papuch 02.12.2010 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2010 Witam, mam takie pytanie. W miejscu gdzie płatew przechodzi przez mur ludzie zazwyczaj uszczelniają to miejsce całkowicie. Słyszałam teorie że w Skandynawii zostawia się nieuszczelnione miejsca przy zetknięciu płatwi z murem celem uzyskania tak zwanego zimnego poddasza gdzie powietrze cały czas dmucha i wywala wilgoć na zewnątrz. Nad sufitem i tak jest gruba warstwa waty więc to nie ochładza domu. Czy to prawda? Z tego co widzę to wszycy mają mocno uczczelnione te miejsca. Podobno wilgoć wówczas bardzo szybko wsiąka w krokwie i całą więźbę jeśli nie ma odpowiedniej cyrkulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.12.2010 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Przez te szczeliny praktycznie żadnej wentylacji nie będzie. Jak masz poddasze użytkowe t w celu zachowania ciągłości izolacji cieplnej należałoby te szczeliny wypełnić pianką. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwagier2 04.12.2010 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Mam poddasze użytkowe. Nie mam jednak wentylowanej izolacji cieplnej (tzn. wełny mineralnej). Jako pokrycie mam gont bitumiczny a pod nim OSB. Gdy robiono elewację styropian i strukturę pociągnięto do samego dachu. Powiedziano mi że powinienem porobić otwory w elewacji pod dachem żeby wełna nie zamokła. Chciałbym się dowiedzieć czy faktycznie tak jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 06.12.2010 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Sprawna wentylacja warstwy izolacji cieplnej to podstawa dobrze funkcjonującego dachu. Sprawna wentylacja musi posiać: wlot jak najbliżej okapu, drożną szczelinę wentylacyjną o odpowiednim przekroju i wylot w kalenicy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szwagier2 07.12.2010 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Serdecznie dziękuję za odpowiedź. Prosiłbym jeszcze o podpowiedź jaka powinna być średnica tej szczeliny wentylacyjnej wlotowej. Do jej zrobienia chciałem użyć kratek wentylacyjnych fi50. Połać dachu to ok 130m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 07.12.2010 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Pole wlotowe szczeliny to 200 cm2 na każdy 1 mb okapu czyli minimalna szczelina powinna mieć szerokość 2 cm. Najmniejsze kratki powinny mieć średnicę 10 cm i być zamontowane w każdym polu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts