację( np. papa termozgrzewalna, Superflex 10) wykonać ponownie drenaż na wysokości ław fundamentowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 07.12.2010 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 tak pod wylewka papa jest folia styro i jeszcze raz folia. Pisałem, że ściany chłoną wilgoć, a nie podłoga pozdro Wiem że ściany ale mogą przez podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flatronka 07.12.2010 19:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Wykonana wanna wokół budynku. Jedyna szansa to sprawdzić na jakiej jest wysokości woda. Jeśli powyżej posadzki to trzeba ją obniżyć. Zamiast papy zastosowano folię, która nie jest hydroizolacją. Problem jest do rozwiązania ale słono będzie kosztował. Izolacja nie spełnia swojej roli, drenaż też. Należy odkopać budynek wykonać ponownie hydroizolację( np. papa termozgrzewalna, Superflex 10) wykonać ponownie drenaż na wysokości ław fundamentowych. tak na prawdę to nie wiem czy dali jakąkolwiek folię . Ciekawe co robił w tym czasie kierownik budowy muszę jego zapytać czemu ściany są wilgotne. Może jeszcze da się zrobić na gwarancji pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 08.12.2010 02:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 (edytowane) umiesc zdjecia. opis wskazuje na brak izolacji poziomej lub bledy w wykonaniu pomiedzy lawa sciana fundamentowa.jezeli tak jest - naprawa polega na wykonaniu przepony izolacyjnej metoda wysokocisnieniowa, w duzym uproszczeniu: skuwasz tynk, wiercisz otwory, montujesz pakery, za pomoca agregatu wysokocisnieniowego podajesz iniekt (Botazit MS10, Silten, Schomburg IB1 itp.) wypelniasz otwory, szlamujesz, tynkujesz.W ten sposob odtworzysz izolacje pozioma ktora zapobiegnie podciaganiu kapilarnemu wilgoci. Za chwile jednak pojawi sie problem z izolacja pionowa, skoro zostala wykonana dysperbitem (ilosc warstw nie ma wiekszego znaczenia, problem tkwi glownie w tym ze to dysperbit, nie ma znaczenia tez to czy jest folia kubelkowa czy tez nie).Poprawnie wykonana izolacja pionowa zostala opisana przeze mnie w tym watku izolacja pionowa - papa Edytowane 8 Grudnia 2010 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel78 11.12.2010 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 Jeśli nie wiesz jak zostało to wszystko zrobione to kto ma Ci pomóc?Odnośnie dysperbitu to jest dobrym materiałem przeciwwilgociowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fubek84 12.12.2010 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Z opisu wynika że dochodzi do kapilarnego podciągania wilgoci poprzez ścianę. Czy masz izolację poziomą między ściana i ławą fundamentową(np. pas papy lub fili fundamentowej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 13.12.2010 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2010 A ja myślę że skoro na zewnątrz jest drenaż ten styropian i dysperbit to już w jakimś stopniu izoluje...Pytanie jak jest od środka i między ławą a ścianą...Bo może byc taka sytuacja że podnosi Ci się woda grauntowa, posadzką nie wybije bo np masz kilka razy folę położona ale wybije przy ścianie czyli w miejscu gdzie ta folia już niczemu nie służy, a gdzyby była i zgrzana razem z izloacją między ławą a ścianą napewno takiego problemu by nie było...Teraz to ciężko cokolwiek doradzić bo jak niby to połączysz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trusia 20.01.2011 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 fighter1983 - a co byś zaproponował na uszczelnienie połączenia posadzki ze ścianą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts